Regering fremlægger klimaplan med to energi-øer: "En ny epoke"

Tre ministre fremlægger første del af plan, der skal sikre at Danmark når målet om en 70 procent reduktion af CO2-udledningen.
Regeringen præsenterede onsdag første del af dens længe ventede klimahandlingsplan.

Det mest opsigtsvækkende forslag er, at Danmark, som det første land i verden vil oprette to energiøer.

Det skal påbegynde "en ny epoke i udbygningen af havvind", hvor man går fra enkeltstående havvindmølleparker til energiøer.

Det meddeler regeringen på et pressemøde, hvor finansminister Nicolai Wammen (S), klimaminister Dan Jørgensen (S) og miljøminister Lea Wermelin (S) fremlægger planerne.

"Vi øger mængden af havvind massivt, og samtidig vil vi gøre det muligt at bruge den grønne strøm i tanken på lastbiler, fragtskibe og fly," siger Dan Jørgensen og fortsætter:

"Vi præsenterer en pakke, der både leverer CO2-reduktioner på kort sigt og lægger udviklingsspor ud til fremtidens klimaneutrale Danmark."

Skal levere fire gigawatt strøm

De to energiøer vil tilsammen være på fire gigawatt, hvilket vil kunne levere strøm til alle Danmarks husstande og mere til. Derfor er det også en del af planen, at Danmark skal eksportere den grønne strøm.

Regeringen har med de nye forslag fundet reduktioner for to millioner ton CO2. I forbindelse med finanslovsaftalen blev der lavet tiltag for en halv million og dermed er der indtil videre fundet reduktioner for 2,5 millioner ton CO2.

De skal dog i alt op på knap 19 millioner ton, så der er lang vej igen.

Regeringens udspil indeholder også forslag om en grønnere varmeforsyning og en affaldssektor med mere genanvendelse og mindre afbrænding af affald.

Ingen CO2-afgift i første omgang

Den grønne omstilling skal skabe arbejdspladser og ikke koste arbejdspladser, og derfor indeholder planen ikke et forslag om CO2-afgifter som ellers både Klimarådet og resten af partierne i rød blok har foreslået.

Når vi på et tidspunkt skal se på en grøn skattereform,  så vil tanken ikke være, at der skal være en afgiftsstorm

Det kan dog komme, når coronakrisen er lagt bag sig, lyder det fra finansministeren:

"Når vi på et tidspunkt skal se på en grøn skattereform,  så vil tanken ikke være, at der skal være en afgiftsstorm. Det vil være en omlægning af vores skatter og afgifter," siger Finansministeren.

Dansk Metal: “Grøn showcase for resten af verden”

Udspillet bliver pænt modtaget af både lønmodtagere og industriens arbejdsgivere.

Regeringen viser med deres udspil, hvordan C02-reduktioner og skabelsen af nye arbejdspladser kan og skal gå hånd i hånd.

"Med de ambitioner regeringen her kommer med, kan vi i endnu højere grad blive et grønt foregangsland med en stærk grøn industri,” siger Claus Jensen, der er formand for fagfobundet Dansk Metal, i en pressemeddelelse.

Han mener, at regeringen anviser en konkret vej til, hvordan Danmark kan blive "en grøn showcase for resten af verden".

Politikerne, der er for CO2-afgifter, skylder svar på, hvordan vi fastholder beskæftigelsen i ProduktionsDanmark

I Dansk Metal er man samtidig meget tilfredse med, at regeringens udspil er støvsuget for høje CO2-afgifter. Afgifter, der potentielt vil føre til udflytning af danske virksomheder og dermed tab af danske arbejdspladser.

”Jeg synes simpelthen, at de eksperter der taler for CO2-afgifter, skylder svar på, hvordan man undgår, at virksomhederne og deres udledninger ikke bare flytter til udlandet. Og politikerne, der er for CO2-afgifter, skylder svar på, hvordan vi fastholder beskæftigelsen i ProduktionsDanmark. Der er ingen tvivl om vi skal lave en markant grøn omstilling, men det skal ikke koste arbejdspladser,” slutter han.

DI: “En grøn vækstvej”

Også Lars Sandahl Sørensen, der er adm. direktør i erhvervsorganisationen DI - Dansk Industri er umiddelbart tilfreds med udspillet fra regeringen.

"Jeg kan genkende mange af anbefalingerne fra klimapartnerskaberne i regeringens initiativer. Det er meget glædeligt, at regeringen har taget det solide arbejde fra klimapartnerskaberne til sig. Regeringens udspil understreger, at vi kan finde en grøn vækstvej ud af krisen," udtaler DI’s adm. direktør.

Han peger også på, at man kun kommer i stykke af vejen med udspillet, men peger på at man endnu ikke har iværksat initiativer i forhold til transportsektoren, landbruget og boligrenovering.

Ingen nye afgifter i en krisetid

Også DI-direktøren glæder sig over, at regeringen ikke har taget forslaget om en højere CO2-afgift med.

"Særligt på vejen ud af en krise giver det ikke mening at pålægge virksomhederne højere afgifter. Men det er også vigtigt at slå fast, at vi ønsker at lykkes med vores ambitioner om en reel reduktion af CO2. Vi ønsker ikke, at udledningerne flytter til udlandet, og det er der stor risiko for, hvis virksomhederne bliver pålagt en høj CO2-afgift," fastslår Lars Sandahl Sørensen.

Total berøringsangst

Beslutningen om ikke at tage højere CO2-afgift med i udspillet får til gengæld kritik fra et af regeringens støttepartier.

"Skuffende at Dan Jørgensen ikke er villig til at hæve CO2-afgiften. Hvordan kan det være, at regeringen fortsat skal presses så hårdt for at gøre det nødvendige på klimaområdet? Ville klæde dem at lytte lidt mere til Klimarådet og sine støttepartier, skriver SF's Carl Valentin på Twitter.

S-udspil er som at løbe et maraton med museskridt

De Radikale mener, at udspillet fra regeringen er uambitiøst.

"S-udspil er som at løbe et maraton med museskridt. Og det betyder at klimaet ikke kommer i mål indenfor tidsgrænsen. Det er IKKE nok. Kort og godt bliver der simpelthen ikke reduceret nok CO2 med det her udspil," lyder reaktionen på Twitter fra De Radikales klimaordfører Ruben Kidde, der er vikar for partiets sygemeldte klimaordfører, Ida Auken.

Heller ikke Enhedslisten er tilfredse med udspillet.

"Det store problem i regeringens klimaudspil er den totale berøringsangst over for de største udledere af klimagasser. Vi kan ikke både bekæmpe klimaforandringerne og frede dem, der udleder mest. Så kommer vi ikke i mål," lyder det fra Mai Villadsen, der er klima- og miljøordfører for Enhedslisten, på Twitter.

Den kritik vil partierne få lov til at uddybe yderligere, når de regeringen indkalde Folketingets partier til de første forhandlinger af udspillet i løbet af næste uge.

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

DETTE ER EN KLIMA- VIRUS...Moder jord viser menneskerne at vi er på vej i en forkert retning,og hvis vi ikke gøre noget nu bliver det bare være og være og være... DETTE ER EN KLIMA-VIRUS
Gå over til VIND-ENERGI,SOL-ENERGI,og BRINT...

Jeg synes, det er et rigtig fint første step i kommende klimatiltag. Og hvis Havvindmølle øer er peanuts, eller striktrøje som (V) Tommy Ahlers siger, så vil jeg gerne høre, hvilke tiltag, finansieret V står for. Mig bekendt har de siden Fogh været en bremseklods for miljøet og klimaet. Det er først vendt for nylig, hvor de under Ellemann er blevet lidt mere miljøfornuftige. Økonomien skal kunne følge med.

Thomas Bevis det.
Mølleloven vedtaget af 91 blå stemmer... forbyder at bygge møller der ikke er godkendt før mølleloven trådte i kraft, den siger også at antallet af landbaserede møller skal reduceres med 2500 landbaserede vindmøller, at det var de blå partiers venner der krævede at der ikke kunne opføres møller inden for 2 km fra deres pragtfulde landresort, hvilket i realiteten forbyder opførelsen af nye møller.
Nu vil regeringen af med den tåbelige lov, og jeg kan bevise det.

Beviser Thomas beviser, Du beviser jo at du er komplet uvidende...

Thomas... Du beviser intet, Du er altså bare en dum løgnhals og provokatør... Du er en ussel idiot !

Hej Helle Walther,det godt at du kan se hvilken vej menneskeheden skal gå til gavn for ander end kun lige os,alle dyr og planter,på vores fælles moder jord,og ja jorden lever,og til dem der mener noget andet i kan bare spørge
Andrea Mogensen,den eneste dansker der har været i rummet.og han er ikke i tviel,jorden lever.
OG så er jeg ligeglad med hvad folk kalder vores klima-krise,så længe vi gør det rigtige,og det er brug,
vind-energi,sol-energi,og brint,og lad olien blive i jorden.og NEJ TAK TIL ATOMKRAFT
DETTE ER EN KLIMA-VIRUS og det er også spind...
OG godt gået Mette Frederiksen.Den bedste statsminister vi har haft siden Harald Blåtand

Og det er klart at resten af verden også skal bruge grønnere energi hvis klimaet ikke skal gå agurk
klima-virus,klima-virus,klima-virus.Og dette er også spind.Og god solskins dag til alle.

Du har en lidt underlig måde at udtrykke dig på, men når jeg ser bort fra dine virus, lyder meget at det fornuftigt.
Den blå regering lavede en lov om at begrænse landbaserede vindmøller, hvilket betød, at der har skulle stærke argumenter til, for at kunne sætte en af de små vindmøller op der kan dække behovet for to til fem ejendomme, det bliver der heldigvis lavet om på nu, sådan at landmænd og boligbebyggelser har mulighed for at dække hele eller store dele af deres behov...
Der bliver også mulighed for på egnede steder at opføre store landbaserede vindmøller, smukke er de ikke, men de er effektive og har færre etableringsomkostninger end havvindmøller.
Men der er stadig visse forhindringer. Et boligselskab må ikke sælge eller forære strøm til deres beboere, Landmanden må heller ikke forære eller sælge strøm til en nabo, selvom landmanden ejer og udlejer naboejendommen, det er da fuldstændig gak.
Man vil ha' afskaffet oliefyrene, gasfyrene og pillefyrene, og man ser på hvilke foranstaltninger og tilskud der er mulighed for, når landejendomme skifter til Jordvarme eller luft til vand, det vil være godt hvis man samtidig giver mulighed for at en minimølle "gratis" kan levere strømmen til anlæggene.
I dag er der jo en reminiscens fra blå blok om at man skal betale afgift af eget forbrug, igen en Lars Løkke foranstaltning der er lige så tåbelig som den lyder.
Hvis vi skal nå vores klimamål, er det nødvendigt at give los på mange af de afgifter som Anders Fogh med sit skattestop var skyld i, men så længe der sidder stopklodser som de Radigale og bondepartiet med den usynlige mand og han støjsender, kan det være svært at bringe fornuft i tingene. Og med hensyn til A-kraft, så er det godt at se, at man på verdensplan lukker og ikke genetablerer a-kraftværker, men hvis fusionsteknologien kommer til at fungere, så kunne man gå 100% ind, fordi der ikke er nogen strålingsfare.

Thomas
Bevis det !!!
Bevis at der var mere end 91 stemmer for Mølleloven!!!
Bevis at A-kraftværker ikke har strålingsfare!!!

Jeg bad om beviser og du kvajede dig som forventet...
Du aner ikke hvad plutonium er !!!
Find ud af hvad Plutonium er og kom med beviset for at du er et fjols !!!
Du aner ikke noget... Der er ikke noget Uranium, Det hedder Uran!!!
A-Kraftværker forurener uanset hvor nye de er, og brænder de sammen har vi et nyt Tjernobyl, eller det i Japan, som man skal forsejle så det holder i mindst 2000 år...
Det eneste nye er i de producerer mindre af verdens farligste stof, Plutonium!!!
-
Du aner ikke noget om Klimapolitikken, som er blevet forhindret af bondepartiet hver gang spørgsmålet er dukket op, ligesom de absolut skulle ødelægge miljøloven og gav landmændene lov til at dyrke jorden mindre end 2 meter fra vandløb... hvor det tidligere var 5 meter, og dermed gav lov til at forurene vandløbene... Det bliver der også snart lavet om på!!!
-
Så selv om bondepartiet var i regering, ødelagde de alle afgørelser fra COP 15, du ved der hvor Lars Uløkke faldt i søvn midt i en tale han selv holdt, og fik fyret det værste sludder af i mands minde.
Vi der deltog krummede tæer... Det var multi pinligt for Danmark !!!
Jeg bad om beviser og du aner intet, og leverer ikke et eneste bevis.
-
Hvorfor bringer du Lagkagehuset ind i denne debat... nå jo, igen fordi du ikke aner det fjerneste.
Lagkagehuset består af flere selskaber, og deres underskud opstå når de handler med sig selv...
Ingen varer kommer i nærheden af holdingselskabet, men de køber mel, som så ligger på lager i Danmark, derefter sælger de melet til et af datterselskaberne til det tredobbelte af hvad de har givet, datterselskabet sælger igen for det halve af hvad de har givet hos Holdingselskabet, så nu har datterselskabet underskud, men datterselskabet har jo solgt melet til forretningen, som får underskud, fordi melet er for dyrt, alt sammen noget der kun foregår på papir, faktura mellem Holdingselskabet og datterselskabet, datterselskabet og forretningen... melet har hele tiden været i forretningen, men konstruktionen er den samme som McDonalds og tidligere som Microsoft... smart men faktisk ulovligt, men holdingselskabet skal ikke bevise overfor skat, fordi de ikke hører hjemme i Danmark... Altså ligesom dig, Fup og fiduser.
Og du aner stadig ikke en hujende fis... hverken om økonomi eller politik, eller om hva er sker i bondepartiet... du gætter, så lad os er har siddet med tingene om at give viden videre,
Kom med de beviser jeg bad om !!!

