Alle bør have en ven

Vi skal bekæmpe både social fattigdom og almen menneskelig fattigdom, altså fattigdom på relationer, kærlighed og venskab.
For nogle uger siden overnattede jeg på Julemærkehjemmet Liljeborg sammen med næsten 40 børn i alderen 9-15. Børn som var der er af helt forskellige og personlige årsager. Jeg troede faktisk at børnene var der for at tabe sig, men langt de fleste var ensomme, og behøvede en god social kontakt.

Langt de fleste var ensomme, og behøvede en god social kontakt

Det handlede selvfølgelig også om gode sunde vaner, at lave sund mad og dyrke motion, men følelser som en del af årsagen til et vægtproblem fyldte lige så meget.

Tekst: Note fra Tina på 10 år fra Julemærkehjemmet Liljeborg

Flere af børnene havde skrevet små noter som var udstillet i fine glasmontre. Her havde Marcus på 11 skrevet “Hjertet har mange følelser. I mit liv har jeg fundet ud af at livet er svært og godt, selvom man bliver ked af det, bliver man altid glad igen. Der vil altid være en lykkelig slutning <3.“ Eller Tina på 10, som skriver “ Tykke. Jeg vil ikke være tyk, for så er jeg ked af det, bliver drillet og kan ikke passe tøjet.

Fattigdom på relationer, kærlighed og venskab

Den varme og åbenhed som både børn og personale udstrålede greb mig om hjertet. Som socialordfører har jeg allerede nu været i en del sammenhænge, hvor jeg har mødt børn som står udenfor fællesskabet og lever liv uden venner. Det er simpelthen ikke ok. Vi skal  bekæmpe både social fattigdom og almen menneskelig fattigdom, altså fattigdom på relationer, kærlighed og venskab.

Vi skal  bekæmpe både social fattigdom og almen menneskelig fattigdom

Børnene lod mig også slippe ind i en hule af mystik, hvor de sammen med ganske få voksne spillede et eventyrligt rollespil, hvor de sammen lærte at blive mere opmærksomme på hinanden, på samspillet og på relationerne. Utroligt spændende.

Julemærkehjemmene er stort set støttet alene ved bidrag fra julemærkerne. Da fysiske julebreve og julekort er på retur, kan du i stedet køber et elektronisk julemærke som kan indsættes i mail. En anden måde at bidrage på, er den årlige julemærkemarch, som afholdes den første søndag i december.

Et virkelig godt formål

Her deltog jeg igen i år sammen med Marselis Spejderne i Aarhus og vores lokale regionsrådsmedlem Flemming Knudsen. Det er en dejlig tradition, hvor vi mødes på vores lokale folkeskole i Viby, spiser morgenmad og går de 5 kilometer. I år var der 66 startsteder med i alt 16.600 deltagere. Julemærkefonden kunne ikke hjælpe så mange børn, hvis det ikke var, fordi så mange danskere støtter det gode formål.

Tak til alle på Julemærkehjemmet Liljeborg

Tak til alle på Julemærkehjemmet Liljeborg, for samtale og åbenhed. Jeg ønsker at hver eneste én af jer får et godt liv, med venskab, nærhed og håb for fremtiden.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Socialordfører og folketingsmedlem for Socialdemokratiet. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

TAK Camilla Fabricius ! Din `klumme´ er hjertevarmende og gi´r stof til eftertanke ! De børn i julemærkehjemmet kan ogsaa ses som slags ofre af den populære samfundsideologi! Det gælder jo primært at stræbe efter økonomisk sucés.. gør sig faglig kompetente og måske vær en del af et ell andet lifestylegruppering som dyrker de samme idealer mht penge, status, prestige osv ! Det almene verden af de voksne strutter af faglig kompetence og af fattigdom, mht menneskelig kompetence ! Alt for mange ting bliver økonomiseret.. kærlighed, fælleskab,venskab og dens glæder har hårde tider..
Mobning, angst og tilbagetrækning i private ensomhed.. hos børnene, såvel hos mange voksne, er en dumt følge! Skal vi lære igen, at tænke og handle mere kærlig og omsorgsfuld?? Jeg mener "JA" !!!
TAK FOR DIN KLUMME !

Annonce

Annonce