Her er supervåbnet der skal komme løndumping til livs

Et obligatorisk, fælles-europæisk ID-kort skal sikre ordentlige forhold på byggepladser, mener EU-parlamentsmedlem.
Underbetaling, urimelige arbejdsvilkår og atypiske ansættelser har altid været et problem i byggebranchen - og det er det stadig.

Det er ikke mere end et par uger siden, at 3F råbte vagt i gevær, fordi entreprenørerne bag Lalandias vestjyske byggeprojekt åbenbart ikke vil betale deres ansatte for overarbejde. Desværre er det her eksempel langt fra enestående.

Både i Danmark og i resten af EU er lønfusk og social dumping en del af hverdagen på rigtig mange byggepladser.

Men heldigvis findes der et redskab, som både er simpelt at indføre og uhyre effektivt i kampen mod uretfærdige arbejdsvilkår.

Svaret er ID-kort

For med et krav om obligatorisk ID-kort for alle vandrende arbejdstagere i EU giver vi myndighederne mulighed for at kontrollere, om alt foregår efter bogen.

Her er byggebranchen et fremragende eksempel, hvor et hav af underleverandører ofte gør det svært at finde frem til, hvem der har ansvar for fusk og dårlige vilkår.

Hvis alle bruger et ID-kort til at tjekke ind og ud af byggepladsen, bliver det meget nemmere at holde øje med, hvem der udfører arbejdet, hvem der er ansvarlige for deres forhold, og om der er nogle, der underbetaler deres medarbejdere.

Det bliver også meget nemmere at holde styr på. om alle får løn for deres overarbejde, som jo eksempelvis var problemet med Lalandia-byggeriet.

Samtidig vil et krav om obligatoriske ID-kort gøre livet nemmere for udenlandske arbejdere.

For det kan være svært at gennemskue sine ansættelsesvilkår. Især hvis du arbejder i et land, hvor du ikke kender sproget eller forholdene på arbejdsmarkedet.

Derfor skal ID-kortet også indeholde oplysninger om den ansattesansættelsesvilkår.

På den måde kan vi også gøre det lettere for lønmodtagere at tjekke deres rettigheder.

Sikrer fair konkurrence

Og endelig kan vi bruge ID-kortet til at sikre fair konkurrence ved at gennemskue, hvor de brodne kar er, og hvordan de snyder.

Det betyder, at myndighederne kan straffe de virksomheder, der er klar til at fuske med lønninger og dumpe arbejdernes vilkår for at få en konkurrencefordel.

For dårlige arbejdsvilkår og social dumping må ikke være redskaber, som virksomhederne kan bruge for at vinde udbud. I stedet kan vi sikre ordentlige arbejdsgivere bedre mulighed for at vinde opgaverne.

Det virker

I Københavns Kommune findes beviset på, hvor effektivt ID-kortet er.

I 2019 lavede kommunen de første forsøg med ID-kort på deres kommunale byggeprojekter. Inden hovedstaden begyndte disse forsøg, fandt man kun problemer i fem procent af de kontroller, man lavede.

Det tal er steget til over 70 procent. Det betyder altså, at meget mere snyd, kommer frem i lyset på grund af ID-kortene. Man har gjort det i København. Nu skal vi have det udrullet til resten af Europa

Derfor bør EU følge trop, og indføre et europæisk ID-kort i kampen mod social dumping.

Jeg ved, at der er nogle, der frygter, at det her blot betyder mere kontrol og overvågning. Men bare rolig, det er slet ikke sådan ID-kortet skal eller vil blive brugt.

Kortet skal bruges til at tage kontrollen tilbage fra de arbejdsgivere, der fusker med løn og arbejdsvilkår. Sammen giver vi kontrollen tilbage til Europas lønmodtagere.

Marianne Vind er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet. Hun er uddannet hospitalslaborant og tidligere næstformand i HK Privat (2011-2019).


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Med den udvikling løn- og arbejdsforhold i Danmark har taget de seneste år kan den danske model ikke længere stå alene. Der skal lovgivning til for at sikre et ordentligt forsørgelsesgrundlag, samt ordentlige arbejdsforhold. Lønningerne for de lavest lønnede er ved at slå bunden ud for de ansatte med lønninger på 110 kr. i timen - Det er uhørt.

Det samme gælder ansættelsesforholdene, hvor lønmodtagere tvinges til at tage status som selvstændig og sin egen virksomhedsejer. Hvad det betyder ses fra den seneste udmelding om "selvstændige" chauffører hos nemlig.com. Her har chauffører i københavnsområdet været tvunget til at tage på arbejde smittet med corona virus. Chauffører, som levere vare ud til ældre og dermed sårbare mennesker i forhold til corona virusset. Jeg skriver de var tvunget til det, fordi der i deres kontrakt står, at de tildeles en bod på 8.000 kr., hvis de ikke møder op - Pr. dag!!! Det for at dække nemlig.com's omkostninger til at finde en afløser. Det kan ikke kaldes andet end mafia metoder, som nemlig.com anvender.

Overenskomster skal fortsat består, grundlæggende. Men de kan ikke længere stå alene i denne her blå "moderne" verden med arbejdskraftens frie bevægelighed i EU, hvor bunden skal udkonkurrer bunden under mere og mere slavelignende forhold. Lovgivning er nødvendig.

Og ja. Den blå løgn fortsætter.

Der er i øvrigt et stort arbejdsområde, som helt bliver overset i debatten om løn- og arbejdsforhold. Og det er hos de unge, som enten er under 18 år eller over 18 år, som arbejde med et "fritidsjob" for at skaffe sig penge til deres cafeliv og lignende - Ikke et job som de skal leve af, men et supplement til deres hverdag og for at snuse lidt til arbejdslivet. Men de arbejder ofte uden overenskomst og kan se langt efter mere i løn på skæve tidspunkter som lørdag eftermiddag/aften eller søn- og helligdage. Særligt unge under 18 år er ramt med lønninger ned til 65 kr. i timen eller mindre.

Ved godt det er et "fritidsjob". Men det er et område, som sætter yderligere pres på lavtlønområdet i Danmark. Se bare rundt i landet dagligvare butikker. Før i tiden var der voksne butiksassistenter ansat. Nu er der næsten udelukkende unge under 18 år til minilønninger. Undtagen der, hvor lovgivningen kræver man er over 18 år.

Helt enig med Marianne.
Min datters skole i København er ved at blive renoveret, og hver gang jeg passerer, fryder jeg mig over, at ingen kan komme ind på byggepladsen uden at skulle gennem en sluse med ID-kort, opsat i samarbejde med Københavns kommune. Er glad for at vide, at mine skattekroner ikke kan bruges til gratis overarbejde m.m., uden at man kan se, hvem der har været på arbejdspladsen og hvor længe. Indirekte er det også en måde at sikre kvaliteten i det udførte arbejde, at der ikke er basis for et ræs mod bunden mellem underleverandørerne. Mere af det, så tak til fru Vind for at bringe det videre!
/Nanna

Annonce