Annonce

Pape erkender fejl og ikke salg af alkohol i Qatar

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, har begået fejl under valgkampen. Det erkender han nu.

Qatar forbryder salg af øl og alkohol ved VM-stadioner, og hjemsendt og tiltalt spionchef orienterede om bogudgivelse - fem minutter før udgivelsen.

Dermed velkommen til dagens Aktuelt. Og god weekend

 

Pape: Jeg har begået fejl

Formand for De Konservative, Søren Pape Poulsen, erkender nu, at han har begået fejl under valgkampen:

“Det ville da være meget komisk, hvis jeg sagde, jeg ikke havde. Succes og fiasko, og hvad der ellers sker, det hænger altid på den, der er formand for et parti. Så jeg har selvfølgelig begået fejl.”

Indrømmelsen falder, da han og den konservative delegation fredag eftermiddag forlader Statsministeriet efter sonderinger på klima og miljøområdet. Om mødet sagde Pape Poulsen, at han “har tænkt at blive siddende, så længe jeg kan se mig i det, vi diskuterer”.

Han understreger dog samtidig, at det vil være noget af et nybrud, hvis De Konservative i sidste ende bliver en del af en regering hen over midten.

 

Qatar forbyder salg af alkohol ved VM-stadioner

Der bliver ikke noget med at slukke tørsten i en kold øl udenfor stadion ved det forestående VM i Qatar.

Det oplyser Det Internationale Fodboldforbund, Fifa,på Twitter.

“På baggrund af diskussioner mellem værtslandet og Fifa er det besluttet, at salget af alkohol fokuseres omkring Fifa's fanfestival, andre fandestinationer og steder med licens, hvilket fjerner salget af øl fra stadion-områderne,” skriver Fifa.

placeholder

 

Findsen orienterede ministeriet fem minutter før udgivelse

Den hjemsendte og tiltalte spionchef, Lars Findsen, orienterede Forsvarsministeriet om, at han var på til at udgive sin bog 'Spionchefen - erindringer fra celle 18' per mail.

Mailen blev sendt til ministeriets stabschef fem minutter før bogen udkom torsdag 13. oktober kl. 9.

Ekstra Bladet har fået aktindsigt i Lars Findsens orienterende mail.

 

Ny analyse: Danmark er ved at miste position som førende robot-land

På trods af en firdobling af antallet af robotter siden årtusindskiftet, så går udviklingen med at få flere robotter i produktionsvirksomheder alt for langsomt, hvis vi skal følge med de andre europæiske lande.

I dag er der omkring en robot per 40 ansatte i industrien, mens der i Tyskland, som er klart frontløber i Europa, er en robot per 25 ansatte.

Selvom robotter utvetydigt er en del af fremtidens industri, så er vi herhjemme slet ikke oppe i det gear, der skal til. Hvis ikke der skrues markant op for mængden af robotter, risikerer vi, at lande som Slovenien og Nederlandene overhaler os, når det kommer til mængden af robotter i produktionen i 2030.

Det viser en ny analyse fra Dansk Metal. Her har man blandt andet undersøgt antallet af industrirobotter uden at medregne bilindustrien, der typisk har været hurtige til at implementere robotter i produktionen, men som er forsvindende lille i den danske produktion.

Det bør bekymre, siger Emil Drevsfeldt Nielsen, der er erhvervspolitisk chef i Dansk Metal.

“Robotterne er vigtige for, at vi når i mål med den grønne omstilling og kan bidrage med en del af svaret på problemerne med mangel på arbejdskraft. Det er altafgørende, at vi fremover gør tingene endnu mere effektivt, fordi manglen på hænder i industrien vil vare ved. Særligt når vi tager de store investeringer i grøn omstilling med ind i billedet,” siger Emil Drevsfeldt Nielsen.

For bare to år siden var Danmark det land i verden med 4. flest industrirobotter per medarbejder, når man ikke medregner bilindustrien, men i dag er vi faldet til en 7. plads. Det skyldes især den faldende vækst i antallet af nye robotter, viser analysen. Hvor væksten i antallet af robotter op til finanskrisen lå på 12,5 procent om året, så har den årlige vækst siden 2010 blot været på 5,3 procent.

Det betyder, at selvom vi lige nu har rekordmange robotter, så risikerer vi at falde endnu mere bagud, end vi allerede er. Den risiko må vi ikke løbe.

“Vi skal sikre, at vi følger med vores internationale konkurrenter, for i Danmark vil vi ikke konkurrere om at have de laveste lønninger, men om at gøre det smarteste og have den bedste teknologi. Vi kan kun opretholde vores høje lønninger, hvis vi også fastholder vores produktivitet og konkurrencekraft. Derfor skal vi øge antallet af industrirobotter markant. Særligt i vores små og mellemstore virksomheder, men også i den offentlige sektor,” siger Emil Drevsfeldt Nielsen.

For at sikre at Danmark bider sig fast i toppen som et af de lande med flest robotter per medarbejder i industrien, bør man følge Dansk Metals tre konkrete anbefalinger.

1)  Robotter skal ses som svar på den manglende arbejdskraft.

Robotter er centrale, når det kommer til at løse udfordringen med den manglende arbejdskraft ude i virksomhederne samt i den offentlige sektor. De kan nemlig være med til at frigøre medarbejdere til andre opgaver. Det er alfa og omega, når vi frem mod 2030 skal bruge minimum 116.000 flere sæt hænder alene i industrien for at nå i mål med den grønne omstilling.

2)  Der skal investeres i nye robotbiblioteker.

Robotbiblioteker skal være med til at øge virksomhedernes og det offentliges viden om robotter og automatisering. Helt konkret skal det give industrivirksomheder og eventuelt også kommuner mulighed for at låne og afprøve robotter. Det vil give dem større tryghed i, at en ny robot er den rette investering.

3)  Bedre vejledning til virksomheder.

Især små og mellemstore virksomheder har behov for vejledning i, hvordan de kan få indarbejdet robotter i deres produktion. Det vil øge deres investeringer, gøre dem mere produktive og give dem mulighed for at øge salget og anvende arbejdskraften bedst muligt.

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Nå, nu må man ikke få sig en bajer efter kampen... Og så må vores landsholds anfører ikke bærer et regnbuefarvet anførerarmbind i kampene for Fifa, der vil give anføreren en advarsel hvis han gør det alligevel!! Men hvad har det med fodbold at gøre, og står deri spillets regler, at særlige armbind kan udløse en advarsel?
Med denne horrible mavelanding efter klage fra Qatars magtelite gør FIFA netop, hvad de til stadighed prædiker om, at andre ikke bør gøre. De udstiller med det en bastant sammenblanding af politik og sport i Qatars højtprofilerede politiske sportsarrangement.

Annonce