Annonce

Partier justerer elevfordelingsaftale: Dropper lodtrækning

Der bliver ingen tombola, når kommende gymnasieelever skal fordeles på landets gymnasier, fastslår partierne bag ændring.
Partierne bag den meget omdiskuterede elevfordelingsaftale, er mandag blevet enige om en mindre justering af aftalen.

Elevfordelingsaftalen skal dels sikre, at der fortsat er elever til de små gymnasier i provinsen, dels at der ikke skabes etnisk opdelte gymnasier i storbyen. Det skal fremover ske ved at se på forældrenes indkomst.

Kortere transporttid

Justeringen betyder, at elever, som ikke får plads på et af fire ønskede gymnasier, kommer ind på det der er tættest på bopælen. I den gamle aftale trak man lod.

Samtidigt nedsættes den maksimale transporttid for ansøgere, som ikke får plads på en af deres fire prioriteter fra 60 til højst 45 minutter, skriver undervisningsministeriet i en pressemeddelelse.

Hvis der ikke er ledig plads til ansøgeren på en skole inden for 45 minutters transporttid, kan regionen hæve kapaciteten på den eller de skoler, hvor ansøgeren vil få kortest transporttid.

Minister: En god balanceret aftale

Bag aftalen om justeringen står regeringen (Socialdemokratiet), Socialistisk Folkeparti, de radikale, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne.

Det er de radikale, der har ønsket en justering af aftalen, men børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) omfavner ændringerne:

”Vi har en god balanceret aftale, som både tager fat i problemerne med opdelte gymnasier i byerne og med de udfordringer, der er for landgymnasier, der er truet på eksistensen af små ungdomsårgange."

"Nu har vi gjort aftalen endnu bedre ved at indføre en maksimal transporttid, så de unge skal bruge mindre tid i bussen end i dag,” siger hun i pressemeddelelsen fra ministeriet.

Nemlig at vi i hele landet har stærke og levedygtige gymnasier

Det Radikale Venstres uddannelsesordfører, Anne Sophie Callesen, siger, at det har været afgørende for partiet, at få et nærhedsprincip ind i aftalen - og få lodtrækningen ud af samme:

"Det er lykkedes, og vi står nu med en aftale, som løser den grundlæggende udfordring, vi gik ind i den for at tage hånd om. Nemlig at vi i hele landet har stærke og levedygtige gymnasier, som afspejler lokalsamfundet. Samtidigt har vi sikret, at man ikke imod sit ønske skal gå i gymnasiet langt væk fra, hvor man bor," siger hun.

“Skuffer helt vildt”

Aftalen om de nye fordelingskriterier af kommende gymnasieelever, har fået stor kritik fra de borgerlige partier, som mener, at der er tale om "tvangsfordeling" af eleverne.

Hos de konservative mener man heller ikke, at ændringerne afgørende forbedrer aftalen:

"En tillægsaftale på tvangsfordeling af gymnasieelever kommer ikke til at gøre det store. Eleverne vil stadig blive fordelt ud fra deres forældres indkomst, og det burde aldrig være et parameter. De radikale skuffer helt vildt her," skriver uddannelsesordfører Mai Mercado på Twitter.

Venstres uddannelsesordfører, Morten Dahlin, kalder aftalen for "en dårlig lappeløsning".

"Den tager ikke hånd om det grundlæggende problem og alt for mange unge i fordelingszonerne vil stadig få beskåret deres frie valg og blive tvangsflyttet langt væk fra deres lokalsamfund," skriver han på Twitter.

Et ideologisk korstog, der ingen steder hører hjemme i et frit samfund

Heller ikke hos Nye Borgerlige ændrer justeringen på den grundlæggende opfattelse af aftalen:

"Tvangsfordeling af gymnasieelever på baggrund af størrelsen på forældrenes pengepung er et ideologisk korstog, der ingen steder hører hjemme i et frit samfund. Regningen for årtiers fejlslagen udlændingepolitik skal ikke placeres i teenageværelset," skriver partiets uddannelsesordfører Mette Thiesen på Twitter.

Den nye elevfordelingsmodel træder i kraft for optaget til skoleåret 2023/24.


 

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Tænk at Projekt Mellemøsten i Danmark er gået så vidt, at staten nu skal tvinge velfungerende danske unge til ufrivilligt at gå i skole med de uintegrerbare massetilvandrede kulturfremmede fra stormellemøsten og Afrika på diverse shithole-gymnasier på Vestegnen, hvor "studenterne" i dag ikke kan finde ud af brøker eller nutids "r", men bare får fuld SU og SU-lån til en stor leaset Bimmer, imens de stadig bor hjemme i ghettoen, hvor alting også er betalt af danske skatteydere. Vi danskere er simpelthen for blåøjede og dumme. Vores børnebørn kommer til at forbande os.

Du har fuldstændig ret!
.

Alt hvad der kommer fra mettes regering,er højere afgifter og skatter, samt mere tvangsstyring a la Stasi.