Ny overenskomst: Mere løn og barsel til 40.000 HK’ere

En ny toårig aftale er indgået mellem HK Privat og HK Handel og Dansk Erhverv, som blandt andet indeholder en lønstigning på 4 procent.
Foto: Colourbox
Søndag landede forhandlerne fra HK og Dansk Erhverv en aftale om fornyelse af funktionæroverenskomsten for handel, viden og service.

Den nye aftale gælder to år og indebærer blandt andet lønforbedringer på 4 procent i lønstigninger, stærkere værktøjer i lokale forhandlinger og højere elevlønninger.

Overenskomsten dækker cirka 40.000 ansatte inden for administrativt arbejde, økonomi og arbejde på e-handelslagre.

Lønstigninger 

“Det er en fornuftig aftale, vi har lavet,” siger Simon Tøgern, formand for HK Privat, til Netavisen Pio.

Det er en fornuftig aftale, vi har lavet

Han fortæller, at lønstigningerne kommer til at bestå af en ændring i pensionsindbetalingen og fritvalgskontoen.
Overenskomsten indebærer en lønstigning på 2 procent i år, som kommer til at ske ved, at arbejdsgiverne hæver indbetalinger til pension til 10 procent. Samtidig sænkes arbejdstagernes pensionsindbetaling fra 4 til 2 procent.  

Flere penge til fritvalgskonto

Udover en ændring af pensionsindbetalingen er der også nye boller på suppen i forhold til fritvalgskontoen.

Pengene på fritvalgskontoen kan lønmodtagerne selv bestemme om de vil have udbetalt, øge pensionsopsparingen yderligere med dem eller veksle dem til eksempelvis seniorfridage eller omsorgsdage.

Arbejdsgivernes indbetaling til denne konto vil fra næste år stige fra 7 procent til 9 procent.

Det betyder, at hvis man som arbejdstager har ondt i pengepungen på grund af inflationen og derfor vælger at få så mange penge udbetalt som overhovedet muligt, kan man få en lønstigning på 4 procent fra næste år.

De lokale overenskomster har derudover mulighed for at forhandle yderligere lønstigninger hjem.

Tillidsmand, barsel og elever

Aftalen indeholder værktøjer, som tillidsrepræsentanter kan gøre brug af i i lokale lønforhandlinger. De får nu ret til indblik i virksomhedernes økonomi, og mulighed for at bistå kolleger ved lokale lønforhandlinger.  

Derudover kan elever se frem til lønstigninger på 12 procent og barselsperioden vil blive udvidet med 4 ekstra uger med løn. 2 af disse uger er øremærket faren eller medforældrene og 2 uger kan frit fordeles mellem forældrene.
 

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Annonce