Annonce

Prisvinder: Alle kvinder burde være med i et kvindenetværk

Kvindenetværk gør det muligt at italesætte de uretfærdigheder man oplever på baggrund af sit køn og baner vejen for flere kvinder i dansk politik.
Helga-prisen hænger fint i mit ene værelse i min lejlighed og jeg er hamrende stolt af den. Det var en pris, som jeg var privilegeret at modtage i efteråret 2017 af det nystiftede socialdemokratiske Helga Netværk, der arbejder for at få flere kvinder ind i politik via Socialdemokratiet.

Det var en pris, som jeg var privilegeret at modtage i efteråret 2017

Torsdag uddeles Helga-prisen for tredje gang og det sætter tankerne i gang. Kvindenetværk som Helga Netværk er et vigtigt element til at holde fast i nogle af de dygtige kvinder i partipolitik og forhåbentlig motivere dem til at træde ind på en folkevalgt scene.

For når man kigger på udviklingen over hvor mange kvinder der i både kommunal- og landspolitik, så tror jeg at partierne bliver nødt til at lave en ekstra indsats for at få flere med.

Jeg kunne have forskånet mig selv

Kvindenetværk er i mine øjne et vigtigt element i den ekstra indsats. Vi skal skabe netværk, hvor kvinder kan bakke hinanden op. Det kan f.eks. være når man har brug for til at italesætte nogle af de uretfærdigheder i dansk politik, som jeg mener, at kvinder i langt højere grad end mænd oplever.

Selv oplevded jeg at få en massiv opbakning fra kvindenetværket Helga, efter jeg i 2017 fortalte om de seksuelle krænkelser som jeg har stået model til i min tid i politik. Sådan en opbakning er vigtig og betydningsfuld, fordi den viser at man ikke står alene med ens bekymringer eller oplevelser.

Jeg var alt for langsom til selv at anerkende vigtigheden i at være en del af et kvindenetværk

Jeg var alt for langsom til selv at anerkende vigtigheden i at være en del af et kvindenetværk, jeg synes faktisk tidligere det lidt var noget pjat og jeg kunne i hvert fald sagtens klare alle mine kampe selv.

I bagklogskabens lys kunne jeg nok have forskånet mig selv, for mange af de ubehagelige oplevelser jeg har haft, hvis nogle kvinder med erfaring havde givet mig et par gode råd med fra starten af min tid i politik. I dag betyder det enormt meget for mig, at være en del af nogle fællesskaber hvor jeg både kan få lov til at rase ud, men også kan få et godt råd med videre.

Kvinder skal også tage kampen mod kvinder

Jeg har mødt alt for mange talentfulde, særligt yngre kvinder, der er har valgt partipolitik fra, fordi de ikke orker de nedværdigheder eller ekstra kampe man ufrivilligt, på grund af ens køn, får smidt foran sig,

Jeg tror, at man kunne have fastholdt nogle af de kvinder, hvis de havde haft et sted at dele deres frustrationer og få nogle gode råd. Det sted er nemlig først rigtig kommet i Socialdemokratiet med Helga Netværket.

Tendenser der bekymrer mig omkring kvindenetværk

Men der er også tendenser, der bekymrer mig omkring kvindenetværk. Jeg har flere gange i både ungdomspolitik og partipolitik oplevet episoder hvor kvinder ikke har kunne tage et kampvalg mod hinanden, eller hvor kvinder har ladet være med at stille op, blot fordi en anden kvinde gjorde det.

Det synes jeg er bekymrende og jeg tror det kunne gå hen og blive et dobbelt problem, hvis vi rent faktisk skal holde fast i ønsket om at få flere kvinder mobiliseret ind i politik.

Hvis man som jeg, køber præmissen om, at kvinder i forvejen har udfordringer med at blive tillidsvalgte eller folkevalgte, og de så også føler et pres fra dem der skulle bakke dem op, så tror jeg vi skader mere end vi gavner.

Vi skal blive bedre til at støtte kvinder

Jeg kan også blive bekymret for, om nogen ikke tør følge deres egne ambitioner til fordel for ”en større sag”, selvom deres ambitioner faktisk taler ind i en større sag. Vi skal være meget bedre i både partier at støtte og opfordre kvinder i at stille op til tillidshverv og folkevalgte poster. Uanset om kvinder stiller op imod kvinder ellermænd. Det vil da være et privileger for vores politiske partier, hvis vi altid havde to kvinder, der ville stille op til en post. Fordi i dag har vi ofte slet ikke nogen.

Jeg tror vi skal have flere kvindenetværk

Jeg tror på, at vi skal mobilisere os og bruge hinanden mere. Både i større og mindre netværk. Og vi skal have flere kvindenetværk, som er mere målrettede i forhold til alder eller ambitionsniveau, men vigtigst af alt for at alle har muligheden for at være en del af et kvindenetværk.

Sonja Marie Jensen modtog i 2017 Helga prisen for at rejst debatten om sexchikane i dansk politik. Debatten tog afsæt i et debatindlæg på Netavisern Pio: Du knalder dig nok til tops

Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Byrådsmedlem (S) i Nyborg Kommune


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Stor "strikkeklub". Eller bare en anden udgave af "rødstrømpebevægelsen".