Nye Borgerliges holdning er vand på Putins propaganda-mølle

Med EU-kandidat Martin Henriksens udtalelser om at stoppe EU-støtten til Ukraine bekender partiet klar kulør og placerer sig på den forkerte side af historien.
Foto: Kreml
Den russiske præsident Putin indkalder i en tv-tale 300.000 reserver til krigen i Ukraine, 2022.
Ramaskriget var højt, og mange i dansk politik var, forståeligt, ved at få kaffen galt i halsen, da man kunne læse at Nye Borgerlige mener, at EU-støtten til Ukraine skal stoppes.

Udmeldingen kom fra partiets spidskandidat til EU-Parlamentet, det tidligere medlem af Dansk Folkeparti Martin Henriksen. Han udtalte blandt andet at indvandringsspørgsmålet bekymrede ham mere end ” hvem der bestemmer på Krimhalvøen”.

Set i et europæisk perspektiv er udtalelsen grim, men ikke ny. Flere aktører på den yderste højrefløj har længe givet sig i kast med forskellige forsøg udi disciplinen at lade som om krigen i Ukraine enten ikke er særlig vigtig, eller endda at Rusland har ret.

Begge dele er, naturligvis, bundhamrende forkerte. Men de fremføres ikke desto mindre ofte, og ikke sjældent med argumenter, der munder i variationer af temaet ”vi bør i virkeligheden ikke gøre noget”, eller ”vores handlinger fører blot til mere krig”.

Selvom manglende handling for nogle, herunder åbenbart Nye Borgerlige, måske kan lyde relativt ufarligt, burde de sidste 30 års postsovjetiske historie have vist dem at det på ingen måde er tilfældet.

Faktisk tværtimod, for manglende handlinger mod Ruslands brutale fremfærd er direkte skadelig.

Mere af samme skuffe

Når vi i vesten tidligere har valgt at gøre som det yderste højre nu ønsker, og ikke bekæmpet den russiske brutalitet og tro på, at de har ret til at påtvinge andre sin vilje med våbenmagt, så har det, desværre, blot avlet mere fra samme skuffe.

Vi så det med Ruslands brutale krige i Tjetjenien (1994 og 1999), ligesom vi så det med de tidligere invasioner af Georgien (2008), Krim og Østukraine (2014).

Derfor er Nye Borgerliges besynderlige og Ruslands-gavnlige politik også så alvorlig

Det burde altså på nuværende tidspunkt være klart for enhver, at den manglende støtte til de angrebne, blot medfører flere angreb.

Derfor er Nye Borgerliges besynderlige og Ruslands-gavnlige politik også så alvorlig.

For det betyder at et dansk parti nu, sammen med nogle af det europæiske yderste højres grimmeste karle, er ved at indskrive sig i en politisk fortælling, der klart viser Rusland, at der er folk i Europa der i sidste ende accepterer, at de søger at flytte grænser med våbenmagt. Endnu engang.

Ikke en enlig svale

I politik skal man nogle gange passe på med at gøre for meget ud af en enkelt udtalelse.

En mini-analyse man hurtigt kunne støde på lige efter udtalelsen, gik da også på, om det måske kun var fordi Martin Henriksen var blevet fanget på den forkerte fod, og at det kunne være, at det slet ikke var meningen at sige det.

For det andet, er det ikke første gang, at Martin Henriksen farer frem med udtalelser om at stoppe den ene eller den anden form for støtte til Ukraine

Gid det forholdt sig sådan, kunne man næsten fristes til at sige, men sandheden er en anden. At det er tilfældet, understreges ikke mindst af to forskellige faktorer: 

For det første bakkede Nye Borgerliges formand op om udtalelsen. For det andet, er det ikke første gang, at Martin Henriksen farer frem med udtalelser om at stoppe den ene eller den anden form for støtte til Ukraine.

I det seneste tilfælde er det EU-støtten, han vil have stoppet, men tilbage i januar 2023, næsten et år efter Ruslands invasion, var det den danske støtte til Ukraine, han ville have stoppet.

Med andre ord må man kunne konkludere, at Nye Borgerlige faktisk mener det med, at de vil stoppe støtten til Ukraine, og tilsyneladende både støtten gennem EU og direkte fra Danmark.

Nye Borgerlige på den forkerte side af historien

Med de gentagne ønsker om at fratage Ukraine, et land under angreb, støtten fra både entiteter som EU og individuelle lande som Danmark, stiller Nye Borgerlige sig dermed klart på den forkerte side af historien.

Det er et udsagn, man ikke skal bruge for let, det ved vi, men samtidigt er det heller ikke et man skal undlade at bruge, hvis det rent faktisk passer. Og tag ikke fejl, her passer det desværre alt for godt.

I den slags situationer er der et rigtigt og et forkert

Dermed ikke sagt at der, når det kommer til Ukraine, kun er én korrekt politik, man kan følge ukritisk. Der er utallige nuancer ved krigen og hvordan vi skal reagere på den, det må stå klart for enhver.

Men, at der er nuancer, er på ingen måde det samme som at sige, at der ikke, i sidste ende, er en rigtig og en forkert side af konflikten, for det er der jo i allerhøjeste grad:

Rusland har, stik imod international lov, og de løfter landet selv har givet Ukraine (herunder da Ukraine opgav sine atomvåben og bombefly), brutalt invaderet Ukraine.

Trækker på skuldrene

Det har man gjort med henblik på at ødelægge landets fremtid og smadre dets identitet, det må stå klart for de fleste og kan ses i både den politik Rusland fører og i hvad landets ledere siger.

I den slags situationer er der et rigtigt og et forkert. Man kan stille sig på de angrebnes side, eller man kan stå på den anden side.

Problemet er, at en sejr for Rusland vil være en katastrofe

Vælger man, som Nye Borgerlige synes helt bevidst at gøre, at trække på skuldrene over for aggressionen og kræve støtten trukket alle steder fra, så er man klart og utvetydigt ikke på den rigtige side. Hverken af krigen eller af historien.

For alle mennesker der kender bare lidt til historie, må det efterhånden være klart at problemet med støtten til Ukraine, hvad enten vi taler i EU-regi, som Vesten, eller som det internationale sammen, ikke er at vi står sammen og støtter Ukraine.

Vand på Putins mølle

Nej, problemet er derimod, at vi ikke står mere sammen og at vi ikke støtter bedre. Problemet er, at en sejr for Rusland vil være en katastrofe, også langt udover Ukraines grænser.

Netop derfor må det også stå klart, at selv om det kan være let at slå bemærkninger fra Nye Borgerlige hen som uvigtige eller useriøse, så er det, at de fremføres af en spidskandidat og en partileder i sidste ende vand på Putins propagandamølle - og det er der vel næppe ret mange, der vil sige er en god idé?

Nye Borgerlige stiller sig på den forkerte side af historien i spørgsmålet om Ukraine, og understreger dermed, hvor dårligt det vil tjene Danmark at sende en af deres repræsentanter til EU-Parlamentet ved næste valg.

Medlem af EU-Parlamentet for Enhedslisten. 

Spidskandidat til Europa-Parlamentet og rådmand i Aalborg for Enhedslisten.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

EL er blevet et borgerligt parti. Har vel egentlig altid været det, inde bag kystbanesocialismen. Men at EL så åbenlyst støtter USAs imperialisme, på Europas bekostning, kommer alligevel lidt bag på mig.

Hvad blev der af solidariteten med de undertrykte folk? Druknede den i lokumsaftaler og korruption i Bruxelles?

Fin udmelding fra Martin Henriksen.
Så er han færdig i politik, og vi skal ikke tænke mere på ham.

Det er egentlig vidt besynderligt, at en despot som Putin kan samle støtter både fra gammelkommunister, som drømmer sig tikbage til sovjet-tiden, og også fra højretosser, der ser ham som det kristne Europas store beskytter.

Og det på trods af at Rusland i dag - bl.a. takket være Putin - er alt andet end socialistisk, og at Putin med stor nidkærhed skabte fundamentet for sin nuværende position om oberst i det antireligiøse KGB.

Men hvis dette betyder enden på NB, vil der blive grædt tørre tårer herfra.

Enig.
Der er åbenbart ingen nedre grænse for hvor naiv man må være som (spids-!) kandidat til EU-parlamentet

OMG
.

Politik er ikke en lige linje med en venstre og højre fløj, men en ring, hvor kommunismen ramler ind i fascismen på den ene side. På den modsat side af den politiske ring har du så midten i form af f.eks. Socialdemokratiet. Så det hænger fint sammen.

Et populistisk parti som Nye Borgerlige vil isolere Danmark fra resten af verden. Det er som at pisse i bukserne. Først varmer det lidt et minut. Siden bliver det koldt for fremtiden.

Om jeg begriber nogen hopper på sådan en skadelig politik.

Det er på tide at krige stopper. Ukrainerne må acceptere deres nederlaget og afgive de russisk talende områder. De russisk hær har fast i de eroderet og den russisk økonomi har det bedre og bedre efter de har flytte deres handel væk fra EU. Poland, Ungarn og Slovakiet har allerede stoppede støtten til Ukraine, mens de mest af verden ikke støtter forsat krige eller USA+EUs holdning til denne invasion ind i russisk talende områder.

Jeg kender ikke de Nye Borgerlige, for de fandtes ikke dengang jeg var ung, men jeg vil da understrege at USA intet ulovligt har gjort i Ukraine, for der er ikke nogen love der forbyder et rigt land at fodre ekstremistiske grupper med millioner af dollars og der er heller ikke nogen klare regler, der forbyder at lave statskup hos andre, foruden at statskuppet i Kiev i 2014 jo bare kostede nogle få hundrede mennesker livet. At Hunter Biden nu bliver anklaget for skattesnyd - det beviser jo bare at USA er en retsstat.

Annonce