Annonce

3F: Tesla er ikke den eneste trussel mod arbejdstagerrettigheder

I den kommende danske europapolitiske aftale vil fokus naturligt være på den aktuelle sikkerheds- og forsvarspolitik og en kommende, større udvidelse af EU. Men vi skal huske de mere end 200 millioner arbejdstageres rettigheder.
Foto: 3F
Jan Villadsen, gruppeformand, 3F Transport
En ny, vigtig dansk europapolitisk aftale er undervejs, og efter Ruslands invasion af Ukraine 24. februar sidste år er vilkårene dramatisk forandret.

Derfor vil fokus naturligt være på den aktuelle sikkerheds- og forsvarspolitik og en kommende, større udvidelse af EU.

Men det betyder bestemt ikke, at man i den kommende, danske aftale må underprioritere beskyttelsen af de flere end 200 millioner arbejdstageres rettigheder på det europæiske arbejdsmarked og af den danske arbejdsmarkedsmodel.

Et utal af argumenter

Det vil være en afgørende, politisk fejltagelse, hvis det sker. En afgørende, politisk fejltagelse med langvarige konsekvenser for dansk EU-politik.

Der er et utal af argumenter og fakta fra de seneste 15 år, som bevis. Brexit. Migranter, udstationerede arbejdere og et stigende antal atypisk ansatte.

Europæisk mindsteløn. Overgrebene på konfliktretten og løn- og arbejdsvilkår i kølvandet på finanskrisen og gældsproblemerne i en række EU-lande.

Aktuelt ser vi, hvordan Tesla vil knægte arbejdstagerrettigheder

Men nok så vigtigt: Også når kikkerten vendes fremad, øges presset på arbejdstagernes rettigheder, hvis der kun fokuseres snævert på krudt og kugler, global opvarmning og virksomhedsejernes ve og vel.

Den kommende udvidelse af EU vil forstærke problemerne med at sikre fair løn- og arbejdsvilkår, idet udsatte arbejdstagere fra fattige egne af EU i endnu større omfang risikerer at blive udnyttet gennem social dumping og kynisk spekulation.

Tesla-konflikten

Samtidig er markedsdominerende globale virksomheder ikke kun en trussel imod borgernes digitale rettigheder og fair konkurrencevilkår.

Aktuelt ser vi, hvordan Tesla vil knægte arbejdstagerrettigheder og tilsidesætte overenskomst-aftalte løn- og arbejdsvilkår.

Badet i det sympatiske lys fra den nødvendige, grønne omstilling – eller digital innovation – fristes kyniske investorer altså af arbejdsgivermetoder, vi i Danmark for længst har henvist til møddingen.

Løsningerne og visionerne for det europæiske samarbejde skal kobles til borgernes og arbejdernes rettigheder

Platforms- og overvågningsteknologi og kunstig intelligens kan også blive et sandt mareridt for arbejdstagerne, spørg bare på bl.a. Amazons lagerfabrikker.

Vi anerkender til fulde i 3F, at Rusland og klodens klima naturligvis er fundamentet for en ny, europapolitisk strategi, også i Danmark.

Men løsningerne og visionerne for det europæiske samarbejde skal kobles til borgernes og arbejdernes rettigheder – og på dansk med forsvaret for vores arbejdsmarkedsmodel.

Ellers svigter man de flere end 200 millioner arbejdstagere, der udgør rygraden i EU’s vækst, beskæftigelse og omstilling, og gøder den farlige variant af nationalisme, der allerede står alt for stærkt i flere EU-lande.

Fagforbundet 3F’s EU-politisk ansvarlige og gruppeformand for 3F Transport


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Enig i at EU såvel som de enkelte landes egne politikere skal have fokus på de helt reelle bekymringer, som borgerne går med, og at det ikke er nok at snakke om det og anerkende det, der skal også handles. For ellers får vi netop disse Orban- og Wilders-typer, som eksempelvis afviser behovet for grøn omstilling, og som støtter fjendtlige magter som Putins Rusland.

Men vi skal også alle erkende, at hvis/når robotter og/eller kunstig intelligens kan løse en opgave billigere og bedre end mennesker, så er det også sådan, det skal være. Og så er det politikernes opgave at finde gode løsninger på, hvordan det skal håndteres ift. de mennesker som mister deres levebrød, altså med omskoling, nedsat arbejdstid, elementer af borgerløn eller hvad der nu kommer på bordet. Og det er politikerne forhåbentlig også i gang med allerede? For ellers er det da bare om at få fingeren ud nu, inden det er for sent.

Det tyder ikke på,at politikerne gider forholde sig til arbejdsmarkedets problemer.Tværtimod. De vil begrænse vores fritid og presse på for at vi skal arbejde mere: Fjernelse af Store Bededag,opsat pensionsalderosv.
Kun et stort folkeligt pres, kan(måske) hjælpe, som i sagen om den udvidede Arne pension.