Annonce

Erdogan truer med ny flygtningestrøm og vismænd nedtoner ældrebyrde

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Tyrkiets præsident Erdogan truer med at sende milionvis af flygtninge mod Europa efter krtik af invasionen af Syrien. Bedre er nyhederne dog på hjemmefronten, uanset om angår børn eller ældre.

Her er vores nyhedsoverblik denne torsdag.
 

Erdogan truer med flygtningestrøm efter kritik af Syrien-invasion

Onsdag påbegyndte Tyrkiet en militant operation i Syrien for ”at sikre en sikkerhedskorridor”, lød den officielle forklaring fra landets præsident Recep Tayyip Erdogan.

Angrebet har dog mødt massiv kritik fra flere instanser. Blandt andet EU-landene, USA, Iran, Egypten og Saudi-Arabien har taget afstand til den tyrkisk offensiv.

Vi vil åbne dørene og sende 3,6 millioner flygtninge jeres vej

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, opfordrede onsdag Tyrkiet til at stoppe offensiven, men de kritiske toner kan få konsekvenser. Det skriver DR Nyheder.

Erdogan truer nemlig med at åbne døren for syriske flygtninge til Europa, hvis EU-landene betegner den tyrkiske offensiv som en besættelse

”Vi vil åbne dørene og sende 3,6 millioner flygtninge jeres vej”, siger han i en tale til medlemmerne af hans eget parti.
 

Vismænd i ny rapport: Ældrebyrden er overvurderet

Det var noget af en sundhedspolitisk bombe, de økonomiske vismænd havde med, da de tirsdag fremlagde deres halvårlige analyse af statens økonomi. Det skriver Altinget.

Det skyldes, at man har undervurderet betydningen af den bedre sundhedstilstand i befolkningen, fortæller overvismand Michael Svarer.

En forbedring, som også slår igennem hos ældre. Her er fænomenet kendt som 'sund aldring'.

"Vores nye fremskrivning tyder på, at der er en mere gunstig effekt af sund aldring, end vi tidligere regnede med, således at der kommer et mindre træk på de offentlige udgifter i forhold til den demografiske udvikling," siger Michael Svarer.

Skal man tro beregningerne, kan den sunde aldring frigive seks milliarder kroner årligt på langt sigt.

 

Københavnske skoleelever klarer sig markant bedre end tidligere

Københavnske elever har i årevis at have halter efter landsgennemsnittet, hvad angår karakterer ved folkeskolens afgangseksamen, men den stime blev brudt i 2019. Det skriver Berlingske Tidende.

indsatsen i folkeskolen har båret frugt

Ved dette års afgangseksamener i folke- og specialskolernes 9.-klasser endte karaktergennemsnittet for hele landet på 7,3. I København lød karaktergennemsnittet på 7,4, og selv om det kun er en beskeden overhaling, er der grund til at juble, fortæller børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune Jesper Christensen (S).

”Vi har over en årrække set en faglig udvikling, der er gået den rigtige vej, og når den så tilmed overhaler landsgennemsnittet, er det tegn på, at indsatsen i folkeskolen har båret frugt. Så det er en rigtig fin milepæl”, siger Jesper Christensen.

 

Fransk kommissærkandidat afvist af Europa-Parlamentet

Frankrig skal på jagt efter en ny kommissærkandidat til Europa-Kommissionen, efter at Europa-Parlamentet her til eftermiddag har afvist Sylvie Goulard. Det skriver DR Nyheder.

”I respekt for demokratiet tager jeg beslutningen fra Europa-Parlamentet til efterretning. Jeg takker den franske præsident og Ursula von der Leyen (kommende kommissionsformand, red.) for deres tillid samt de medlemmer, der stemte på mig”, skriver Sylvie Guilard på Twitter.

 

Minister skal forklare sig i sag om stjålne nazi-dokumenter

Dansk Folkepartis medlem af kulturudvalget, Peter Skaarup, kalder nu kulturminister Rasmus Prehn (S) i samråd, fordi Rigsarkivet flere gange har fejlinformeret kulturministeren om tyverier af nazi-dokumenter. Det skriver TV 2.

Fredag kunne TV 2 afsløre, at Rigsarkivets ledelse i gentagne redegørelser til kulturministeren ikke har fortalt den fulde sandhed om arkivets viden om mangler i den store tyverisag, hvor to personer tilbage i 2013 blev dømt for tyverier af nazi-effekter over flere år fra arkivet.

Vi er nødt til at få ministeren i samråd

”Vi er nødt til at få ministeren i samråd om den her udvikling i sagen. Og vi er nødt til at få at vide, hvilke konsekvenser ministeren har tænkt sig, at sagen skal få for Rigsarkivet”, siger Peter Skaarup til TV 2.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Frederik Ingemann er student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Fri os for ordet ældrebyrde. Når man har arbejdet siden sine 14 år og frem til folkepensionsalderen, svaret enhver sit og betalt sin skat, og gør det fortsat, så gider jeg ikke høre ordet ældrebyrde. Vi bliver ældre, og gamle med de skavanker det giver, og nogle af os har behov for pleje, og den har vi selv bidraget til gennem mange år, når vi har betalt vor skat. Vi har bidraget til folks ophold på hospitaler, børn i børnhaver, og skoler, gymnasier, deres uddannelse til de kan komme ud i jobs. Osv.osv. Ting hænger sammen. Så drop ordet byrde.