Politikere afviser automatisk organdonation

Et borgerforslag om at alle danskere automatisk skal være tilmeldt som organdonorer, skydes ned af politikerne
Et borgerforslag om, at danske borgere automatisk skal være tilmeldt som organdonorer, når de fylder 18 år, får ikke opbakning fra et flertal på Christiansborg. Det skriver DR.

Det er i dag nemlig kun 22 procent af befolkningen der er tilmeldt donorregistret, selvom 90 procent støtter organdonation. Flere politikerne er dog indstillede på at se på andre modeller for, hvordan man kan få flere til at tilmelde sig donorregistret.

Både Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Enhedslisten er imod, mens Alternativet og SF ikke har taget stilling endnu. Kun de radikale er for.
En beslutning med vidtrækkende konsekvenser

Blandt andre mener Socialdemokratiet, at det er vigtigt at bevare en tilmeldingsmodel.

”Det er en beslutning, som har vidtrækkende konsekvenser for den enkelte, derfor skal man sørge for at få det gennemtænkt godt og grundigt. Det gør man som udgangspunkt bedst, hvis man tager et aktivt valg, siger sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S) til DR.

Det samme mener man hos Dansk Folkeparti.

”Det er etisk forkert at tage noget fra nogle mennesker, der ikke har givet tilladelse til det og specielt, når det drejer sig om deres organer, siger sundhedsordfører Liselott Blixt.

Hos SF har man ikke taget endelig stilling, men umiddelbart vil sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen hellere have en model, hvor folk tvinges til at tage stilling.
Under hver femte har taget stilling

Der var i juni 2018 lige godt en million danskere tilmeldt donorregistret og af dem har 79 procent givet fuld tilladelse til organdonation, mens 6 procent siger nej tak.

Det er især kvinder, der har taget stilling. Således er 58 procent af de tilmeldte i donorregistret kvinder.

Danmark er et af de sidste lande i Europa som ikke har indført formodet samtykke, og det betyder, at hvert år må mere end 450 danske børn, unge og voksne vente på et nyt organ. Sidste år døde 32 mennesker, mens de stod på venteliste til at få et nyt organ.

Borgerforslaget om organdonation er det andet, som har fået de nødvendige 50.000 elektroniske underskrifter, siden muligheden blev indført sidste år.

 

 

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce