Arbejdsgivere og arbejdstagere i kamp for EU

En ny tænketank skal sætte skub i debatten om det europæiske samarbejde.
Vi er nemlig helt overbeviste om, at sagligt og dokumenteret input kan være med til at dreje både den danske europadebat og den danske europapolitik i den rigtige retning.
Claus Jensen, formand, Dansk Metal

Når det kommer til EU har samarbejdet mellem arbejdsgiverne i DI og lønmodtagerorganisationerne i CO-industri længe været tæt.

De to traditionelle modparter på arbejdsmarkedet har før arbejdet tæt sammen om EU-dagsordener, eksempelvis i forbindelse med de danske folkeafstemninger.

- Det er blevet lidt for cool at vende sig mod det europæiske fællesskab. Krisen og al for stor arbejdsløshed har ført til stigende nationalisme og skepsis overfor EU. Det er en bekymrende tendens, siger Claus Jensen, der udover at være formand for Dansk Metal, også er formand i CO-industri.

Nu har de to organisationer taget initiativ til en uafhængig tænketank, Tænketanken Europa, der skal sætte skub i debatten om det europæiske samarbejde og skaffe mere information om EU's betydning for danskernes hverdag.

Tænketanken Europa skal arbejde uafhængigt af de to organisationer. En direktør og et sekretariat skal stå for det daglige arbejde med analyser og rapporter om aktuelle EU-spørgsmål, mens en gruppe af med bl.a. tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen og professor Marlene Wind står for den langsigtede strategi i tænketankens Råd.

- Vi er nemlig helt overbeviste om, at sagligt og dokumenteret input kan være med til at dreje både den danske europadebat og den danske europapolitik i den rigtige retning. Uafhængigheden betyder selvfølgelig også, at tænketanken måske en dag vil komme med analyser, som jeg er uenig i. Men sådan må det være. For en tænketank gælder princippet: Uden uafhængighed – ingen troværdighed. Så enkelt er det, siger Claus Jensen.

Debat, analyser og information
Tænketanken skal bidrage med debatskabende analyser og anden relevant information i forbindelse med store europapolitiske begivenheder. Tænketanken vil blandt andet være aktiv i forbindelse med en eventuel folkeafstemning om en europæisk patentdomstol og i forbindelse med valget til Europaparlamentet i maj næste år.

Tænketanken har i første omgang et budget på omkring 12 millioner.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Annonce