Regeringens finanslov betyder 11.000 færre offentligt ansatte

Regeringen lægger i sit finanslovsforslag for 2019 op til en vækst i det offentlige forbrug på 0,4 procent. Fastholdes vækstraten i det offentlige forbrug til 2025, så vil det betyde 11.000 færre offentligt ansatte.
Foto: Colourbox, Jørgen Flemming
Regeringens lægger i sit finanslovsforslag for 2019 op til en vækst i det offentlige forbrug på 0,4 procent. Det vil ifølge en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd medføre et fald på 11.000 offentlige ansatte frem mod år 2025.

S: ”Vi skal holde hånden under velfærden”

Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht, mener, at analysen dokumenterer, at velfærden vil blive udhulet de kommende år, hvis regeringens vækstrate på kun 0,4 procent bliver til virkelighed (0,3 hvis forsvaret ikke medregnes, red.):

”En fastholdelse af regeringens vækstrate på 0,3 procent vil betyde markant færre varme hænder. Der kommer flere ældre over 80 år, og der kommer flere børn op til fem år. De nye borgere kræver flere varme hænder. Den ekstra velfærds-opgave kan vi kun løse, hvis bevillingerne følger med befolkningsudviklingen. Og det gør de ikke i regeringens udspil til finanslov,” siger Benny Engelbrecht til Netavisen Pio.

På den baggrund foreslår Socialdemokratiet en vækst i det offentlige forbrug på ikke under 0,65 procent (Hvor forsvaret ikke er medregnet, red.):

Vi skal holde hånden under velfærden

”Vi skal holde hånden under velfærden. Det vil på grund af befolkningsudviklingen koste flere penge. I hele træsko-længder 0,65 procent i offentlig vækst, hvor regeringen foreslår 0,3 procent,” siger Benny Engelbrecht, der advarer mod at tro at robotstøvsugere og automatiserede toiletter kan klare opgaverne.

30 procent flere ældre kræver velfærdsfinansiering

Hvis man tager højde for den befolkningsmæssige udvikling i samfundet, burde det offentlige forbrug vokse med 0,7 procent – i stedet for de 0,4 procent, som regeringen foreslår i sit forsdlag til finanslov for 2019 (0,3 procent uden forsvaret, red.), fastslår analysen fra AE-Rådet.

Befolkningsfremskrivninger fra Danmarks Statistik viser nemlig, at der kommer 79.000 flere borgere på 80 år og derover fra 2019 til 2025. Det svarer til 30 procent flere ældre. Samtidig kommer der i perioden 47.000 flere 0-5-årige til - svarende til 13 procent flere 0-5-årige i forhold til i dag.

"Fastholder regeringen sin målsætning om en offentlig real forbrugsvækst på 0,4 pct. om året i gennemsnit vil det medføre et fald i antallet af offentligt ansatte på 11.000 fra 2019 til 2015," hedder der i AE-Rådets analyse.

Venstre afviser

Finansordfører for regeringspartiet Venstre, Jacob Jensen, mener ikke, at analysen har hold i virkeligheden.

”Fordi der kommer 20 elever i en skoleklasse frem for 19, kan man ikke sige, at den ekstra elev er lige præcis så dyr en omkostning som gennemsnittet af de eksisterende elever i klassen, for det er selvfølgelig ikke tilfældet. Der vil i forvejen være en skolelærer, en bygning og lys og varme og så videre. Det er en absurd diskussion,” siger Jacob Jensen til Berlingske.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook