Annonce

Stram skruen på spekulanterne

I en verden præget af stigende økonomisk ulighed og uforudsigelige finansmarkeder viser tobinskatten sig som et potent værktøj, der kan tøjle spekulativ kapital og genoprette balancen i global økonomi. En tobinskat på blot få promiller kan være med til at løse flere af nutidens udfordringer.
Foto: SF Kolding
Villy Søvndal, kandidat til Europa-Parlamentet for SF, medlem af Kolding Byråd og tidligere udenrigsminister.
Formålet med tobinskatten (opkaldt efter den amerikanske økonom James Tobin, red.) er at reducere kortsigtede valutaspekulationer og skabe mere stabile valutakurser.

Skatten skal fungere som en bremse på hurtige valutatransaktioner, der ikke bidrager til den reelle økonomi, men derimod fører uforudsigelige svingninger i valutakurserne med sig.

Kortsigtet spekulation skal simpelthen beskattes.

Tobinskatten vil være en mikroskopisk skat på finansielle transaktioner, som vil højne formålet med langsigtede investeringer, der gavner os alle, fx vores pensionsopsparinger.

Flere udfordringer, der kræver økonomi

Det er en verden præget af stor usikkerhed, vi i øjeblikket lever i.

Ruslands brutale overfald på Ukraine og den civile tragedie, der i øjeblikket udspiller sig i Gaza for øjnene af os alle sammen – for blot at nævne et par af de sikkerhedspolitiske usikkerhedspunkter.

Det er ikke kun sikkerhedspolitisk, der er behov for nytænkning og oprustning. Konsekvenserne af klimaforandringer bliver tydeligere og tydeligere – det som eksperter har advaret om ville ske i mange årtier, er nu ved at ske.

Helt indiskutabelt har vi også brug for en oprustning i kampen mod klimaforandringerne

Februar måned blev den niende måned i træk, der slog varmerekord.

Temperaturen er det seneste år steget med 1,56C sammenlignet med førindustrielt niveau, hvilket vil sige, at Parisaftalens mål om helst at holde temperaturstigningerne under 1,5C, ikke har holdt stik… 

Helt indiskutabelt har vi også brug for en oprustning i kampen mod klimaforandringerne.

Velfærd før skattelettelser

Velfærden er i frit fald herhjemme, hvis vi ikke tager den problematik seriøst, vælter velfærden.  

Det ser vi blandt andet mange eksempler på i ældreplejen og i folkeskolen. Det kan vi ikke være bekendte.

Handling kræver økonomi

Vi skylder mennesker, der har knoklet for Danmark en værdig alderdom. Det er ikke noget, der bliver løst af milliardstore skattelettelser – tværtimod.

I SF hersker der ingen tvivl om, at vi prioriterer velfærden frem for skattelettelser.

Spekulanter skal også bidrage!

De kriser, vi står overfor, kræver handling. Handling kræver økonomi.

Hvis jeg bliver valgt til Europa-Parlamentet, vil jeg være en stærk fortaler for indførslen af tobinskatten på EU-plan.

Selve indtægten kan være svær at sætte et konkret tal på, men vurderingen er, at blot en promille pr. transaktion vil give store milliardbeløb på årsbasis.

Det er kun fair, at korttidsspekulanter bidrager til fælleskassen.

Tobinskatten vil derudover skabe et mere selvstændigt EU-budget, hvor økonomien ikke blot vil være bundet op på økonomi fra nationalstaterne.

Korttidsspekulanter skal bidrage til fællesskabet – ligesom alle andre

I dag kommer cirka 75 procent af EU's midler fra nationale regeringer. Når vi herhjemme alle kan mærke besparelser i den offentlige velfærd, bliver det svært at argumentere for forøgelser i det europæiske budget.

Med tobinskatten skaber vi derfor et mere stabilt og autonomt budget, der ikke er så afhængige af bidrag fra nationalstaterne.

Det sikrer os penge til investering i vores fælles velfærd.

Det sikrer os penge til at kæmpe mod en buldrende klimakrise.

Og det sikrer os penge til investering i vores sikkerhed.

Fra mit synspunkt er der ingen tvivl om, at korttidsspekulanter skal bidrage til fællesskabet – ligesom alle andre.

Kandidat til Europa-Parlamentet for SF og medlem af Kolding Byråd. Tidligere udenrigsminister og formand for SF.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jep, den ligger lige til højrebenet. Jeg har i hvert fald endnu tilgode at høre et overbevisende argument mod tobinskatten.

Nu drømmer PioPio. Villy Søvndal mod kapitalens interesser? Aldrig i livet!
Husker I da han inviterede Novozymes direktion med på SF’s landsmøde? Signalet var klart: SF er et prokapitalistisk parti.

Sikke dog en gang vrøvl, meget kan beskylde SF for, men at gå kapitalens ærinde er simpelt hen usandt. Tobinskat var allerede på "tapetet" under Helle Thornings regering, men blev nedstemt af de radikale under ledelse af den borgelige orienteret Margrethe Vestager.

En tobinskat skal først og fremmest komme de enkelte lande til gode.
Men den skal selvfølgelig besluttes også på overnationalt plan.

At ramme og beskatte helt kortsigtet spekulationsaktivitet er både logisk og rimeligt.
Spekulation er dybest set den øvelse, at man flytter den ene aktionærs formue over på andre aktionærers hænder, typisk fra små spekulanters til stores.
Der kun kan foregå rimeligt, hvis der ikke er et forskelligt tilgængeligt vidensniveau hos de handlende spekulanter, og det er derfor, at f.eks. insider handel, hvor nogen før andre før adgang til vigtig viden om forhold af betydning for aktiekursen, er forbudt.
Med dagens teknik handles der i helt kortsigtede kurssving, hvor forhold. som den hurtigste adgang til de seneste udviklinger omkring kursudviklingen, udnyttes af hurtige computere og hurtig net adgang, til at optimere og komme først med spekulationsindsatsen.
Vi kan sige, at med det rette udstyr opnår man en uberettiget fordel i stil med insiderviden i forhold til andre personer uden det rette udstyr, og ikke en egentlig ligeværdig personlig risikoindsats.
Denne type spekulation er helt sammenligneligt med tyveri, og er ganske uden nogens som helst samfundsgavnlig signifikans, og med den aktuelle udbredelse af IA, ser vi frem til en mere eksklusiv klasse af blodsugere, der risikofrit, medens de sidder i sofaen eller spiller golf, lader deres computer berige sig på andres bekostning.
Her kunne forbud være en god løsning, men det mindste, man i almindelighed burde forvente er, at en sådan berigelse helt befriet for værdiskabelse beskattes grundigt.

Det er mig bekendt den form for spekulation der har gjort Saxo-banks stiftere til mangemilliardærer. De startede i en "gråsone" som "sidegade-vekslere som beskrevet af Jens Olaf Jersild i DR for ca. 30 år siden.
Den form for spekulation kunne havde været stoppet for mange år siden, hvis det ikke var fordi de radikale med Margrethe Vestager i spidsen var modstander af at indføre Tobinskat, det kunne jo ramme de radikales "venner".

Det eneste man aldrig bliver rig af er arbejde. Det giver højst en ødelagt ryg og en alt for tidlig død. Ellers intet.

Men jeg er sikkert bare missundelig - Det er det vi almindelige mennesker, som er udsat for en ødelagt ryg og for tidlig dø altid for at vide af dem som jo ved det bedre.

Torben Østergaard-Nielsen har en formue på 43.000.000.000 kr.. Det skal en almindelig dansker arbejde 105.000 år for at tjene. Og Torben har hverken ondt i ryggen eller lider en alt for tidlig dø.

Der er virkelig noget helt galt i det her Nye liberale Danmark.

PS. Det er de lavtlønnede og udsatte, som skal bøde for klimaudfordringerne gennem afgifter, mens de velhavende og rige fester videre. Det er så i forvejen de rigeste 10%, som stor for over 66% af alle udledningerne og tjener pengene på ødelæggelserne.

God fornøjelse derude. Særligt til Jer unge liberalister, som vil stemme på Liberal alliance. Ved skolevalget gjorde 30% af Jer det. Ha ha ha. Andet er der ikke til at sige til den situation. Her vinder TikTok indoktrineringen frem for virkeligheden. Men en eller anden dag vågner I vel op. Tror jeg.

Annonce