Annonce

DF om ambassade-rådgivning: ”Det er rådgivning uden samvittighed”

Dansk Folkeparti efter samråd: Regeringen bør udstikke et moralsk kodeks for ambassadernes rådgivning af danske virksomheder
Regeringen bør udstikke et moralsk kodeks for ambassadernes rådgivning af danske virksomheder – sådan at man undgår den nuværende situation, hvor den danske ambassade i Polen i en stribe tilfælde har rådgivet danske vognmandsvirksomheder på en måde, der gør, at de bliver i stand til at ansætte udlændinge på vilkår, der efter danske forhold må betegnes som social dumping.

Sådan konkluderer Dansk Folkepartis social dumping-ordfører, Claus Kvist Hansen, efter et samråd i Folketingets transportudvalg med udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) tirsdag formiddag.

Her afviste udenrigsministeren, at der er noget galt i, at den polske ambassade de seneste år har rådgivet en række danske vognmandsfirmaer i, hvordan man f.eks. opretter et selskab i Polen, der gør at firmaet kan ansætte chauffører fra 3. lande til lønninger meget langt under det danske overenskomstniveau.

”Det er jo helt gak”

”Jeg er sådan set ikke i tvivl om, at ministeren har ret i det formelle: En ambassade yder den rådgivning, den skal. På ambassaden tænker man i jura og EU-regler, men det er rådgivning uden overvejelser om, hvad det her medfører. Det er rådgivning uden samvittighed,” siger Claus Kvist Hansen til Netavisen Pio og fortsætter:

”Det er ikke en kritik af ambassadens folk, men det her tyder på, at vi har en regering, som ikke har grebet ind i tide, og har undladt at få lagt et moralsk lag ind over ambassadens rådgivning. For det kan jo ikke være sådan, at hårdtarbejdende danskers skattekroner skal gå til, at der sidder en ambassadør, der rådgiver om, hvordan man udkonkurrerer danskere. Det er jo helt gak.”

Moralsk forkert

Udenrigsminister Anders Samuelsen understregede under samrådet, at Udenrigsministeriets ambassader er forpligtede til at yde danske virksomheder den slags assistance. Gør det ikke indtryk?

”Jo, det gør da indtryk på mig, at man laver sådan et regelsæt uden at sætte spørgsmålstegn ved, om det man gør, er det rigtige. Der foregår noget skummelt, der foregår noget moralsk forkert. Det synes jeg er problematisk. Ambassadens folk kan sige: Det her er fuldt lovligt. Vognmændene kan sige: Det er fuldt lovligt, chaufførerne fra 3. lande kan sige det samme. Tilbage står danske chauffører med bukserne nede om hælene.”

Er det dit indtryk, at der alligevel er en grænse i Udenrigsministeriet – en grænse, hvor ministeriet siger fra og siger nej til at hjælpe danske virksomheder med noget, der kan føre til massiv social dumping?

”Det tror jeg ikke. For en sådan ændring må komme fra toppen. Her må ministeren sætte sig i spidsen og sige fra: 'Det der vil vi ikke være med til'," siger Claus Kvist Hansen.

SF’s beskæftigelsesordfører, KarstenHønge, der havde indkaldt udenrigsministeren i samråd om sagen, er meget enig:

”Vores ambassader i Polen og alle mulige andre steder, er nødt til at tage stilling til den sociale virkelighed, der i det land, de befinder sig i og rådgiver om. Konkret betyder den her rådgivning jo, at der ikke alene rådgives om polske love og regler, men man rådgiver reelt også om, hvordan man etablerer sig i Polen for at hive underbetalte arbejdere fra 3. lande ind i EU og Danmark via Polen,” siger Karsten Hønge til Netavisen Pio.

SF: Samuelsen lukker øjnene virkeligheden

Hønge mener, at udenrigsministeren undlader at forholde sig til, hvad danske vognmænd får ud af den rådgivning, der får fra den danske ambassade i Polen:

”Under samrådet blev jeg desværre bekræftet i, at vi har at gøre med en regering, der er skide ligeglad med den konkrete, sociale virkelighed i Polen. Det særlige ved Polen er jo, at man i en lind strøm poster arbejdstilladelser ud til underbetalte arbejdere fra 3. lande. Polen er det land, der skaber fri bevægelighed ind i EU – og ikke kun inden for i EU. Sådan er den polske virkelighed. Den er den virkelighed udenrigsministeren behændigt undlader at forholde sig til.”

Karsten Hønge håber alligevel, at i hvert fald Udenrigsministeriets embedsmænd har fået noget at tænke over i kølvandet på samrådet:

”Ingen kan nå ind til Anders Samuelsen. Men jeg håber, at man internt i Udenrigsministeriet vil diskutere, hvor grænsen går for embedsmændenes rådgivning. Samrådet er med til at åbne øjnene for, at man også ser på den konkrete, sociale virkelighed.”

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet