Annonce

S og SF enige: Usund finanssektor skal tøjles

SF vil med 10 forslag forsøge at tøjle den finansielle sektor. Ambitionen er helt rigtig, lyder det fra Socialdemokratiet, der dog er forbeholdne overfor dele af planen
Historierne om Danske Banks hvidvask og det omfattende svindelnummer med udbytteskatten, hvor mindst 410 milliarder er blevet suget ud af de europæiske statskasser, har kastet et skarpt - og knap så flatterende - lys på den finansielle sektor.

SF ønsker at bruge den fokus, der lige nu er på finansiel kriminalitet til at få finanssektoren i kortere snor. De har derfor fremlagt 10 forslag.

Vi ikke være lige så fodslæbende som den nuværende regering

“Der er nogle meget usunde tendenser i finanssektoren, som vi er nødt til at regulere. Der er et mulighedsvindue lige nu for at få ryddet op i det,” siger finansordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF).

Hos Socialdemokratiet er man positive over for ambitionen om en øget kontrol med bankerne og den øvrige finansielle sektor. Partiet vil ligesom SF gerne sætte tempoet op:

“Jeg tror, at vi når længst med et bredt samarbejde. Men hvis vi ender med at få en socialdemokratisk regering, vil vi ikke være lige så fodslæbende som den nuværende regering,” siger finansordfører Benny Engelbrecht (S) til Ritzau.  
 

Enige et stykke - men ikke om Bankunion

Socialdemokratiet og SF er enige i, at der skal indsættes offentlige repræsentanter i bestyrelserne i de største danske banker, ligesom begge partier vil kæmpe for, at EU indfører en skat på finansielle transaktioner, som kan dæmpe den højfrekvente og yderst spekulative del af aktiemarkedet.

Skal Danmark tilslutte sig Bankunionen, så er det naturligt, at man spørger danskerne

Både SF og Socialdemokratiet vil styrke det internationale samarbejde mod finansiel kriminalitet som hvidvask og skatteunddragelse. Gennem hvilke samarbejder er de dog ikke mere uenige om.

Hvor SF meget gerne ser, at Danmark træder ind i Den Europæiske Bankunion, er Socialdemokratiet mere skeptisk:

“Snakker vi hvidvask, så er det ikke nødvendigvis sådan, at Bankunionen vil give en bedre forebyggelse - der er andre internationale samarbejder, hvor man i højere grad bekæmper hvidvask og økonomisk kriminalitet. Så derfor skal man ikke hoppe med på Bankunionen af den årsag. Skal Danmark tilslutte sig Bankunionen, så er det for os at se naturligt, at man spørger danskerne,” siger Benny Engelbrecht til Netavisen Pio.
 

S: Kontrol frem for opsplitning

SF ønsker at dele bankforretningerne op, så det de kalder bankernes ‘finansielle supermarkeder’ bliver splittet op til mindre butikker med almindelig bankdrift, investering, realkredit og forsikring hver for sig.

Der er en grundlæggende mangel på konkurrence

Det er Socialdemokratiet som udgangspunkt imod:

“Jeg minder stille og rolig om, at SF selv har haft ministerposten på området og lavet en analyse af en opsplitning. Dengang kom man frem til, at det skulle man ikke gøre. Det er svært at blive klog på, hvad som skulle være nyt siden dengang,” siger Benny Engelbrecht.

I stedet mener Socialdemokratiet, at man bør styrke den offentlige kontrol med finanssektoren:

“Vi vil gerne opsplitte Finanstilsynet, så man lave en særlig enhed, der har at gøre med hvidvask, så man får meget mere fokus på hvidvask fra statens side,” forklarer han.

SF mener derimod, at en opsplitning af de finansielle mastodonter vil styrke konkurrencen, så forbrugerne ikke får en for høj regning:

»Der er en grundlæggende mangel på konkurrence. Når realkredit og banker er i den samme koncern, er der ikke den konkurrence, der skal til, for at man skifter bank og realkredit. Vi har set meget voldsomme stigninger i afgifter og bidragssatser,” skriver finansordfører Lisbeth Bech Poulsen i udspillet.
 

Økonomisk polstring frem for skat

SF vil tvinge de største danske banker til selv at betale for statsgarantien ved at lave en ny skat.

Vi skal have fokus på, at bankerne har en tilstrækkelig økonomiske polstring

På den måde vil de største og vigtigste finansielle spillere, som for eksempel Danske Bank, Nykredit Realkredit og Jyske Bank, selv komme til at finansiere det sikkerhedsnet, som de nyder godt af, når krisen kradser.

Benny Engelbrecht ser forslaget som af mere teoretisk karakter, men han peger på, at debatten om bankernes modstandskraft er væsentlig.

“Vi skal have fokus på, at bankerne har en tilstrækkelig økonomiske polstring, så de kan modstå, hvis der kommer en økonomisk ubalance. Vi må løbende se på om den kontracykliske buffer er stor nok,” lyder det fra Benny Engelbrecht.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet