Undersøgelse: Mænd føler sig mere seksuelt krænkede end kvinder

På bare ét år: Næsten hver tredje mandlige HK'er har været udsat for seksuelle krænkelser
Mens kvinderne er gået foran i kampen mod seksuelle krænkelser og chikane, så afslører en undersøgelse, som er foretaget af Epinion for fagforbundet HK Danmark, at når det kommer til kontoransatte, klinikassistenter og butiksansatte, er det faktisk mændene, som oftest føler sig seksuelt krænkede.

Knap 3100 personer har deltaget i undersøgelsen og 24,6 procent af de adspurgte svarer, at de inden for det seneste år har været udsat for blandt andet uønskede berøringer, blikke eller seksuelle kommentarer. 28,2 procent af mændene og 23,5 procent af kvinderne har været udsat for en krænkende adfærd.

Næstformand i HK Danmark Martin Rasmussen mener, at det måske overraskende tal netop kan skyldes den seneste tids opmærksomhed om seksuelle krænkelser og chikane.  

Debatten gør en opmærksom

”Mændene er måske mere overbærende og lader sig ikke slå ud på samme måde,” siger Martin Rasmussen til Netavisen Pio. ”Men når debatten kører, så kan mændene måske også lige tænkes at stoppe op og tænke: Hov, det er faktisk ikke i orden, og det gør det også svært for mig at være på arbejde. Debatten gør en opmærksom.”

Kvinder føler sig mere chikaneret

Undersøgelsen skelner mellem det, der opfattes som krænkelser med seksuel undertoner og decideret seksuel chikane.

Spørgsmålet om seksuelle krænkelser handler om konkrete tilfælde, hvor personer som sagt blandt andet har oplevet uønskede berøringer, blikke eller seksuelle kommentarer.

Erfaringer fra andre undersøgelser viser, at jo mere konkret man spørger ind til seksuel chikane og krænkelser, jo flere svarer, at de har oplevet det.

Og HK Danmarks medlemsundersøgelse er ingen undtagelse.

Blot 6,6 procent svarer ja til, at de har været udsat for seksuel chikane inden for det seneste år, mens derimod knap hver fjerde altså svarer, at de har været udsat for seksuelle krænkelser efter at have svaret på en række konkrete spørgsmål.

I forhold til den seneste undersøgelse i 2016 er der sket en tredobling i antallet af medlemmer, der inden for det seneste år har været udsat for seksuel chikane. I 2016 var det blot 1,8 procent af HK Danmarks medlemmerne, der angav at have været udsat for seksuel chikane.

Ifølge Martin Rasmussen skyldes forklaringen sandsynligvis, at medlemmerne ligesom samfundet generelt er blevet mere opmærksomme på sexisme og bevidste om, at nogle af de krænkelser, som de oplever i hverdagen, falder ind under definitionen seksuel chikane.

Måske er det også mig, som er for nærtagende

”Der er mange, som i dagligdagen måske ikke går og tænker særlig meget over det,” siger næstformanden. ”Men det betyder ikke nødvendigvis, at det ikke påvirker dem på et eller andet niveau. Måske kan det være, at de bare tænker: Måske er det også mig, som er for nærtagende. Men når der så kommer en debat, begynder de at tænke på det.”

Når det gælder seksuel chikane, svarer flere kvinder end mænd, at de har oplevet dette. Her er tallene henholdsvis 7,4 procent og 4,2.

Personalepolitik

Blandt HK Danmarks medlemmer som svarer ja til, at deres arbejdsplads har en politik mod seksuel chikane, har 4,1 procent været udsat for seksuel chikane. Ser man på medlemmerne, som svarer nej, vokser andelen til over det tredobbelte og ligger på 13,2 procent.

Martin Rasmussen mener, at arbejdsgiverne bør løfte et større ansvar. Et af midlerne til at afhjælpe problemet er en politik mod seksuel chikane, hvor arbejdspladserne har klare retningslinjer og politikker på området.

Det er det, som vi ved hjælper

 

”Det er i hvert fald den nemme løsning,” siger næstformanden. ”Det er nemlig der, hvor arbejdsgiveren kan gøre en forskel og det koster jo ingen penge at indføre retningslinjerne. Men det handler ikke bare om at have en personalepolitik i forhold til seksuelle krænkelser. Det handler også om, at lederen er opmærksom på kulturen og italesætter denne og en gang imellem snakker med folk om, hvordan man opfatter seksuelle krænkelser. Det er det, som vi ved hjælper. Hvis du som leder er troværdig, har lavet politikken - og lever op til den – så ville det her slet ikke finde sted.”

Martin Rasmussen foreslår, at første skridt kan være noget så enkelt som at sætte sig ned og snakke om, hvordan forskellige mennesker kan opfatte handlinger forskelligt.

”Der er måske ting, som nogle ikke opfatter som en krænkelse,” siger næstformanden. ”Men hvis man sidder med kollegaerne og snakker om det, så kan det lige pludselig gå op for en, at andre opfatter det på en anden måde. Så bliver du mere bevidst om det, og på den måde undgår man, at der kommer krænkelser.”  

Samtidig mener HK Danmark, at der skal skrues op for godtgørelserne til ofre for seksuel chikane.

I dag ligger det gennemsnitlige niveau på 33.000 kroner.

Fagforeningen HK Danmark har 230.000 medlemmer, der primært arbejder inden for administration og handel.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Endelig nogen der fortæller sandheden og viser at der er LIGESTILLING på krænkelses området, men dyb tavshed fra mange af de krænkede på begge sider. derfor stop nu den debat, og KOM VIDERE.

Når folk ikke kan "rejse" bliver de frustrerede. De aner ikke hvordan de skal holde sig selv ud eller andre.
Folk kan ikke længere finde ud af at være sammen. De bliver rastløse uden at kunne "flygte" hverdagen i et fly til det sydlige. Og uden ipad,skærme og underholdning hele tiden må de derfor "opfinde" noget at bedrive TIDEN med. KEDSOMHED i en CORONATID har affødt "SEXISMEN og MEETOO bevægelsen". HYSTERISK og overdrevet det meste der dukker op i den problematik. Der vel mest handler om at ØDELÆGGE nogens liv. MISUNDELSE og kævl der tager overhånd. Som om der ikke er mere end NOK at se til i øjeblikket,hvor der hver dag meldes om mellem 4oo til 5oo nye CORONASMITTEDE.

De skulle lige med ud på en almindelig arbejdsplads hvor der både er mænd og kvinder, og de vil opdage at det ikke er særlig let at være mand. Chikane fra kvinder og berøringer er hverdags oplevelser. Så, ja man skulle tro der var andet og andre problemer end en hånd på et lår. Kvinder har lettere ved at udskamme mænd i seksuelle udskejelser, især når det så gælder magtkampe i et politisk parti. Men det vi ser nu er orkestreret af nogle i de borgerlige medier. De sidder om nogen på magten til at vælte den socialdemokratiske regering , kun ved at smide gamle julelege ud i offentligheden som de selv har været med til. Helt uden rettergang , kun den offentlige moralske mening.

Det hele er et led i en taktik der ligner begyndelsen til at få væltet regeringen. MANIPULERING.
Mænd skulle boykotte de kommende julefrokoster. Eller i det mindste afholde dem UDEN kvinder.

Enhver BLÅ vil gøre alt for at smadre regeringen. Hvem bliver de næste "OFRE" for "sexismen" ? Denne planlagte hysteriske strategi. Det vi allerede har set er kun begyndelsen. Når regeringen er lagt ned og erstattet af BLÅ,bliver det DYRT for landets fattigste.Så kommer den "lille mand"til at BETALE for den CORONAKRISE der var, og for den der ER. Uanset hvad der sker vil det desværre altid være sådan,at den der i forvejen ligger ned,er dømt til at blive liggende.

Annonce