Annonce

Kommentatorer: Derfor kan landbrugsafgiften også blive giftig for Socialdemokratiet

I medierne bliver forhandlingerne om en landbrugsafgift udlagt som en skæbnestund for Venstre. Men forløbet kan også blive meget vanskeligt for Socialdemokratiet. Det er der især tre grunde til, peger kommentatorer på
Foto: Jesper Clausson Vibholt
Mette Frederiksen (S), statsminister
Kommentatorer har længe spået, at det vil være yderst vanskeligt for Venstre at skulle indføre en CO2-afgift på landbruget, der ikke vil ramme partiet hårdt i det jyske bagland.

Forudsigelser, der synes bekræftet af en netop offentliggjort meningsmåling foretaget af Megafon for TV 2 og Politiken, i hvilken Venstre står til kun 7,4 procent af stemmerne og altså laveste tilslutning nogensinde. Den måling kommer vel at mærke kort efter offentliggørelsen af den såkaldte Svarer-rapport, der anviser forskellige måder at beskatte landbrugets klimabelastning på.

Men heller ikke Socialdemokratiet kan læne sig tilbage i forhandlingerne om en landbrugsafgift, vurderer politisk kommentator Benny Damsgaard.

“Det store problem for Venstre, det er det potentielle oprør fra baglandet, især i Jylland,” forklarer han i seneste udgave af Netavisen Pios politiske podcast ‘Tingets Tilstand’.

placeholder

“For Socialdemokratiet er det uroen i de fagforeninger, der har tilknytning til følgeerhvervene,” fortsætter han med reference til særligt Fødevareforbundet NNF, der organiserer slagteriarbejdere.

I Svarer-rapporten, som anviser forskellige veje til beskatning af landbruget, anslås det, at omtrent 10 procent af jobs i ikke kun landbruget, men også resten af fødevaresektoren, vil gå tabt, hvis der indføres en høj CO2-afgift.

De små lokalsamfund

En anden stor bekymring for Socialdemokratiet, siger Damsgaard, kan man finde rundt omkring i de små provinsbyer - også i statsminister Mette Frederiksens egen valgkreds.

“Der er dele af Nordjylland eksempelvis, hvor det, at et slagteri lukker - vi så det for nylig, da Danish Crown neddroslede deres produktion i Frederikshavn - det giver meget betydelige udfordringer i små lokalområder,” forklarer han.

en relativt giftig cocktail, hvis ikke man har skruet en model sammen på den rigtige måde

Her kan udfordringerne især vokse sig store, “hvor der ikke er voldsomt mange ledige jobs og i særdeleshed ikke ledige jobs til folk, som måske har stået og udbenet svin på et slagteri i 20 år og ikke rigtig har ret mange andre kvalifikationer.”

Derfor, vurderer Damsgaard, kan landbrugsafgiften nemt blive “en relativt giftig cocktail, hvis ikke man har skruet en model sammen på den rigtige måde.”

Pres fra venstrefløjen

Netavisen Pios chefredaktør, Niels Jespersen, vurderer, at CO2-afgiften på landbruget på sin vis kan medvirke til at retfærdiggøre midterregeringen, som i dens egen fortælling er til for at kunne være i stand til at træffe svære beslutninger.

hvis de har hele venstrefløjen til at stå og kritisere dem for ikke at gøre nok for det grønne, så tror jeg ikke, det bliver godt for det gamle parti

“Det understøtter faktisk, synes jeg, regeringens troværdighed, at det for en gangs skyld rent faktisk gør ondt på nogle mennesker, der også kan larme. Nu er det ikke bare folk, du tager SU’en fra, eller folk, der kun kan skrive kronikker i Information. Det er nogen, der faktisk kan larme,” siger han.

Der er dog stadig den betydelige udfordring, at hvor hensynet til visse lokalsamfund og fagforeninger presser Socialdemokratiet til ikke at gå for hårdt til landbruget, presser venstrefløjen socialdemokraterne i den modsatte retning.

Derfor bliver det, vurderer Jespersen, afgørende, at Socialdemokratiet som minimum lykkes med at få SF med i den endelige aftale.

“Det er meget, meget vigtigt for Socialdemokratiet at få SF med i den her,” siger han og fortsætter:

“Hvis de ikke gør det, hvis de har hele venstrefløjen til at stå og kritisere dem for ikke at gøre nok for det grønne, så tror jeg ikke, det bliver godt for det gamle parti.”

‘Tingets Tilstand’ er Netavisen Pios ugentlige politiske podcast med Netavisen Pios chefredaktør, Niels Jespersen, og tidligere konservativ kommunikationschef Benny Damsgaard. Den er tilgængelig på både Apple Podcasts, Spotify og Spreaker.

Studentermedjælper på Netavisen Pio. Studerer statskundskab ved Københavns Universitet.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Den grønne omstilling, som i et eller andet omfang er nødvendig, ikke kun her i landet, men globalt på grund af klimaforandringerne, må naturligvis være en fælles sag for samfundet. Men ingen lever jo af brød og vand alene. Der skal mere til. Derfor er det da vigtigt, at landbruget, som i århundreder har været landets kerneerhverv, kommer gennem denne omstilling på lempeligst mulig måde, så ikke en eneste arbejdsplads mistes. Det samme gælder også følgeerhvervene, især i andelsektoren. Er det ikke muligt, må man slække på den grønne omstilling og friholde disse erhverv fra at indfri de stillede krav. Vi må værne om landbruget og dets værdiskabende folk. Og vi skal jo alle leve, helst og først og fremmest af vore egne produkter. Man må håbe, at Venstre kender sin besøgelsestid. Ellers gør andre partier det sikkert nok.

Landbrugsafgiften kan yderligere koste stemmer fra de forbrugere, som (igen) rammes af prisstigninger på fødevarer - bl.a. visse grupper, som modtager overførselsindkomster, herunder fx pensionister, som ikke får ældrecheck, eller dagpengemodtagere.

Hvorfor stemme på partier, som sørger for yderligere belastning af købekraften?

For een ting kan danske forbrugere være sikre på: Landbrugsafgifterne bliver ikke betalt 100 procent af landbrugssektoren.

Vi kan godt undvære oksekød , hvis det bliver for dyrt, der er kylling eller gris, der masser af grønt til rimelige penge. Og man behøver ikke være veganer for at leve sundt.
Venstre lider. Fordi deres politikere fra før og nu er splittede. Og alle skal bidrage til at mindske co2 og landbruget også. Om det bliver svært for S, måske, Det må komme an på en prøve. Vi har en dygtig statsminister, og der er ingen der fra blåt hold matcher hende.
Kommer Sammen til en dag, er det fint for mig også.

Wammen sku der stå.ups😄

Den grønne omstilling er noget Alle må bidrage med og vænne sig til.vi mærker Alleklimaforandringerne..derfor bør alle gøre e indsats.det har varet al for længe..derfor bliver "problemet " større,,Landbruget har altid ment,det med hensyn til naturen..mm ikke vat nødvendigt, Men det er det😆..
Tror mest det er venstre der "taber" her Mette F.& Socialdemokratiet skal nok vinde lydhørhed og er parart til og gå forrest 🚩..grøn omstilling bæredygtighed er nødvendigt ❗️god weekend

Man kan sagtens skære ned på mængen af kød - Hvis det er en gang pasta med kødsovs , kan noget af kødet erstattes med hakket champignon der ligesom kødet har den eftertragtede umami smag -også konsistensen minder om kød -
Bon aoppetit -det er kun fantasien som sætter grænsen

Det kan jo også godt være at lønmodtagerne ville strejke og demonstrere, hvis de blev pålagt at betale en Co2 afgift på 10-15% af deres løn uden kompensation.
Når man pålægger landbruget en Co2 afgift medføre det stigende priser på landbrugsprodukter i butikkerne, hvem skal ellers betale?
Hvorfor pålægger men ikke en Co2 afgift på våbenindustrien og militæret når man ser hvilke krige og ødelæggelser de er skyld i som også i den grad påvirker klimaet og miljøet? og når se sønderbombede byer skal genopbygges skal der bruges store mængde beton og andre byggematerialer. Her vil klimaaktivisterne gerne havde stoppet cementfremstilling, men hvad skel man så bygge af? der er jo ikke meget skov i Gazastriben.
I medierne har der været oplyst at Ukraine affyrer 10 tusinde granater om dagen og at 2-3 tusinde Ukrainske og Russiske kampvogne/tanks allerede er ødelagt. Det er utroligt at våbenindustrien og militæret kan bruge uanede mængder af jorden resurser til krig og ødelæggelse uden de såkaldte "fredselskende" klimaaktivister med Gretha Thunberg i spidsen arrangere "skolestrejke" og "klimademonstrationer, hvor er de henne?

Det mest skøre der kan ske ved en co2 afgift er at arbejdspladser flytter til udlandet med den samme produktion af landbrugsvarer. Det nytter ikke en tøddel at Danmark går forrest i klimakampen, hvis ikke andre lande globalt går med. Se os, vi har reduceret vores co2 i Danmark, men på grund af udflytningen af produktion og arbejdspladser er co2,en steget i Polen. God fornøjelse til regeringen med puslespillet

Du har helt ret og da Danmark kun udgør 0,075% af jordens befolkning vil en reducering af Danmarks Co2 udslip ingen virkning have på klimaet. Hvis det er fordi, at hvis Danmark går forrest? Hvorfor starter man så ikke med at stoppe våbenproduktionen og afskaffe militæret, for så vil alle de andre lande gøre ligeså eller hvad???

Der skulle stå: Hvis det er fordi, at hvis Danmark går forrest, så følger de andre lande efter med en tilsvarende Co2 reduktion?

I forhold til den grønne omstilling og afgifter på bl.a. oksekød - enten hos landbruget eller hos forbrugeren - så har Socialdemokratiet ikke råd til at lade være. Et blik på demografien og vælgervandringerne afslører, at det er helt nødvendigt at omfavne den yngre vælgergruppes helt berettigede skepsis over for landbrugets historisk betingede særstilling. Og selv de mest pessimistiske beregninger over jobtab ved en effektiv CO2 afgift i landbruget eller på oksekød, hvor der måske varigt forsvinder 20.000 arbejdspladser, bør ikke stå i vejen for den store miljømæssige genopretning, som et langt mindre kvæg- og svinebrug vil tilsikre. Tænk også på den mulige transformation af følgeerhvervene, hvor produktudvikling af smags- og indholdsmæssigt bedre grønne fødevarer på sigt kan skabe langt flere nye jobs. Danmark skal ikke være EUs storforsyner af svine- og oksekød, - det har vi ikke naturressourcer til!

Det er typisk at Danmark altid skal være på en første plads udadtil .Danmarks udledning af CO2 er på
verdens plan O,1 %. Kina bygger i 2024 nye kulstofværker der udleder 3 gange Danmarks samlede
CO2 udledning. Vejen frem for landbruget er nye dyrkningmetoder samt dyrevelfærd, og ikke nye afgifter.