Annonce

Socialdemokratiets store hovedpine - “kun et sikkert våben mod SF”

Ikke blot Socialdemokratiet, men også partierne i blå blok bør frygte SF, der har udviklet en særlig dansk form for venstrepopulisme, mener politisk kommentator
Foto: Socialdemokratiet og Folketinget/Marie Hald - Fotografik Anders Bredsdorff
Mette Frederiksen (S), statsminister og Pia Olsen Dyhr (SF), formand
Socialdemokratiets store hovedpine er ikke mindst et SF, der buldrer frem. Men SF bør ikke bare bekymre Socialdemokratiet. Selv de blå partier bør tage sig i agt for folkesocialisternes succes.

Det skyldes, at SF har udviklet en helt særlig form for venstrepopulisme, som det kan være svært at hamle op med. Det mener Berlingskes politiske kommentator Bent Winther.

Han hæfter sig ved, at SF's store fremgang hidtil er blevet udlagt og forklaret med et voldsomt frafald af utilfredse socialdemokratiske vælgere, som er søgt mod især SF i kølvandet på dannelsen af SVM-regeringen.

Frafaldet skyldes afskaffelsen af store bededag, en vrede over, at Socialdemokratiet sidder i regeringen med den hidtidige fjende, Venstre, og en vrede over lettelser af topskatten.

Feel good på alle hylderne

Men ifølge Bent Winther er det ikke hele forklaringen, for SF og dets formand Pia Olsen Dyhr trækker også vælgere til fra andre partier - også blå partier afleverer stemmer til SF:

“Partiet (SF, red.) har det seneste år udviklet sin egen særlige platform. En særlig dansk venstrepopulisme kunne man kalde den. Løfter, som savner solid økonomisk realisme, men har meget stærk appel til vælgerne.”

Bent Winther mener, at SF har udviklet en politik med ‘feel good’ på alle hylderne.

Han nævner som eksempel, at Pia Olsen Dyhr under Folkemødet på Bornholm i sidste uge gjorde sig til talsmand for, at der ikke må være noget loft over regningen for det gode børneliv: 

så er vi parat til at bruge alle de penge, det kræver

“Tænk, hvis vi turde sige: Det gode børneliv har ikke nogen pris. Tænk, hvis vi turde sige, at når det kommer til vores børns og unges trivsel, så er vi parat til at bruge alle de penge, det kræver,” lød det fra Pia Olsen Dyhr.

SF’s formand foreslog, at man skelede til de øvrige nordiske lande, hvor forældre i Sverige kan tage fri i langt videre omfang for at passe syge børn, end danske forældre kan. At man ser til Island, hvor der gives tilskud til børns fritidsinteresser. Eller lader sig inspirere af Finland, hvor skolebørn får et dagligt måltid varmt mad.

Bent Winther nævner, at SF står et helt andet sted end Socialdemokratiet i debatten om arbejdstid. Herfra lyder ‘feel good’-melodien, at mennesket kommer i første række, arbejdet kommer i anden række.

tænke grundigt over, hvordan i alverden Socialdemokratiet tackler SFs store fremgang

Bent Winther konkluderer, at Socialdemokratiet derfor må bruge sommeren til at at tænke grundigt over, hvordan i alverden Socialdemokratiet tackler SFs store fremgang.

Går Socialdemokratiet for hårdt til Pia Olsen Dyhr & Co., vil Socialdemokratiet fremstå for blåt. Går man til SF på en mere blød måde, så vil tacklingen næppe virke, lyder Winther-analysen.

S offer for egen succes

Spørger man politisk kommentator, chefredaktør på Netavisen Pio, Niels Jespersen, står Socialdemokratiet ganske rigtigt i en meget vanskelig situation: 

På en måde er Socialdemokratiet ramt af deres egen succes

“På en måde er Socialdemokratiet ramt af deres egen succes. Vælgerne er ikke længere særligt optagede af udlændingepolitik. Når Socialdemokratiet kritiserer SF, så understreger det bare, hvorfor mange progressive vælgere bedre kan lide SF’s politik.”

Niels Jespersen understreger, at SF siger og mener dét om velfærd og miljø, som S-vælgere gerne vil høre. Og det gør bestemt ikke sagen nemmere for Socialdemokratiet:

“Pia Olsen Dyhr begår ingen fejl. Hun er meget strategisk med sin kritik af S. Det handler om velfærd og miljø. Der hvor de socialdemokratiske vælgerne er mere enige med SF, end med regeringen. Og hvad er det værste, der kan ske ved at stemme SF? At Mette Frederiksen bliver statsminister i en rød regering? Det skræmmer få S-vælgere.” 

Ét sikkert skud i bøssen: Ansvarets åg

Socialdemokratiet har ét sikkert skud i bøssen i forhold til SF, mener Niels Jespersen, og det er at give SF del i regeringsmagten: 

Nemlig at føre dem under ansvarets åg

“I sidste ende har Socialdemokratiet kun et sikkert våben mod SF. Nemlig at føre dem under ansvarets åg. Men det er præcist, hvad Pia Olsen Dyhr ønsker: At komme i regering.”

Ikke blot blev SF større end Socialdemokratiet ved valget til Europa-Parlamentet tidligere på måneden, men landspolitisk ånder folkesocialisterne nu også Socialdemokratiet lige i nakken: Ifølge Voxmeter for Ritzau mandag står Socialdemokratiet til 19,4 procent af stemmerne - svarende til 34 mandater, mens SF står til 16,9 procent - svarende til 30 mandater.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Så længe S og SF tildeler vores indfødsret til tilvandrede fremmede med brutal og demokratiuforenelig kultur og ideologi, samtidig med at danske kvinder nægter at føde børn, udover abortfostre og sociale "regnbuebørn", er begge partier kortsigtede 100 års "tisse-i-bukserne" tilpasninger, der kun luner lidt, inden der ikke er flere danskere tilbage i dette land eller hvor vi er så udvandede og marginaliserede, at vi ikke har noget at skulle have sagt længere og tabt vores indflydelse til den nye befolkning. Hvem tror, at det bliver sjovere at være en dansk minoritet blandt muslimer, end det var at være en muslimsk minoritet blandt danskere? Hvis man i dag tror, at man ved noget som helst om racisme og diskrimination, så bare vent. I 1400 år har islam aldrig nogensinde accepteret noget andet end total dominans og underkastelse i de mere end 100 forskellige statsdannelser, hvor muslimer har formået at udgøre mere end 30 procent af befolkningen. Hvorfor skulle Danimakistan, Sverigestan, Tyskiet, Englandistan og Frankrigstan blive undtagelser? Hvor længe vil S og SF's vælgere ignorere denne invasive befolkningsudvikling? Behøver Mohammed fra Syrien og Mohammeds 10 børn absolut have vores indfødsret fra 1776 foræret, hvis bare de har været her i 8 år, ikke er dømt for noget, har bestået en prøve og har haft et arbejde i 4 år? Kan de ikke nøjes med en opholdstilladelse?

Det danske svar på Joseph Goebbels har talt.

Kære Bent Menck Andersen
Jeg antager, at du er uenig i mit indlæg. Vil du være sød at fremhæve det land i verden de seneste 1400 år med muslimsk majoritet, der var et rart land? Er det Afghanistan, Somalia eller Syrien, du mener er så store idealsamfund, at vi danskere bør undlade at få børn for i stedet importere deres befolkninger og forære dem vores indfødsret?

Når jeg drager sammenligningen mellem dig og en "kendt" person, er det udelukkende fordi uanset hvad artiklen du kommenter drejer sig om, får du det til at omhandle muslimer og ikke noget der vedrøre den pågældende artikel. Det samme gjorde Goebbels, han holdt vist aldrig en tale uden at nævne jødernes underlegenhed i forhold til den ariske race og gik fuldt og helt ind for deres udslettelse. Dine kommentarer får let ledet tanken hen på at du har samme holdning når det gælder muslimer, udryddelse.

'Den ariske race' ? Du er måske ikke inde i den terminologi, men det er altså de tysk-allierede iranske (eller 'aryanske')og tyrkiske folkeslag der omtaltes som jøderne overlegne, og det er ren rutine i moskeer stadigvæk, for Himmler og Goebbels var det er en strammer-ateistisk metafor for muslimer. Begrebet 'blonde ariere' høres sjældent nu om dage, men der er tale om en slags kommende euroislamister hvor Hitler slulle være deres 'profet'. Det er blevet mindre aktuelt nu 'the real coke' synes over det hele. Nu er du sikkert blevet meget forvirret men sådan er de sproglige fakta derom.

Sikke dog en gang vrøvl, hverken Persien (det nuværende Iran) eller Tyrkiet var allieret med Tyskland under 2. verdenskrig. Den ariske race Goebbels og Hitler omtalte var personer med lyst hår og blå øjne.

