Annonce

Fagforeningerne er et uundværligt våben i kampen mod social dumping

Et fælles europæisk højere fagforeningsfradrag skal være med til at sikre den bedste værn mod dårlige arbejdsforhold, skriver medlem af Europa-Parlamentet Marianne Vind (S) i dette debatindlæg.
Marianne Vind, medlem af Europa-parlamentet (S)
Social dumping er en ubarmhjertig realitet, og en kompleks cocktail af faktorer bærer skylden. Men en afgørende årsag er, at alt for mange af europæiske lønmodtagere ikke er medlem af en fagforening.

Vejen til bedre arbejdsforhold på fremtidens arbejdsmarked går gennem medlemskab i fagforeningerne.

Når arbejdstagerne ikke er en del af fagforeninger, mangler de beskyttelse og forhandlingskraft, og de bliver lynhurtigt sårbare over for urimeligt lave lønninger og ringe arbejdsvilkår.

Vi ser det, når udenlandske arbejdstagere kommer til Danmark og bliver betalt langt mindre, end de burde, og arbejder under elendige forhold. Herhjemme er der endda eksempler på timelønninger på nedslående 15 kroner.

En trussel for hele samfundet

Social dumping er først og fremmest et problem, fordi det underminerer de udenlandske arbejdstageres rettigheder. Men det er også en trussel for hele vores samfund.

For hvis din udenlandske kollega arbejder for en brøkdel af din løn og lever med et dårligere arbejdsmiljø end dig, bliver det meget sværere at forhandle dig frem til bedre løn- og arbejdsvilkår.

Tværtimod kan du godt regne med, at dine arbejdsforhold også snart forværres. Konkurrencen er nemlig benhård, og virksomhederne bruger den glædeligt til at slække på arbejdsmiljøet og sænke din løn.

Vi skal handle nu, mens tid stadig er

Selvom vi i Danmark er blandt de bedste i verden, når det kommer til at sikre høje lønninger og gode arbejdsforhold, er vi ikke immune over for den stigende trussel fra social dumping

Og problemet er kæmpestort, for den fattigdom, ulighed og utryghed der følger i kølvandet på social dumping, spreder sig som en snigende plage blandt Europas lønmodtagere.

Vi skal handle nu, mens tid stadig er, og det bør vi gøre ved at sætte en fælles, europæisk bund under fagforeningsfradraget.

På høje tid

Som et første skridt kan vi fastsætte en fradragsbund på 20 procent. Det vil være en smule lavere end det nuværende fagforeningsfradrag i Danmark, men markant højere end i mange andre lande – og så står det jo medlemslandene frit for at hæve det beløb.

Det er vigtigt, fordi det vil gøre det mere attraktivt at være medlem af en fagforening i hele Europa.

Det vil uomtvisteligt styrke fagforeningerne i de lande, hvor lønningerne og organiseringsgraden i dag er lav.

Derfor er det på høje tid, at vi sætter ind

Det i sig selv er jo stjernegodt, men samtidig vil det også lægge en dæmper på den sociale dumping. Både fordi den højere organiseringsgrad vil resultere i højere lønninger.

Men også fordi det er markant nemmere at organisere udenlandske arbejdstagere i Danmark, hvis de kommer fra et arbejdsmarked, hvor det at være medlem af en fagforening er ganske naturligt.

Derfor er det på høje tid, at vi sætter ind, og at europæiske arbejdstagere får mulighed for at engagere sig i en solid arbejderbevægelse og nyde gode arbejdsforhold.

Det kan vi gøre ved at lave en fælles, europæisk bund under fagforeningsfradraget.

Marianne Vind er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet. Hun er uddannet hospitalslaborant og tidligere næstformand i HK Privat (2011-2019).


Flere artikler om emnet