Annonce

Banker og de rigeste skal betale S-forslag om tidlig folkepension

Finanssektoren, og dem med de højeste lønninger, skal betale for Socialdemokratiets forslag om tidlig folkepension for de mest nedslidte.
”Der er noget rigtig vigtigt i, at vi nu giver en rettighed til dem, der har allermest behov for, at samfundet passer godt på dem, finansieret af dem der har mest i forvejen,” lød det fra den socialdemokratiske partiformand Mette Frederiksen, da hun tirsdag præsenterede partiets forslag om at indføre en tidligere folkepensionsalder, for dem, som er mest nedslidte og dem som har været længst tid på arbejdsmarkedet.

Læs mere om forslaget her.

Socialdemokratiet har i første omgang afsat tre milliarder kroner til forslaget. Og hvis det bliver virkelighed, så bliver det bankerne, den finansielle sektor og dem med de højeste indkomster, der skal til lommerne, fortæller hun.

”Den ene halvdel, 1,5 milliarder kroner, kommer fra det ulighedsudspil, som vi allerede har fremlagt, og hvor vi ønsker at tilbagerulle nogle af de skattelettelser, som Lars Løkke og Fogh Rasmussen gav i 00’erne til dem med de høje kapital- og aktieindkomster. Vi ønsker (også) at indføre en skat på de meget høje lønbonusser,” fortalte hun.

Vi indfører en øget beskatning på banker og den øvrige finansielle sektor.

Ulighedsudspillet ”Danmark er for lille til store forskelle” kom i december måned og indeholdte 18 forskellige forslag, der skal skære toppen af den voksende ulighed.

Finanssektor har forbrudt sig samfundskontrakt

Den anden halvdel af de tre milliarder kroner, skal ifølge Mette Frederiksens betales direkte af den finansielle sektor.

”Vi indfører en øget beskatning på banker og den øvrige finansielle sektor. Vi har der set nogle rigtigt store overskud, også i nogle år hvor man, i mine øjne, har forbrudt sig mod den almindelige kontrakt med resten af samfundet,” sagde hun, med indirekte henvisning til sagerne om hvidvask og skattely for milliarder, som flere danske banker angiveligt har været involveret igennem en længere årrække.

Partiet skriver i udspillet, at beskatningen af bankerne f.eks. skal være i form af ”en særlig skat på meget store overskud som følge af overdreven spekulation. Eller det kan være i form af en balanceskat, der vil ramme de finansielle institutioner, som pumper deres investeringer op gennem låntagning.”

I første omgang kræver forslaget, at der kan findes et flertal på Christiansborg, men Mette Frederiksen fortalte også, at det er planen, at den endelige model skal forhandles færdig sammen med arbejdsmarkedets parter efter et eventuelt folketingsvalg.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce