Turistguiden Oliver tog fat: På kort tid var 60 procent af Canal Tours guider organiseret

Blev valgt til arbejdsmiljørepræsentant sidste sommer – nu er 130 turistguider, billetsælgere og mobile sælgere på vej mod overenskomst og lokalaftale
Utilfredsheden med løn- og arbejdsforhold blandt turistguider, mobile sælgere og billetsælgere hos det københavnske havnerundfarts-selskab Canal Tours – som er ejet af Strømma Danmark – har ulmet i flere år. Sidste sommer blev nu 27-årige Oliver Wollenberg valgt som arbejdsmiljørepræsentant – og så tog tingene pludselig fart.

”Vi har længe været meget utilfredse med især arbejdsbyrden. Vi har utrolig lange vagter uden egentlige pauser – og får ingen tillæg for uvarslet overarbejde. Men ingen turde råbe op. Alle var bange for at blive fyret.”

Det ændrede sig, da Oliver blev valgt som arbejdsmiljørepræsentant juni sidste år:

Jeg fremlagde fordelene ved at stå sammen og være fagligt organiseret

”Det gav mig en vis tillidsmandsbeskyttelse – og i vinteren 2017 kontaktede jeg HK, der gerne ville hjælpe os. Så kontaktede jeg de guider og billet-sælgere, der var ansat hele året. Jeg fremlagde fordelene ved at stå sammen og være fagligt organiseret. På kort tid meldte 90 procent af de hel-års-ansatte billetsælgere og 60 procent af de helårs-ansatte turistguider sig ind i HK. Og så kontaktede HK Service Hovedstaden Canal Tours/Strømma Danmark og krævede overenskomst – med henvisning til at Canal Tours/Strømma Danmark er medlem af Dansk Industri – og bestemmelsen om, at bordet fanger, når først 50 procent af medarbejdere er organiserede,” fortæller Oliver til Netavisen Pio.
”Vi er klar til at gå hele vejen”

”Canal Tours/Strømma Danmark satte spørgsmålstegn ved, om der nu også var mere end 50 procent organiserede. Samtidig ansatte Canal Tours folk til sommersæsonen. Så nedsatte vi turistguider en arbejdsgruppe i samarbejde med HK. Det betød, at vi fik kontaktet hver enkelt af de nyansatte sæson-turistguider. Vi fortalte dem om fordelene ved at være fagligt organiseret og få ordnede løn- og arbejdsvilkår. Nu er omkring 130 ansatte medlemmer af HK,” siger Oliver.

Faglig konsulent hos HK Service Hovedstaden, Peter Moesgaard, har på medarbejdernes vegne varslet strejke. Hvis der ikke er indgået overenskomst – eller i det mindste en overenskomstlignende aftale i form af en lokalaftale – senest på tirsdag, så går turistguiderne i strejke. Og senere på måneden følger billetsælgerne og de mobile sælgere efter.

”Vi er klar til at gå hele vejen – og strejke. Selvfølgelig er vi det. Men vi håber på en forhandlings-løsning,” siger Oliver.

Vi er klar til at gå hele vejen – og strejke. Selvfølgelig er vi det

I går – efter at Canal Tours/Strømma Danmark flere gange havde udsat forhandlingerne – var der så overenskomstforhandlinger hele dagen. Selve forhandlingerne foregik på topplan mellem DI og HK. Medarbejder-holdet bestod af faglig konsulent hos HK Service Hovedstaden, Peter Moesgaard. Oliver Wollenberg og repræsentant for billetsælgerne, Arna Sigurdsdottir. Mens Canal Tours/Strømma Danmark stillede med adm. direktør Mads Vestergaard Olsen, driftsdirektøren og økonomichefen.
Forhandlinger fortsætter mandag

Forhandlingerne i går var, ifølge Oliver, flere gange ved at bryde sammen. Men parterne blev alligevel enige om at forsætte forhandlingerne på mandag.

Ifølge Peter Moesgaard drøfter parterne en model, hvor Canal Tours salgspersonale og kontoransatte bliver omfattet af en funktionæroverenskomst, mens selskabets turistguider får en såkaldt lokalaftale, der indeholder forbedringer af deres nuværende arbejdsforhold.

”Vi har en udfordring i forhold til guiderne i selskabet, da arbejdsgiveren ikke ønsker at få dem ind under en funktionæroverenskomst. Canal Tours har tilbudt at forhandle dem ind under en lokalaftale under nogle forbedrede vilkår, og det har vi så valgt at gå videre med,” siger Peter Moesgaard til avisen.dk.

”Vi er skuffede over, at Canal Tours ikke ønsker at tegne en formel overenskomst med os, men glæder os dog over, at der trods alt ser ud til at være en vilje til at indgå en lokalaftale med os. En aftale, som giver os en række forbedringer og rettigheder i forhold til nu. Så lad os nu se, siger Oliver Wollenberg.

Adm. direktør hos Canal Tours, Mads Vestergaard Olsen, er ”fortrøstningsfuld” efter onsdagens forhandlinger. Han og Canal Tours ”ser frem til at fortsætte forhandlingerne på mandag”.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce