Annonce

Sundhedsudspillet er ambitiøst og realistisk

Regeringen har i dag fremlagt deres sundhedsudspil. Fem milliarder kroner vil Socialdemokraterne og Radikale investere i sundhedsvæsenet. Reaktionerne er positive.
”Sundhedsudspil er rigtig positivt”. ”Regeringen har lyttet”. ”Ambitiøst og realistisk”.

Det er rosende udmeldinger, der præger de store organisationer inden for sundhedsområdet, oven på regeringens udspil ”Jo før, jo bedre”, som i dag blev fremlagt i statsministeriet. Socialdemokraterne og de Radikale ønsker at investere fem milliarder kroner over de næste fire år og dermed give danskerne den bedste behandling i sundhedsvæsenet.

Det er især de kroniske sygdomme og kræftområdet, som der er fokus på i udspillet. Helt konkret er målsætningen for kræftområdet, at tre ud af fire kræftpatienter skal være i live fem år efter, de har fået en kræftdiagnose. I dag gælder det kun lige godt halvdelen, der er i live efter fem år eller mere.

”Vi ønsker, at den fri og lige adgang til sundhed fortsat skal være en hjørnesten i det danske velfærdssamfund, og hvis vi skal fastholde det, så kræver det også, at vi har vilje til at investere i vores fælles sundhed,” sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt på dagens pressemøde.

Læger og patienter bakker op
Lægerne er glade for regeringens udspil. Formand for Lægeforeningen Mads Koch Hansen siger i en pressemeddelelse:

"Der er mange positive elementer i udspillet. Vi er meget tilfredse med, at regeringen signalerer, at der nu skal større fokus på kvalitet og mindre bureaukrati, og vi bakker op om bestræbelserne på i højere grad at inddrage den enkelte patient i beslutninger om behandling."

Også paraplyorganisationen Danske Patienter er begejstrede. Formanden Lars Engberg roser især regeringens fokus på at inddrage patienter og pårørende i behandlingen:

”Inddragelse af patienter og pårørende er ekstremt vigtigt, hvis man ønsker at skabe et sundhedsvæsen, der tager udgangspunkt i patienternes behov. Bliver midlerne udmøntet på den rigtige måde, betyder det helt enkelt, at patienterne får en bedre behandling, nogle langt bedre behandlingsforløb – og så begrænser man antallet af fejl og utilsigtede hændelser.”

Der skal mere fokus på forebyggelse
Og ud fra statistikken er det også de helt rigtige steder, regeringen har valgt at sætte ind. I dag lever omkring 1 million danskere med en kronisk sygdom. Og kigger man på kræftområdet så er dødeligheden blandt kræftpatienter højere i Danmark end i de andre nordiske lande.

Ambitionen om at tre ud af fire kræftpatienter stadig skal være i live fem år efter, at de har fået en kræftdiagnose, er realistisk, siger direktør i Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersen, men det kræver hårdt arbejde:

”Hurtig diagnostik af patienter, der har symptomer på kræft, og uddannelse af de praktiserende læger er helt afgørende for at opnå målet om, at flere overlever kræft. Men det kræver, at samarbejdet mellem de praktiserende læger og hospitalerne kommer op i et højere gear.”

Men ifølge Kræftens Bekæmpelse er der beregninger, som viser, at der i 2025 vil være 30 procent flere kræftpatienter end i dag, og det får Leif Vestergaard Pedersen til at efterspørge et langt større fokus på forebyggelse:

”Der skal gøres mere for at forebygge, at så mange bliver alvorligt syge. Hvert år dør 14.000 danskere af rygerelaterede sygdomme, herunder kræft. Vi foreslår for eksempel, at alle, der henvises til hospitalet, bør have et tilbud om akut rygestop. Det vil gøre en stor forskel.”

Fakta om regeringens sundhedsstrategi
I årene 2015-2018 er der afsat fem milliarder kroner til strategiens hovedelementer:

1)      Flere skal overleve en kræftsygdom  – 1,1 milliarder kroner

2)      Kroniske sygdomme skal opdages tidligere, og de svageste patienter skal have ekstra hjælp – 1,5 milliarder kroner

3)      De praktiserende læger skal have bedre rammer – 1 milliarder kroner

4)      Patienter og pårørende skal inddrages mere i behandlingen – 295 millioner kroner

5)      Større synlighed og åbenhed om sundhedsvæsnets resultater skal give bedre kvalitet i behandlingen – 1,1 milliarder kroner


Flere artikler om emnet