Annonce

Troels Lund videregav homo-rygter - nu vil Helle Thorning gerne have en undskyldning

Venstres kommende formand indrømmede under afhøring i Skattesagskommissionen, at have videregivet homorygte til sin særlige rådgiver - senere erkendte han at have delt rygtet med yderligere to embedsmænd
Foto: Statsministeriet og Netavisen Pio/Jan Kjærgaard - Fotografik: Anders Bredsdorff
Helle Thorning-Schmidt (S), tidl. statsminister, tidl. formand for Socialdemokratiet og Troels Lund Poulsen (V), forsvarsminister, fung. økonomiminister
Tidligere statsminister, tidligere formand for Socialdemokratiet, Helle Thorning-Schmidt (S), efterlyser nu en undskyldning fra forsvarsminister og fungerende økonomiminister Troels Lund Poulsen (V), som i november ventes at blive valgt til posten som formand for Venstre.

Helle Thorning-Schmidt minder om, at Troels Lund Poulsen - op til valgkampen i 2011, da han var skatteminister i Lars Løkke Rasmussens første regering, var med til at sprede et rygte om, at Helle Thorning-Schmidts mand, Stephen Kinnock, var homoseksuel.

Troels Lund Poulsen var dybt involveret

“Nu er det mange år siden, men jeg opfatter, at det var en uhæderlig handling fra Venstres side, og at Troels Lund Poulsen var dybt involveret i, hvad der skete dengang,” siger Thorning-Schmidt til Ekstra Bladet.

I forbindelse med afhøringer under Skattesagskommissionen tilbage i 2012-13 erkendte Troels Lund Poulsen i første omgang, at han havde delt rygtet om, at Stephen Kinnock skulle være homoseksuel med sin daværende særlige rådgiver, Peter Arnfeldt.

“Det er vigtigt, at han (Peter Arnfeldt, red.) ved det her. Hvis det er korrekt, kan det jo forklare uoverensstemmelserne,” sagde Troels Lund Poulsen under afhøring i Skattesagskommissionen 23. oktober 2012.

Troels Lund Poulsen forklarede videre, at rygterne stammede fra hans daværende departementschef, Peter Loft, der havde hørt samme rygte fra Thorning-parrets revisor, Frode Holm.

“Hvis den oplysning er korrekt (At Stephen Kinnock skulle være homoseksuel, red.), og det ved jeg jo ikke om den er. Men hvis den er, forklarer den jo noget om, hvorfor han opholder sig så meget i udlandet,” forklarede Troels Lund Poulsen videre.

Troels Lund erkendte at have vidnet forkert 

Under afhøringen 23. oktober 2012 forklarer Troels Lund Poulsen, at han ikke havde delt homo-rygtet med andre end sin særlige rådgiver. Den oplysning måtte Troels Lund under en senere afhøring erkende ikke var korrekt.

To ministersekretærer forklarede nemlig under senere afhøringer, at Troels Lund Poulsen også havde fortalt dem om homo-rygtet.

Jeg har kunnet notere mig, at mine to ministersekretærer mener, jeg skulle have fortalt det

“Jeg har kunnet notere mig, at mine to ministersekretærer mener, jeg skulle have fortalt det. Der er en sidebemærkning om, at afgørelsen bliver holdt tæt, og at der kan være nogle rygter om homoseksualitet,” indrømmede Troels Lund Poulsen under endnu en opfølgende afhøring i Skattesagskomissionen 18. december 2013.

Troels Lund Poulsen forklarede videre:

“Der har været meget stort pres på ministeriet. Og derfor var det vigtigt for mig at indskærpe, at intet skulle slippe ud.”

Skattesagskommissionens udspørger Lars Kjeldsen stillede derefter Troels Lund Poulsen spørgsmålet:

Men hvis der var en risiko for, at nogen kom til at sige noget, skulle man vel ikke videregive homorygter?

Troels Lund Poulsen svarede ved at udøve en vis selvkritik: “Det er jeg sådan set enig i.”

Troels Lund: Jeg er frikendt

I dag mener Troels Lund Poulsen tilsyneladende ikke, at han har noget at undskylde for.

I hvert fald skriver han i et mailsvar til Netavisen Pio, at han blev frikendt af Skattesagskommissionen (For at have udøvet magtmisbrug og deltaget i lækage af Helle Thorning-Schmidts private skattepapirer, red.):

"Den over ti år gamle sag er undersøgt grundigt af en undersøgelseskommission, og jeg blev frikendt. Sagen er afsluttet for mit vedkommende.”

Det hører med til historien, at det aldrig lykkedes for Skattesagskommissionen at trænge til bunds i, hvem der stod bag lækagen af Helle Thorning-Schmidts personlige skattepapirer til B.T.

Helle: Rygterne tog hårdt på os

Helle Thorning-Schmidt (S) fortalte i dokumentarfilmen ‘Statsministeren Helle Thorning-Schmidt’, der udkom i juni, at homo-rygterne tilbage i 2010-11 dengang sled hårdt på hende og Stephen Kinnock:

Det var en virkelig, virkelig hård tid for os at komme igennem

“Det gjorde i hvert fald ikke noget godt for vores ægteskab på det tidspunkt. Det er jeg nødt til at sige. Det var ikke fedt. Det var en virkelig, virkelig hård tid for os at komme igennem. Også fordi så snakkede vi med børnene om det, og hvad siger de. Og altså, det var rigtig svært.”

Dokumentarfilmen - i to dele - kan streames på Viaplay.

Opdateret med mailsvar fra Troels Lund Poulsen kl. 16.12

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Er hun (HTS) der nu igen - linselusen af dimensioner. Er hun bange for at blive glemt?

men når TLP ikke har undskyldt er det nok en 'sjuskefejl'
.

Man har ret til at være dum - og være det. Der er vel ingen grund til at det skal være retten der afgør om man også er idiot.

Troels Lund blev frikendt af kommissionen fordi de ikke kunne bevise at han havde lækket noget.
MEN han blev kritiseret for at have viderebragt rygter om at HTS,s mand var homo.
Måske de kom i samme sauna-klub ?

Det er ikke første gang Trolex bidrager til politikerlede og det bliver nok heller ikke sidste.

Så er du måske enig i, at der formeligt står en aura af lede omkring ham.

Ja han burde dengang have beklaget sig brud på tavshedspligten, men det var meget politisk betændt. Venstre var generelt et parti ledet af Løkke som brugte alt smuds for at genvinde magten. Det lykkedes ikke. Troels blev straffet, lagt på is i venstre. Løkke kom ud i deroute. Men der er sket meget siden. TLP har ændret sig. Løkke også. Og Thorning er også et nyt sted. Det er for sent at sige jeg beklager nu. Det kan hun ikke bruge til noget. Verden er videre. Men at hun er vred er forståeligt

Et væsentligt element, som må med i sagen omkring Troels Lund Poulsens lækken af Helle Thorning Schmidts skattepapirer, da han var skatteminister - var hvordan BT brugte oplysningerne til at hetze mod Thorning lige før valget. Den BT-kampagne har sikkert kostet Socialdemokraterne et par mandater og dermed altså også Thornings genvalg som statsminister. Deri består den virkelige svinestreg fra Troels Lund Poulsen. Og BT ville ikke afsløre, at det var ham der stod bag avisens hetz-kampagne. Bag ved TLP stod som bekendt Lars Løkke, som så igen blev statsminister og TLP´s chef.

Det var før valget i 2011 at Troels Lund Poulsen, som var skatteminister, med hjælp fra sin departementschef, Peter Loft, lækkede Helle Thorning Schmidts og hendes mands skattepapirer, men hun blev efterfølgende valgt til statsminister. Det var først ved valget i 2019 at Lars Løkke Rasmussen igen blev statsminister, selv om venstre havde stor tilbagegang, men med opbakning fra dansk folkeparti havde de borgerlige lige de 90 mandater der giver flertal. Socialdemokratiet havde fremgang, men på grund af de radikales "velfortjente" tilbagegang kunne regeringen ikke fortsætte og det betød at Helle Thorning Schmidt trak sig som formand fra socialdemokratiet og overlod posten til Mette Frederiksen.

Annonce