Thomas, Du har ikke læst hvad jeg har skrevet, igen et bevis på at du intet aner... Du plaprer.. !

Thomas du er idiot for viderekommende... slut med dig !

Thomas... Du beviser intet, Du er altså bare en dum løgnhals og provokatør... Du er en ussel idiot !

Frankrig har planer om at lukke helt op til 17 atomkraftreaktorer inden 2025 i bestræbelserne på at få reduceret atomkraft, siger miljøminister Nicolas Hulot.

I et interview med RTL-radio siger miljøministeren ifølge Reuters, at det er den nye regerings beslutning at fastholde en kurs, hvor atomenergi skal reduceres, så den kun dækker 50 procent af Frankrigs behov for elektricitet.

I dag dækker atomkraft 75 procent af behovet.
Læs også:Hollande lægger an til at lukke Frankrigs ældste atomkraftværk

Flere europæiske atomkraftprojekter blev sat på standby efter katastrofen på atomkraftværket i Fukushima i Japan i 2011, og både Italien, Frankrig og Tyskland har neddroslet deres atomkraftprogrammer.

Sverige har et mål om 100 procent vedvarende energi i 2040.

Atomkraft bidrager til cirka 40 procent af den svenske elproduktion ifølge det Internationale Atomenergiagentur.

Storbritannien har 16 a-kraftværker i drift, men 15 af dem skal lukke inden 2023... så igen Thomas... du aner ikke hvad du skriver om...

Nu har jeg sagt det på en pæn måde, tænk dig om og undlad debat som du ikke aner noget om, der vil så blive debat mellem kompetente personer, uden intetsigende indskud !!! men du er nok ikke klog nok til at følge et godt råd !!!

Artikel... Enhver idiot kan skrive lige hvad det passer dem, også dig Thomas... Du beviser intet, Du er altså bare en dum løgnhals og provokatør... Du er en ussel idiot !

Thomas Her er beviset !!!
Et borgerforslag om en ny klimalov i Danmark samlede på rekordtid opbakning fra 67.000 danskere.

Klimaloven skulle have være andenbehandlet i Folketinget tirsdag, men udskydes nu på ubestemt tid, fordi Venstre har bremset processen ved at indsendt en byge af tekniske spørgsmål. Spørgsmålene kommer mere end to uger efter tidsfristen for spørgsmål er overskredet.

Jeg bad om beviser og du kvajer dig...
Hvorfor bad jeg om beviser ?
Ikke fordi jeg foventer at du kan svare, for hvis jeg spørger i øst, så svarrer du i vest, og hvorfor ?
-
Jeg giver bare andre i debatten bevis for din uvidenhed, hvis ikke de selv har gennemskuet, hvilket jeg er sikker på at de har...
For eftertiden kræver jeg bevis for dine udtalelser, jeg forventer naturligvis ikke andet end det vi også hører fra Donald Trump... You Know, The liar tweets tonight !!!

Hvem bygger øer... så vidt jeg ved, er det kun kineserne der bygger øer...
Havvindmøller behøver ingen øer...

Du er sgu DUM !!!

Bornholm og Læsø ligger der allerede, så man behøver ikke at bygge !!! Du er Idiot for viderekommende.

Thommas ... Bevis det Thomas... Du beviser intet, Du er altså bare en dum løgnhals og provokatør... Du er en ussel idiot !

Hvis jeg skulle skrive en afhandling om dumhed, ville jeg henvise til din digtning !

Thomas Du skrev : de nye atomkraftværker skal kunne bruge minimale mængder plutonium eller uranium for at køre.

Jeg tror ikke du skal gøre grin med andre med den viden du lægger for dagen !

I øvrigt er det først efter at S dannede regering at bondepartiet vil være med i klima og miljø, inden da havde de deres egen mærkelige dagsorden...

Ingen er så klog som Thomas, Inger Støjsender, læspende Sophie Løhde og den usynlige mand, der har en far der var Ufferigsminister !!!

Hej siden der ikke kommer nyt før imogen...Da jeg boed på strandvejen kaldte vi øresund for bløresund, og i dag var det tæt på at det skulle kaldes,lortesund

Thomas, du og Henrik burde nok liiige tage en slapper... Kan vi ikke bare være en smule pragmatiske? Selvom i er så rygende uenige så forbedre det vel ikke debatten når i bare kommer med 15 skældsord og råber "BEVISER!!"... Altså jeg ved godt det er skide usexet med pragmatik, men der er da ingen grund til mudderkasteri.

Annonce