Oppositionen byder ind: SVM skærper kravene til finansiering

De ni oppositionspartier fremlægger fælles finansieringsforslag - Søren Pape: Nu har regeringen ingen undskyldninger tilbage
Foto: Privatfoto
Jens Joel (S), beskæftigelsesordfører
SVM-regeringen skærper nu kravene til finansiering af et fremrykket, styrket forsvar.

Det sker efter, at de ni partier - fra Nye Borgerlige til Enhedslisten - er blevet enige om i fællesskab at fremlægge et alternativ til finansiering af det styrkede forsvar. I stedet for afskaffe Store Bededag som en fridag foreslår oppositionen, at man blandt andet benytter ubrugte midler i en infrastrukturpulje.

Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Jens Joel, understreger torsdag morgen, at oppositionens finansieringsforslag skal opfylde tre betingelser:

Finansieringen skal være varig, den skal skaffe flere hænder

Finansieringen skal være varig, den skal skaffe flere hænder, og finansieringen skal være tilstrækkelig til, at det styrkede forsvar kan rykkes frem fra 2033 til 2030.

Over for P1 Morgen understreger Jens Joel, at han er umiddelbart skeptisk over for, om oppositionens forslag opfylder disse tre betingelser. Han understreger også, at SVM-regeringen under alle omstændigheder fastholder afskaffelsen af Store Bededag som fridag.

Joel siger til P1, at regeringen nu vil se nærmere på oppositionens forslag inden de egentlige forhandlinger om et nyt forsvarsforlig går i gang.

Dermed er det langt fra sikkert, at oppositionen med de alternative finansieringsforslag får adgang til at deltage i forhandlinger om et nyt forsvarsforlig. Noget tyder på, at adgangsbilletten - set med SVM-regeringens briller - fortsat er en accept af afskaffelse af Store Bededag som en fridag.

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, siger torsdag morgen, at oppossitionens alternative finansieringsforslag betyder, at SVM-regeringen ikke længere har undskyldninger for at holde andre partier ude af forsvarsforliget.

Her er oppositionens forslag

Her er oppositionens forslag til finansiering af fremrykningen af et styrket forsvar (Så Danmark i 2030 kan nå et aftalt Nato-mål om at bruge to procent af bruttonationalproduktet på forsvar):

1) 1,25 milliarder kroner fra en pulje til prioritering af offentlige investeringer på baggrund af saldoforbedringer.

2) 1 milliarder kroner fra 'Aftale om Vinterhjælp', der var overfinansieret.

3) 0,75 milliarder hentes i sanering af erhvervsstøtten i forhold til målet i regeringsgrundlaget.

De Radikales leder, Martin Lidegaard, er stolt over, at det er lykkedes de ni partier i oppositionen at stille med et fælles finansieringsforslag:

Jeg er stolt over, at vi er ni partier, der i fællesskab har kunnet finde de tre milliarder

"Jeg er stolt over, at vi er ni partier, der i fællesskab har kunnet finde de tre milliarder, som dansk forsvar skal bruge, og som regeringen  foreslår at tage ved at afskaffe store bededag. Men her er en helt konkret alternativ finansiering," siger han til DR.

Ellemann: Indtil nu har jeg ikke set realistiske forslag

Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) understreger onsdag eftermiddag i et skriftligt svar over for Netavisen Pio, at han gerne lytter til alternative finansieringsforslag, men at han endnu ikke har set realistiske forslag fra oppositionen:

”Det er fortsat regeringens ambition, at forhandle det kommende forsvarsforlig med en bred kreds af Folketingets partier. I regeringen mener vi selvfølgelig, at man også må tage ansvar for finansieringen, hvis man ønsker at være med i en politisk aftale. I regeringen lytter vi gerne til alternative finansieringsforslag. Indtil nu har vi ikke set realistiske forslag til finansiering," hedder det i forsvarsministerens mailsvar.

Jakob Ellemann-Jensen (V) siger torsdag formiddag til Ritzau ifølge Ekstra Bladet, at han vil behandle oppositionens forslag til alternativ finansiering "med respekt":

"Vi har præsenteret vores forslag. Nu skal vi også behandle det andet (Altså oppositions forslag til alternativ finansiering, red.) med respekt."

Ellemann understreger desuden, at SVM-regeringen fastholder, at Store Bededag afskaffes som fridag.

SVM-regeringen vurderer, at det vil hæve arbejdsudbuddet med 8.500 fuldtidspersoner, hvis danskerne arbejder en ekstra dag om året.

Senest opdateret kl. 11.20

  
  

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Fagforbundene må vel stille krav til arbejdsgiverne om at vi får taget hul på 7. ferieuge ved de kommende overenskomst forhandlinger.

Så hver gang regeringen skærer ned på helligdagene (Helligdagaloven) eller feriedagene (Ferieloven), så får man fridagene arbejdet ind ind i overenskomsterne i stedet.

Så kan vi for alvor se om sosserne respekterer Den Danske Model eller det bare er ævl og at de i virkeligheden ser Danmark og befolkningen som deres eget private Gulag, hvor befolkningen blot er til for at arbejde for politikernes dagsordener.

Jeg forstår ikke, hvordan vælgerne kan acceptere præmissen om, at en kristen helligdag må afskaffes, når der står i det helt dugfriske regeringsgrundlag, at Danmark skal tage yderligere 500 kvoteflygtninge fra MENAPT årligt, selvom MENAPT-kolonialiseringen af Danmark allerede koster mindst 35 milliarder kroner i rent nettounderskud årligt, når alle indtægter er modregnet med udgifterne.

Hvorfor er det så vigtigt for regeringen, at Danmark henter mere islam og afskaffer kristendom?

Annonce