Risgaard-sagen: Nu står Jonas ikke længere alene

Endnu en yngre mand står nu offentligt frem med sin oplevelse af at være krænket af FH’s tidligere formand, Lizette Risgaard.
Foto: Netavisen Pio/David Garby-Holm
Lizette Risgaard trak sig søndag 30. april 2023 som FH-formand
Indtil nu er nu 28-årige Jonas Larsen den eneste, der er stået frem i offentligheden og fortalt om, hvordan han har følt sig krænket af nu tidligere formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Lizette Risgaard. Det skete i et interview med Netavisen Pio 2. maj.

Alle andre yngre mænd, der har berettet om krænkende oplevelser med Lizette Risgaard, har indtil nu været anonyme. Men nu står endnu en yngre mand frem og fortæller om en episode, hvor Lizette Risgaard har taget ham på ballerne.

Nemlig 27-årige Emil Karred Sommer.

Han fortæller i en kronik i Politiken om en episode, hvor Lizette Risgaard uinviteret tog ham på ballerne. Og mere til.

Episoden fandt sted på Arbejdermuseet i København på valgaftenen 5. juni 2019, hvor Emil Karred Sommer deltog i en socialdemokratisk valgfest.

“Uanstændig og uacceptabel opførsel”

Ifølge Emil Karred Sommer lagde Lizette Risgaard ikke kun hånden på hans balle. Hun lod hånden fortsætte ind under ballen og ind mellem hans ben. Og efter en fotoseance, hvor Emil blev fotograferet sammen med en kammerat og Lizette Risgaard, fik han tillige et klap bagi. Han fortæller om oplevelsen af ikke at blive taget alvorligt af sine omgivelser:

Det hører ingen steder hjemme

“Det er en uanstændig og uacceptabel opførsel. Det hører ingen steder hjemme. Prøv lige at vende det hele på hovedet: Hvad nu, hvis jeg var en kvinde, og Lizette var en mand. Mon ikke en sådan oplevelse var blevet mødt med en anden alvor og seriøsitet,” siger Emil Karred Sommer til Politiken.

I kronikken forklarer Emil Karred Sommer, hvorfor han ikke er stået frem før nu:

“En halv time inden artiklerne (I Berlingske og Ekstra Bladet, red.) blev publiceret, svævede jeg mellem at stå frem eller forblive anonym. Det første styrker historien, og det sidstnævnte beskytter kilden – mig. Kort forinden stod Jonas Larsen frem i Netavisen Pio, og grundet de hurtige og voldsomme reaktioner på hans artikel, endte jeg med at være anonym.”

I kronikken fortæller Emil Karred Sommer om, hvordan man som mand mødes med hån og latter, når man fortæller, at man er blevet krænket af en kvinde.

En offentlig hemmelighed

Han fortæller også om, at det var en offentlig hemmelighed i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom og andre ungdomsforbund, som han blev medlem af tilbage i 2017, at Lizette Risgaard godt kunne lide unge, flotte fyre.

jeg fik at vide om Lizette Risgaard , at hun kunne lide flotte, unge mænd

“Da jeg blev aktiv i DSU i begyndelsen af 2017, var det allerførste, jeg fik at vide om Lizette Risgaard , at hun kunne lide flotte, unge mænd. Dette rygte og historierne om hendes krænkende adfærd er noget, der flittigt er blevet delt i diverse ungdomsorganisationer som DSU, SFU samt alle ungdomsfagforbundene,” skriver Karred Sommer i kronikken.

Han skriver også, at nogen burde have handlet på rygterne, og han sætter spørgsmålstegn ved, om samtlige foreningsformænd på intet tidspunkt har hørt noget om allemands-rygterne om Lizette Risgaard.

Karred Sommer mener derfor, at køen til håndvasken “har været lang”.

Han glæder sig dog over, at han har fået en undskyldning fra FH’s nuværende formand, Morten Skov Christiansen.

Trak sin undskyldning tilbage

Medvirkende årsag til, at Emil Karred Sommer nu står frem er også, at han mener, at Lizette Risgaard, har krænket ham og andre yngre mænd dobbelt ved at trække den undskyldning, som hun gav i første omgang, tilbage.

Her henviser Emil Karred Sommer til, at Lizette Risgaard, da hun endnu var formand for FH - og Metoo-sagen rullede i medierne - rent faktisk indrømmede at have opført sig upassende over for en række yngre mænd.

Men op til offentliggørelsen af advokatrapporten fra Kromann Reumert i august trak Lizette Risgaard sin uforbeholdne undskyldning tilbage.

Det skete med den begrundelse, at hun ikke havde forfattet den beklagelse, som blev offentliggjort på hendes Facebook-profil og i hendes navn:

jeg har ikke gramset på nogen

“Jeg har ikke trukket en eneste person ind i et værelse eller skubbet nogen ned på en sofa. Alt, hvad der har været omtalt, er foregået i situationer, hvor der har været mange andre til stede. Og jeg har ikke gramset på nogen. Der har ingen seksuelle intentioner været fra min side, aldrig,” udtalte Lizette Risgaard til Finans.dk 1. august.

Emil Karred Sommer: Undskyldningen var taktisk

Der var, forklarede Lizette Risgaard, enighed om hvad der skulle stå indledende i Facebook-opslaget, men ikke hvad der skulle stå længere nede i opslaget.

Lizette Risgaard forklarede nu, at hun i den grad trængte til at sove efter ikke at have sovet i mere end et døgn, og hun bad derfor dem, som hun arbejdede sammen med om formuleringerne i Facebook-opslaget om at “overtage og gøre kommunikationen og opslaget til hendes offentlige Facebook-profil færdigt”.

Lizette Risgaard forklarede i august til finans.dk, at hun nu fortrød, at hun havde overladt kommunikationen til andre.

Emil Karred Sommer konkluderer over for Politiken, at Lizette Risgaards oprindelige undskyldning kun blev givet “af taktiske grunde” - i et forsøg på at bevare magten og formandsposten i FH.

Advokatrapporten, bestilt af FH, konkluderede 4. august, at Lizette Risgaard i tre tilfælde har optrådt upassende over for yngre mænd.

Netavisen Pio afventer Lizette Risgaards reaktion

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Krigsoprustning eskaleres og atomudslettelsen truer. Klimascenariet truer kommende generationer, medens de politiske magthavere bare snakker. Uligheden vokser og vokser. Velfærdssamfundet forvitrer.

Og det er så det spørgsmål, der optager socialdemokratiske medier.

Det ser ud til at Socialdemokratiet har meget fokus på uønskede berøringer og eventuel chikane med seksuelle undertoner. Men jeg vil da påpege at den socialdemokratiske statsminister bestemt ikke lider af berøringsangst. Det er muligvis ikke uønsket af modtagerne og berøringerne har nok heller ikke karakter af seksuel chikane, men de efterhånden mange billeder af statsministeren i meget tæt omfavnelse af f.eks. den nye HF-formand Skov-Christensen sender signaler om at kram, berøringer og omfavnelser er almindelig hverdag.
Jeg synes det er ukultiveret, det er for meget og det er uprofessionelt ikke at holde en vis distance, når man tænker på hvilke positioner f.eks. Statsministeren og FH-formanden har og hvilken status de nyder (eller ikke nyder) i befolkningen.

Gerda Larsen: du har fuldkommen ret, mette har overhovedet ingen stil.

Håber da at den unge mand får krisehjælp. Nu har han været traumatiseret i 4 år med denne skrækkelige oplevelse.
Man må da håbe, at selv de unge dejlige damer holder fingrene væk fra denne skrøbelige ungersvend.
Så kan han om nogle år melde sig til DRs "Landmand søger kærlighed" Ungkarlenes sidste udvej.
Da han jo ikke var ansat eller afhængig af Risgaard, er han bare en sølle pjalt, der ikke evner at sige fra med det samme. Nu har han taget sig sammen for at få sine 15 min. berømmelse.

Kære alle. Jeg ved virkelig ikke, hvad mange mennesker har af tanker i deres hoveder. Hvis man føler, at man ikke bliver behandlet efter fortjeneste, ja, så må man da sige fra ung som ældre. Jeg har endnu ikke hørt berettet, at Lizette Risgaard har trukket nogen ind i "kopirummet" og med vold og magt klappet dem det ene eller andet sted.
Kom op på "hesten" unge og ældre mænd, sig fra med det samme, så opstår der jo ikke nogen sager, som giver jer traumer flere år efter. De bedste hilsener med håbet om bedring efter luftning af de tidligere fortrængninger.

Kære alle. Jeg ved virkelig ikke, hvad mange mennesker har af tanker i deres hoveder. Hvis man føler, at man ikke bliver behandlet efter fortjeneste, ja, så må man da sige fra ung som ældre. Jeg har endnu ikke hørt berettet, at Lizette Risgaard har trukket nogen ind i "kopirummet" og med vold og magt klappet dem det ene eller andet sted.
Kom op på "hesten" unge og ældre mænd, sig fra med det samme, så opstår der jo ikke nogen sager, som giver jer traumer flere år efter. De bedste hilsener med håbet om bedring efter luftning af de tidligere fortrængninger.

Enig med hans jensen, tænk engang den stakkels mand hvad han har været udsat for, men der er håb forude, landmandsliv venter.

Annonce