Annonce

ID-kort på finansloven: EU-politiker kæmper for at få ordningen ud i hele Europa

ID-kort på offentlige byggeprojekter er en del af finansloven. Men EU-parlamentariker Marianne Vind (S) foreslår, at ordningen rulles ud i hele EU
I november tog Københavns Kommune ID-kort i brug i et pilotforsøg for at komme social dumping til livs på kommunens byggeprojekter.

I den nye finanslovsaftale mellem regeringen, støttepartierne og Alternativt er det nu aftalt, at ID-kort skal bredes ud til flere offentlige byggeprojekter for at bekæmpe dumping af løn og arbejdsvilkår.  

ID-kort kan skabe overblik over myriader af underleverandører og medvirke til at afsløre falske selvstændige

EU-parlamentariker for Socialdemokratiet Marianne Vind (S) er begejstret for ordningen, som hun mener skal bredes ud til de andre lande i EU.

“Det er godt, at Danmark nu går forrest i kampen mod social dumping, men den danske indsats kan ikke stå alene. Vi skal have ID-kort til alle udstationerede og vandrende arbejdstagere i hele EU hurtigst muligt,” siger hun til Netavisen Pio.  

Vi har behov for at komme ud over stepperne i kampen mod social dumping

I første omgang skal en dansk arbejdsgruppe undersøge, hvordan ID-kortet bedst kan udbredes her i Danmark. Men Marianne Vind vil allerede nu rejse spørgsmålet om en lignende ordning overfor den netop tiltrådte EU-kommission.

“Vi har behov for at komme ud over stepperne i kampen mod social dumping, og det giver god mening at rulle ordningen ud i hele EU og få den afprøvet hurtigst muligt,” siger hun.
 

3F: ID-kort afslører falske selvstændige

I fagforbundet 3F har europæiske ID-kort længe været en mærkesag. ID-kort er nemlig et vigtigt redskab, når man skal afsløre de såkaldt falske selvstændige, der bruges til at omgå overenskomsten, fortæller forbundssekretær Henning Overgaard.

”ID-kort kan skabe overblik over myriader af underleverandører og medvirke til at afsløre falske selvstændige, som undslår sig dansk skattebetaling og undviger overenskomster. Derfor er det også vigtigt, at ID-kortet omfatter selvstændige og solo-selvstændige. Et krav om identifikation gør det også lettere at afsløre illegal arbejdskraft, og kan få plattenslagere til at holde sig væk fra at give tilbud,” siger han til Netavisen Pio.

Ifølge Henning Overgaard har den nytiltrådte kommission udtalt sig positiv om ID-kort, og derfor kan forslaget måske blive til virkelighed.  

Det betyder intet for folk med rent mel i posen

Det er ikke kun myndighedernes kontrol, som bliver lettere med ID-kort, også de europæiske lønmodtagere, som i dag fratages deres lønmodtagerrettigheder som falske selvstændige, bliver styrket, mener Marianne Vind: 

”Vi har set eksempler på, at udenlandske arbejdstagere ansættes som selvstændige gennem vikarbureauer og underleverandører, selvom de tror, at de ansættes på helt regulære vilkår. Det er et problem, fordi selvstændige ikke har samme rettigheder som lønmodtagere. Med et ID-kort bliver det nemmere at overskue sine egne ansættelsesforhold.”
 

Forbrydere vil ikke gå med navneskilt

Mens ID-kort er harmløst for virksomheder med styr på løn og arbejdsforhold, så vil det sætte en kæp i hjulet på dem, der omgår reglerne, mener Henning Overgaard.  

”Det betyder intet for folk med rent mel i posen, uanset om de er danskere eller udlændinge. Til gengæld ved vi, at ingen forbrydere har lyst til at gå med navneskilt.”  

Helst så han, at ordningen blev bredt langt ud over byggepladserne.

“ID-kortet vil være oplagt også at bruge inden for f.eks. rengøring, restaurationsområdet, i landbruget og gartnerier, som alle er brancher med høj risiko for social dumping,” siger Henning Overgaard.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Der er allerede virksomheder der har dette som en del af deres overordnede politik - altså at løn og arbejdsvilkår skal svare til det danske arbejdsmarked. Dette krav stiller de også til deres underleverandører. Godt initiativ.

UHA UHA. Her angribes virkelig et ømt punkt. Arbejdskraftens frie bevægelighed, er netop en af de vigtigste grunde til, at "De blå" går ind for EU.