Tjener penge på salg af forsikringer til medlemmerne: ”Problematisk”

Det er problematisk, at medlemmer af Det Faglige Hus tilbydes forsikringer købt gennem selskab, som formanden for Det Faglige Hus er medejer af, mener ekspert
Medlemmerne af Det Faglige Hus får tilbudt at tegne forsikringer som administreres og formidles af DFA Forsikringsagentur ApS.

Et selskab som formanden for og stifteren af den gule fagforening, Det Faglige Hus, Johnny Nim, er medejer af.

Medlemmerne af Det Faglige Hus’ tilbydes såldes at købe tillægsprodukter som bilforsikringer, ulykkesforsikringer og lønsikringer til 'medlemspris' hos DFA Forsikringsagentur ApS, som privatpersonen Johnny Nim ejer en stor del af – gennem Nim-selskabet JN Holdingselskab ApS. Johnny Nims ejerandel er af JN Holdingselskab er 49 procent.

 

 

Johnny Nims dobbeltrolle er problematisk, fordi der er risiko for interessesammenfald, mener lektor i arbejdsret ved Juridisk Institut på Aarhus Universitet, Ph. D., Natalie Videbæk Munkholm:

”Umiddelbart vil jeg mene, at det er problematisk,” skriver hun i en mail til Netavisen Pio.

Lektor: Stor risiko for medlemmerne

Natalie Videbæk Munkholm forklarer videre, at der er en ”stor risiko” for, at Det Faglige Hus skeler til andet end medlemmernes interesser, når formanden for Det Faglige Hus samtidig ejer en stor del af DFA Forsikringsagentur ApS: 

så er der potentielt stor risiko for at medlemmernes interesser ikke er den eneste faktor, når man sammensætter et forsikringstilbud

”Foreningens formål (Det Faglige Hus, red.) er at arbejde for medlemmernes interesser. Herunder, f.eks. at finde gode forsikringstilbud som medlemmerne kan købe. Når formanden har en stærk økonomisk interesse i at medlemmerne tegner forsikring i hans forsikringsselskab, så er der potentielt stor risiko for at medlemmernes interesser ikke er den eneste faktor, når man sammensætter et forsikringstilbud, eller når man vælger udbuddet af forsikringstilbud til medlemmerne.”

Lektoren på Juridisk Institut på Aarhus Universitet føjer til, at medlemmerne af Det Faglige Hus reelt ikke har nogen sikkerhed for, at forsikringstilbuddet til medlemmerne af Det Faglige Hus er det billigste og bedste: 

”Det ligger i medlemmernes forventning (Medlemmerne af Det Faglige Hus, red.), at ledelsen arbejder loyalt alene for at stille medlemmerne så godt som muligt. Konkurrerende interesser kan have den virkning, at de påvirker valget eller beslutningen eller beregningerne, så de ikke fuldt ud kun fremsættes under hensyn til medlemmernes interesser.”  

”Den risiko er svær at imødegå, selvom alle inhabilitets-regler er overholdt i forbindelse med indhentelse af tilbud, vurdering af tilbud, valg af tilbud, og salg af tilbud til medlemmerne. For, hvordan skal direktøren, kontorchefen i afdelingen, og de ansatte, se sig fri fra at skele til, at et af tilbuddene (værre endnu, hvis det endda er det eneste forsikringstilbud) er fremsat for et forsikringsselskab, som formanden ejer (delvist),” understreger Natalie Videbæk Munkholm over for Netavisen Pio.

Ovenstående oplysninger om DFA Forsikringsagentur stammer fra Det Faglige Hus' egen hjemmeside. Men efter Netavisen Pio's henvendelse til Johnny Nim og Det Faglige Hus i sidste uge, har Det Faglige Hus nu fjernet 'Stamdata'-delen fra hjemmesiden.

Nim: Ingen kommentarer

Netavisen Pio har spurgt Johnny Nim, om han som formand for Det Faglige Hus kan forsvare, at Det Faglige Hus indkøber forsikringer til sine medlemmer hos DFA Forsikringsagentur, som han ejer 49 procent af (Gennem Johnny Nim-selskabet JN Holdingselskab ApS).

Netavisen Pio har også spurgt Johnny Nim, om det ikke er en usund sammenblanding af økonomiske interesser

Netavisen Pio har også spurgt Johnny Nim, om det ikke er en usund sammenblanding af økonomiske interesser, at han personligt tjener penge hver gang et medlem af Det Faglige Hus køber forsikringer via DFA Forsikringsagentur ApS.

Endelig har Netavisen Pio spurgt Johnny Nim, hvor mange penge han gennem årene har tjent på, at Det Faglige Hus køber forsikringer til sine medlemmer hos et selskab, som han ejer 49 procent af.

Men Johnny Nim svarer et ”jeg har ikke yderligere kommentarer” til alle spørgsmålene.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

placeholder

Annonce