Annonce

To ud af tre sosu’er oplever mangelfuld bemanding

Et flertal af FOAs medlemmer oplever, at der ikke er hænder nok. Mange går hjem fra arbejde med ondt i maven, fortæller sektorformand.
Sosu’erne på landets plejehjem og køkkenpersonalet på hospitalerne, må ofte kigge langt efter en kollega. Det viser en ny arbejdsmiljøundersøgelse fra fagforbundet FOA.

Værst står det til blandt sosu’erne, hvor 68 procent mindst en gang om ugen oplever, at bemandingen ikke står mål med de opgaver, som skal løses på deres arbejdsplads.

Når de går hjem fra den ældre, så har de ondt i maven, fordi de gerne vil gøre det bedre

På det pædagogiske område er tallet 59 procent, mens det samme gælder for lidt over 50 procent af de ansatte inden for kost-, service- og tekniksektoren.

Medarbejderne har ondt i maven

Det er “kæmpe udfordring”, at så mange FOA-medlemmer oplever, at man er for få om for mange opgaver, mener FOAs sektorformand for social- og sundhedsområdet, Torben Klitmøller Hollmann:

“Vi ser i øjeblikket ind i en kæmpe udfordringer, fordi der i fremtiden ikke er hænder nok, og vores medlemmer derfor måske skal løbe endnu hurtigere. Samtidig oplever mange af vores medlemmer i dag, at når de går hjem fra den ældre, så har de ondt i maven, fordi de gerne vil gøre det bedre, men simpelthen ikke har nok tid,” siger han til Netavisen Pio.

Bag om undersøgelsen: 

  • Tallene kommer fra FOA’s arbejdsmiljøundersøgelse fra juni 2019.

  • 3.604 FOA-medlemmer har svaret på spørgsmålene i undersøgelsen.

  • Svarende kommer fra FOAs medlemspanel og er givet mellem den 4.-17. juni 2019.

  • 37 procent af de adspurgte har besvaret på spørgeskemaet.

Voksende arbejdspres stresser

Ifølge FOAs beregninger, så vil der om 10 år være brug for 40.000 ekstra sosu’er til at tage sig af omsorgen for de ældre.

Og meget tyder på, at presset fra det stigende antal ældre, allerede kan mærkes ude på sygehuse og plejehjem.

Syv ud af ti af de FOA-medlemmer, som har deltaget i arbejdsmiljøundersøgelsen, oplever, at arbejdsmængden er blevet større. Mens hver fjerde mener, at arbejdsmængden er blevet meget større.

Så må man forlade et ældre menneske, som er nedtrykt

Stressen og den øgede arbejdsbyrde, tærer på medarbejdernes overskud til at være nærværende overfor de borgere, som har brug for at blive set og hørt, forklarer sektorformanden:

“Det kan f.eks. være at man kommer ud til en ældre, som er ked af det, men at man ikke har tid til at sætte sig ned og snakke. Så må man forlade et ældre menneske, som er nedtrykt. Og så er der alle de faglige ting, som medicindosering, sårskifte og sondemad, som man ikke føler, at man har den rette tid til at gøre ordentligt,” siger Torben Klitmøller Hollmann.


Ondt i arbejdsmiljøet

Manglen på kollegaer, som man kan dele pleje-, madlavnings- og rengøringsopgaverne med ude i kommuner og regioner, stresser mange og ser ud til at går ud over arbejdsmiljøet.

Når hvert fjerde FOA-medlem har problemer med arbejdsmiljøet, så er det ikke godt nok

28 procent svarer i undersøgelsen, at de er utilfredse med deres arbejdsmiljøet. Og det viser, at alt for mange FOA-medlemmer har ondt i arbejdsmiljøet, mener specialist i arbejds- og organisationspsykologi og lektor ved Aalborg Universitet Einar Baldursson: 

"På en sund, normal arbejdsplads er der typisk 10 procent, der er utilfredse med arbejdsmiljøet. Det er umuligt at gøre alle på arbejdsplads tilfredse, men når hvert fjerde FOA-medlem har problemer med arbejdsmiljøet, så er det ikke godt nok,” siger hun til Fagbladet FOA.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet