Venstre udskyder borgerforslag om klimalov med regn af spørgsmål

Venstre får udskudt borgerforslag om ny klimalov ved at indsende en byge af tekniske spørgsmål. Et forsøg på at sylte loven, mener oppositionen
Et borgerforslag om en ny klimalov i Danmark samlede på rekordtid opbakning fra 67.000 danskere.  

Klimaloven være andenbehandlet i Folketinget på tirsdag, men udskydes nu på ubestemt tid, fordi Venstre har bremset processen ved at  indsendt en byge af tekniske spørgsmål. Spørgsmålene kommer mere end to uger efter tidsfristen for spørgsmål er overskredet.

Det skriver Politiken.

Det virker som om, man prøver at sylte borgerforslaget

Det får oppositionen til at frygte, at det populære borgerforslag må udskydes til efter valget. I Socialdemokratiet er man ikke i tvivl om at det regeringen forsøger at undgå at tage stilling til loven.

“Det her er en feberredning inden valget. Der er ingen tvivl om, at det er deres måde at undgå, at vi skal stemme om det her inden et valg,” siger klima- og energiordfører Jens Joel (S).

Enhedslistens Søren Egge Rasmussen ser ikke andre mulig forklaringer til Venstres pludselige spørgetrang, end at det handler om at skyde forslaget til hjørne inden valget.

“Det virker som om, man prøver at sylte borgerforslaget”, siger han til Politiken, og uddyber:

“Jeg tror faktisk ikke, jeg nogensinde før har set, at man på den måde har overskredet tidsplanerne for spørgsmål. Normalt tager vi faktisk de tidsplaner alvorligt,” siger Søren Egge Rasmussen.
 

Venstre afviser kritik

Venstres formand for Energi-og klimaudvalget, Thomas Danielsen (V) står bag de ni spørgsmål til Justistministeriet, der blev sendt torsdag, 16 dage efter fristen for svar udløb.

Thomas Danielsen afviser kritikken om, at der ligger politisk taktik bag de sene spørgsmål, som ny udskyder borgerforslaget på ubestemt tid.

Alle partier er enige om, at der skal laves en klimalov. Vi havde mest af alt også lyst til at stemme for

I stedet peger Thomas Danielsen på, at der er vanskeligheder og uafklarede spørgsmål, blandt andet fordi klimaloven er det første borgerforslag, der står til at få politisk opbakning på Christiansborg.

Venstre havde mest lyst til at stemme for, lyder det fra desuden fra Thomas Danielsen:

“Alle partier er enige om, at der skal laves en klimalov. Vi havde mest af alt også lyst til at stemme for,” siger han til Politiken.

Spørgsmålene fra Venstre handler om Klimarådets juridiske rolle, den generelle retspraksis og regioner og kommuners rolle i klimapolitikken, oplyser Politiken.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce