Annonce

Advokatrapport: Tre faktuelle episoder om uønsket berøring 

I lyset af anklagerne rejst mod Lizette Risgaard har advokatfirmaet Kromann Reumert udarbejdet en rapport om anklagerne. Få overblikket her.
Foto: Jesper Ludvigsen
Morten Skov Christiansen, formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation.
Den forhenværende formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Lizette Risgaard, trak sig fra sin post i april grundet en række anklager om seksuelle krænkelser og uønskede berøringer.

Efterfølgende har Kromann Reumert lavet en advokatundersøgelse, som har behandlet i alt 25 episoder.

Få overblikket over episoderne herunder.

Dokumenterede sager 

En stor del af de 25 episoder er indberettet anonymt og har meget få detaljer.

For 20 af de 25 indberetninger vurderer advokatfirmaet, at det ikke kan fastslås, hvad der præcis er sket.

Men for de resterende fem er sagen dog en anden. Her har Kromann Reumert vurderet, at det er bevist, at der er sket fysiske berøringer. I tre af tilfældene er vurderingen, at der var tale om uønskede berøringer, som må anses for at være seksuelle grundet det intime sted, berøringerne var på.

Det skal bemærkes, at nogle af de 25 indberetninger kan stamme fra den samme person.

De tre sager med uønskede berøringer 

De tre sager, hvor der var tale om uønskede berøringer er gennemgået i et resumé af advokatrapporten - det er kun forretningsudvalget i Fagbevægelsens Hovedorganisation, som har adgang til rapporten i sin fulde længe, da indberetningerne er givet under lovning om anonymitet.

I den første episode i advokatundersøgelsen, vurderer Kromann Reumert, at “berøringen var uønsket og grundet det intime sted må anses for en berøring med seksuelle undertoner,” skriver advokatfirmaet i deres undersøgelse.

Episoden fandt sted da Lizette Risgaard tog et billede sammen med personen, som ikke var ansat i FH.

I den anden episode vurderer Kromann Reumert “faktuelt kan lægges til grund, at LR (Lizette Risgaard, red)  i forbindelse med episode 2 fik taget et foto sammen med en person, der ikke var ansat i FH, og i den forbindelse berørte ham på bagdelen”.

I episode nummer 5, vurderer Kromann Reumert, at “det faktuelt kan lægges til grund, at LR i forbindelse med episoden hilste på en person, der ikke var ansat i FH, og i den forbindelse berørte vedkommendes bagdel”.

I rapporten fremgår det desuden, at berøringen var uønsket og grundet det intime sted må anses for at have seksuelle undertoner.

I de to resterende episoder - nummer 3 og 4 i advokatundersøgelsen - er vurderingen, at der ikke er tale om tilfælde, hvor der både var uønskede berøringer, og  hvor berøringerne havde en seksuel karakter.

I den tredje episode, vurderer Kromann Reumert, at Lizette Risgaard har strøget sin hånd ned ad ryggen, men at det ikke var en berøring et intimt sted. Og i den fjerde episode vurderer Kromann Reumert, at Lizette Risgaard har berørt en person på ballen i forbindelse med en sangaften.

Advokatfirmaet skriver dog: “På baggrund af personens egne gentagne tilkendegivelser gennem forløbet sammenholdt med omstændighederne forbundet med selve berøringen den pågældende aften, vurderer Kromann Reumert, at berøringen ikke kan kvalificeres som en seksuel krænkelse i lovgivningens forstand”.

Kromann Reumert vurderer desuden om alle episoderne, at der ikke er grundlag for et retsligt efterspil, men uønskede berøringer på intime steder betragtes ikke som normal og accepteret adfærd for personer, der mødes i en arbejdsrelateret sammenhæng.

Fungerende formand: Det skal tages alvorligt

Til pressemødet torsdag præsenterede fungerende formand for FH, Morten Skov Christiansen, undersøgelsen.

“Metoo er et alvorligt emne og skal tages alvorligt. Det gælder også i fagbevægelsen,” sagde Morten Skov Christiansen.  

Metoo er et alvorligt emne og skal tages alvorligt.

Han sagde desuden, at det har krævet mod at stille sig frem i forbindelse med undersøgelsen og han takkede dem, som har gjort det.

Morten Skov fortalte desuden, at han betragter sagen som lukket både juridisk og politisk.

Resultaterne fra advokatundersøgelsen har vakt røre i fagbevægelsen. Blandt andet har formand for FOA, Mona Striib, udtalt til Politiken, at hun ikke mener, Lizette Risgaard bør være formand for Fagbevægelsen Hovedorganisation i lyset af advokatundersøgelsen.

Mona Striib har tidligere været kritisk over for processen op til, at Lizette Risgaard trak sig som formand i april.


Hun fastholder sin kritik af den proces, men understreger altså nu samtidig, at hun ikke mener, Lizette Risgaard bør være formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation.  

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvorfor behøver en ung mand at kramme LO formanden det er en grænseoverskridede handling hvis han er en mimose der ikke tåler noget kunne han lo holde nallerne for sig selv håber han får hjælp til at komme sig

Var det det hele? Gud fader bevares at gøre en sag ud af det. Så der må jo ligge andet bag, hvis man skal tage organisationen og dens demokrati alvorligt.

Det er en absurd proces at bevidne. Der er jo absolut intet kød på den sag. FH med Forretningsudvalget i spidsen bør skamme sig og have røde kinder og ører resten af året. Føj for en svinestreg mod Lizette Risgaard, som i den grad har knoklet for almindelige lønmodtageres løn- og arbejdsvilkår. Hun fortjener både en undskyldning og genoprejsning.

Gramzette er færdige uanset hvad.

Hun blottede sig (politisk, ikke bogstaveligt 😀), og hendes modstandere førte kniven hurtigt og effektivt.

FH. ansatte et advokat-firma til at undersøge en person, de allerede havde fyret, for at bevise at FH. havde handlet korrekt.
Kun en tåbe tror at den rapport er uvildig.

Der er ingen der nævner hvor meget denne sølle sag koster fagforeningerne i advokatsalær.