Annonce

Anstaltsbetjentenes lønløft kan gøre forskelsbehandlingen til historie

Hvis Danmark lytter til de grønlandsske krav, så kan årene 2020-2021 bliver der, hvor man stopper med at forskelsbehandle statsborgere med Grønlandsk baggrund
Anstaltsbetjentenes lønløft er starten på at gøre forskelsbehandlingen til historie.

Anstaltsbetjentenes lønløft er starten på at gøre forskelsbehandlingen til historie

Vi har i tæt samarbejde med Fængselsforbundet, indgået en historisk aftale med Justitsministeren mandag den 6. april 2020, som sikrer at grønlandske anstaltsbetjentes lønniveau løftes så de kommer på niveau med danske fængselsbetjente, hvilket er en stigning på omkring 4500 kroner om måneden.

Dette er noget som grønlandske folketingsmedlemmer langt før min tid har kæmpet i utallige årtier for. Men er dette nu retfærdigt spørger du måske?

Historien kort

Kort fortalt, har Danmark uden nogen folkeafstemning i Grønland, besluttet at indlemme Grønland som en amt af Danmark i 1953. Det var dog alligevel danskernes opfattelse, at der var rimelig god opbakning til dette blandt grønlænderne. Hvordan kan det dog være? Ja, det var reelt grundet, at man som grønlænder var træt af at blive behandlet som mindreværdig, og man troede at ved at blive formelt danske og få dansk statsborgerskab, så ville man få samme vilkår. Men sådan gik det desværre ikke.

Man troede at ved at blive formelt danske og få statsborgerskab, så ville man få samme vilkår

Tværtimod mente staten at grønlænderne ikke måtte få lige vilkår, hvis ikke man var født i Danmark, havde danske forældre, talte dansk, tænkte og agerede dansk. Gradvist blev forskelsbehandlingen mere åbenlys, hvorved apartheid-lignende lovgivninger førte til utilfredshed, hvilket resulterede i mere selvbestemmelse for Grønland i 1979 og igen i 2009.

Det kræver bijob at være grønlandsk fængelsesbetjent

Grønland har de højeste leveomkostninger i hele kongeriget. Huslejen i Nuuk er på niveau med indre København, og når en agurk til sammenligning koster 20-40 kroner i Grønland kan familier ikke leve af lønninger på 15.000 kroner om måneden, sådan som staten ellers tilbyder.

Danmark varetager den dag i dag stadig 36 ansvarsområder i Grønland. Det betyder at grønlænderne ikke får ligeværdige lønvilkår, selvom arbejdsområderne er r100 proent danske ansvarsområder og selvom arbejdsgiveren er den samme. Det er et kæmpe problem, som fører til ringere tillid til staten.

Med den nuværende løn, skal man have et bijob ved siden af stillingen som fuldtidsbetjent for at kunne leve af det

Eksempelvis ser vi en stor mangel på anstaltsbetjente i Grønland. Det skyldes at man med den nuværende løn, skal have et bijob ved siden af stillingen som fuldtidsbetjent for at kunne leve af det. Ud over dette er arbejdsvilkårene også ringere end for fængselsbetjente i Danmark, selvom studier har vist at jobbet blandt andet kommer med øget risiko for PTSD – hvilket også er grunden til at stor del af anstaltsbetjene er sygemeldte uden yderligere mulighed for psykologhjælp på samme vilkår som man har i Danmark.

På grund af ringe løn- og ansættelsesvilkår er efterspørgslen efter et job som anstaltsbetjent også meget lav, hvilket blandt andet har ført til at Kriminalforsorgen har lukket en hel afdeling ned.

De skal være årene, hvor forskelsbehandlingen stopper 

Det er desværre ikke kun et problem vi ser med anstaltsbetjene. Kampen om ligeværdighed har hærget grønlandsk politik i flere årtier, og nu må kampen altså afsluttes. Vi er glade for en historisk aftale for anstaltsbetjente, der vil forbedre arbejdsvilkårene for alle involverede.

Næste skridt for os vil så være at få afskaffet Tjenestemandsloven for grønlændere

Næste skridt for os vil så være at få afskaffet Tjenestemandsloven for grønlændere, hvilket vi ønsker at gøre i tæt samarbejde med Socialdemokratiet. Dette vil vi gøre for at sikre os, at Statens ansatte vil få samme vilkår for samme arbejde, uanset hvor i Riget de bor. For hvis vi opnår vores mål nu, så vil vi i fremtiden med historiske briller kunne se tilbage til årene 2020-2021, som værende de år hvor den danske stat, med Socialdemokratiet i førersædet, holdt op med at forskelsbehandle deres statsborgere med Grønlandsk baggrund.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Medlem af Folketinget for det grønlandske parti Siumut


Flere artikler om emnet