Vi har mange gange i Europas historie,set folk som dig,som tydeligt går ind for etnisk udrensning.
Det ender altid i en bomberegn,når tåber som dig for magt som i har agt,simpelthen fordi omverdenen ikke gider,at glo på det.

Det er sjovt at socialdemokrater og andre borgerlige altid trækker ansvarligheds-kortet.
De har kendt til problemerne med vores havmiljø i 40 år,uden at gøre noget.
I miljøministeriet sidder der stadig socialdemokrater og pumper gift ud i vores have og nægter at overholde EU regler på området.

Hvad er det ansvarlige i det?

Husk Mette logrer for Venstre...

Jeg har stor sympati og respekt for de SF'ere, der har medvirket til at gøre deres parti spiseligt, relevant og spilbart for andre. Det er superflot arbejde, men det er også primært i toppen af partiet, man finder dem, som oprigtigt støtter, og målrettet har skubbet den strategi igennem.

For problemet for SF er jo, at man ikke skal kradse ret meget i overfladen, før det vælter ud med wokeister, multikulti-fetichister, åbne-grænser-folk og "from the river to the sea"-aktivister. De har holdt en ret lav profil, så længe kun er gået op og op i meningsmålingerne, men i samme øjeblik de kommer ud til verdens skue, får SF store problemer med at holde momentum.

Helt enig . Som Bent W skriver populistisk strategi, siger hvad folk til venstre gerne vil høre, Lover guld og grønne skove, Lidt som LA. Selv om Løkke er sig selv nærmest altid, så har han jo en pointe i tank.en om bred nidteregering

Men ellers har du ingen fordomme?

Beklager hvis du følte dig truffet, men er nu engang det dit problem, ikke mit.

Har i det godt, Socialdemokrater med jeres BLÅ statsminister.? 🤣🤣🤣🤣🤣

Socialdemokratiet er i dag et parti med en ret så fastlåst opfattelse af, hvordan og hvorledes, livet bør og skal leves med fast arbejde, hus og carport og en bastant opfattelse af, hvad et arbejde har af betydning. Det er arbejdet, som er selve omdrejningspunktet og det identitetsbærende samt opretholdelse af livet.

At Berlingeren er bekymret over at de fæle socialister scorer stemmer, er der jo ikke noget nyt i. Men hvem i og til venstre for Socialdemokratiet bekymrer sig over, hvad Berlingeren mener?

Niels Jespersen har helt ret: Det værste, der kan ske, er at Socialdemokratiet bliver trukket lidt væk fra de borgerlige, og det er der ingen - undtagen de borgerlige - der kan få ondt over.

S ligger 150 % som de har redt. Og at vi er enormt mange, som kunne have været S - vælgere, men som nu aktivt fravælger S og tilvælger SF, det bør ikke kunne undre. Vi står midt i et væsentligt slagsmål om at fordele de meget store økonomiske muligheder, som det voksende råderum skaber, og her vælger SF netop menneskene og børnene først, hvor S hænger i gamle strukturer og visionsløst poster ressourcer i fortidens erhverv og strukturer (det animalske landbrug og industrisamfundets erhvervsstøttelogikker). Det er faktisk blevet helt enormt nemt at fravælge S, når man hører og analyserer typer som Magnus Heunicke og Peter Hummelgaard...

Man kan regne med det som amen i kirken at Bent Winther mener at SF politik er økonomisk uansvarlig. Det er også lige så sikkert at samme hr. Winther har ekstremt svært ved at bakke det op, med andet end mavefornemmelse og udateret Chicago og CEPOS dogmatik. Det er som en abe der slynger med lort for at se om det hænger fast. Det er kort sagt en gratis omgang, trukket ud af r..... Han afskriver det som en økonomisk umulighed at folk skal kunne gå ned i arbejde. Det kan man godt Bent, og de fleste er klar over at det så betyder at der kan købes mindre tøj, biler og andre importvarer. Det vil højst sandsynligt også betyde, oh ve og skræk, at vi skal lukke nogle af de blege, lysebrune eller helbrune ind i landet for at holde produtiviteten oppe.

Og når Ja. Niels. Velkommen til festen. Det med indvandrerspørgsmålet, var der en del af os der mente før valget. Du ville noget andet og støtter uden megen kritik Dybvad, Vad og Auken...Bravo

Vi må takke vor Herre for at der er andre partier at stemme på end SF og socialakrobaterne.