3F om politi-indsatsen i slumlejr-sagen: ”Helt til månen”

Fagforbund undrer sig over, at politiet efter et års efterforskning stadig ikke kan sige, om der rejses tiltale mod vognmandsfirmaet Kurt Beier Transport A/S
Foto: Fagbladet 3F
Syd- og Sønderjyllands Politi er endnu ikke – præcis et år efter at slum-lejren i Padborg med filippinske og srilankanske chauffører blev afsløret - færdige med at efterforske sagen mod vognmandsvirksomhed Kurt Beier Transport A/S, som havde chaufførerne boende bag pigtråd på dens egen adresse i Padborg.

”Sagen er stadigvæk under efterforskning. Da der er tale om en verserende sag, kan vi ikke oplyse hvilke konkrete efterforskningsskridt, vi p.t. er i gang med,” skriver Brian Fussing, politiinspektør hos Udlændingekontrolafdeling Vest hos Syd- og Sønderjyllands Politi, i en e-mail til Fagbladet 3F, der også oprindeligt afslørede sagen.

Sagen er stadigvæk under efterforskning

”Vi kan dog oplyse, at der fortsat er tale om en ret omfattende efterforskning, da der er en række konkrete omstændigheder, der skal være opfyldt, for at der er tale om menneskehandel i straffelovens forstand,” forklarer politiinspektøren uddybende.

Syd- og Sønderjyllands Politi ønsker end ikke at oplyse, om der er nogen sigtede eller tiltalte i

sagen.

3F vil have loven ændret

Forbundssekretær i 3F Henning Overgaard er bestemt ikke tilfreds med politiets indsats i sagen:

”Det er mere end 50 år siden, at man nåede til månen. Men efter et helt års efterforskning så ved man endnu ikke, om der kan rejses tiltale - det er jo helt til månen,” siger han til Fagbladet 3F.

Han understreger, at den langsommelige efterforskning tydeligt viser, at straffeloven må ændres:

”Straffeloven må ændres, som også SF har foreslået. Der skal flere øremærkede midler til politiets kontrol og efterforskning af tvangsarbejde og banditters brug af illegalt arbejde. Og ikke mindst er der et akut behov for øget specialisering af politiet på det her felt,” siger Henning Overgaard.

Der skal flere øremærkede midler til politiets kontrol og efterforskning af tvangsarbejde og banditters brug af illegalt arbejde

Eksperter: Der er tale om menneskehandel

I stor kontrast til politiets efterforskning konkluderede Center Mod Menneskehandel godt en uge efter afsløringen af slumlejren, at 26 lastbilchauffører var ofre for menneskehandel til tvangsarbejde. Dermed er sagen Danmarks hidtil største sag om tvangsarbejde.

Ifølge Center mod Menneskehandel har i alt 74 personer været ofre for menneskehandel til tvangsarbejde i Danmark i perioden fra 2009 til november 2018, herunder de 26 chauffører. Alligevel er ikke en eneste bagmand blevet dømt i Danmark for menneskehandel til tvangsarbejde.

Center mod Menneskehandel arbejder ud fra FN’s definitioner af menneskehandel. Hvis centeret vurderer, at en person er offer for menneskehandel, har personen ret til at modtage hjælp i form af indkvartering, beskyttelse, lægehjælp og støtte til at vende tilbage til sit hjemland.

Fagbladet 3F afslørede oktober sidste år, at der på skift boede op til 200 udenlandske lastbilchauffører i lejren ved Padborg nær grænsen til Tyskland. Mange boede i uhumske containere eller i uopvarmede lastbilanhængere med presenning over.

Filippinske og srilankanske chauffører tjente cirka 15 kroner i timen for lange arbejdsdage for den store danske vognmandsvirksomhed.

Dagen efter afsløringen rykkede Syd- og Sønderjyllands Politi ud og ransagede lejren. Efterfølgende afgav de 26 udenlandske chauffører, der var til stede i lejren på tidspunktet for ransagningen, forklaring til politiet.

Politiet kan ikke sige hvornår sagen er færdigefterforsket

Syd- og Sønderjyllands Politi oplyser nu, at hver af de 26 udenlandske chaufførers rekrutterings-, ansættelses- og arbejdsforhold skal dokumenteres i sagen vedrørende Kurt Beier Transport A/S. Derudover består efterforskningen af tekniske undersøgelser samt “andre efterforskningsskridt” både i Danmark og i udlandet.

Af samme årsag er det også for tidligt at spå om, hvornår sagen er færdigefterforsket

”En så omfattende efterforskning, som der er tale om i denne sag, kan desværre ikke afsluttes i løbet af få måneder. Af samme årsag er det også for tidligt at spå om, hvornår sagen er færdigefterforsket og skal vurderes af anklagemyndigheden,” skriver politiinspektør Brian Fussing til Fagbladet 3F.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook