Kommunalvalg: Socialdemokrater kæmper for status quo

Trods tilbagegang forsøger partiet at fastholde samme antal borgmesterposter som inden valget.
Socialdemokratiet gik markant tilbage på landsplan, hvor partiet tabte næsten 4 procentpoint af stemmerne, men i kampen om borgmesterposterne ser det ud til at det ender med nogenlunde status quo.

Efter sidste valg havde Socialdemokratiet magten i 47 ud af 98 kommuner.

I skrivende stund mangler der en afgørelse i otte kommuner: Albertslund, Favrskov, Faxe, Fredericia, Gladsaxe, Herlev, Holstebro og Odsherred.

I alle otte er det lige nu en socialdemokrat, der er borgmester.

Socialdemokratiet har indtil nu vundet magten i 39 kommuner. Det vil sige, at Socialdemokratiet skal vinde alle otte for at bevare status quo i forhold til sidste valg.

Socialdemokratiet har i skrivende stund vundet og tabt ni borgmesterposter.

Partiet ser ud til at vinde borgmesterposterne på Frederiksberg, Frederikssund, Silkeborg, Odder, Glostrup, Ishøj, Guldborgsund, Sorø, Stevns og Solrød.

Til gengæld taber Socialdemokratiet borgmesterposterne i Hjørring, Thisted, Norddjurs, Hedensted, Samsø, Slagelse, Lejre, Hvidovre og på Bornholm.

Det betyder bl.a. farvel til markante kommunale profiler som Jan Petersen i Norddjurs, Hjørrings mangeårige bykonge Arne Boelt og tidligere folketingsmedlem John Dyrby Paulsen, der kun fik en enkelte periode i spidsen for Slagelse.

Kvinder holder fanen højt

Socialdemokratiet kan takke en række kvinder for at man har formået at fastholde positionen som landets førende kommunalpolitiske parti.

Partiet kan glæde sig overbevisende valg til Birgit S. Hansen i Frederikshavn og Christina K. Hansen i Holbæk, som begge har fået absolut flertal.

Og ser man på resultatet i Silkeborg, Sorø, Odder Frederikssund og Ishøj, så er at de nye socialdemokratiske borgmestre er kvinder.

Samlet set ser det ud til, at andelen af kvindelige borgmestre stiger. I skrivende stund er 19 af borgmesterposterne gået til kvinder. Det er fem flere end ved valget for fire år siden.

Næsten halvdelen af landets kommuner får en ny mand eller kvinde i borgmesterstolen. I mere end hver tredje kommune skifter borgmesterposten til et nyt parti.

Vinder formandspost i regionerne

Ved valget til regionerne har partiet genvundet formandsposten i tre regioner: Lars Gaardhøj i Region Hovedstaden, Heino Knudsen i Region Sjælland og Anders Kühnau i Region Midt.

Socialdemokratiet taber til gengæld regionsrådsformandsposten i Region Nordjylland, hvor Ulla Astman må overlade posten til Venstres Mads Duedahl.

Til gengæld genvinder Socialdemokratiet formandsposten i Danske Regioner, hvor Anders Kühnau overtager den fra Venstres Stephanie Lose, der er blevet genvalgt som regionsformand i Region Syd.

 

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Kan de holde de 47 er det flot, meget flot, og 45 er bestemt også acceptabelt. I morgen skal BB afhøres i G. Kommissionen og endelig kan vi høre, hvad der egentlig skete i kulissen.

Hvorfor importerede man 50.000 Enhedslisten-vælgere fra Syrien alene i 2015? Hvorfor behøver man ikke engang have permanent opholdstilladelse, førend man har valgret til kommunal- og regionsvalg? Er danske kommuner og regioner frit bytte? Skal man overhovedet kunne dansk for at blive valgt ind?

Kvinder holder fanen højt
Socialdemokratiet kan takke en række kvinder for at man har formået at fastholde positionen som landets førende kommunalpolitiske parti.

Partiet kan glæde sig overbevisende valg til Birgit S. Hansen i Frederikshavn og Christina K. Hansen i Holbæk, som begge har fået absolut flertal.

Man skulle således tro at Mette Frederiksen ved næste folketingsvalg ville få absolut flertal?

Men Christina K. Hansen som borgmester i Holbæk har ifølge vælgerne følgende meritter:

1) Hendes nærvær. 2) Forståelse for borgere. 3) Hendes åbne tilgang. 4) God til at lytte til andres mening. 5) Lytter til alle uanset politisk holdning. 6) Samler borgere om sit projekt.

Barbara Bertelsen og Mette Frederiksen tilhører således en hel anden generation!

Socialdemokratiet har således en gylden fremtid!

Søren Pape gik fra gylden borgmestertid i Viborg! Hædret af lokale borgere!

Hvad kan Christina K. Hansen ikke føre Socialdemokratiet til i fremtiden!

Hvis hun ellers undgår spindoktorer!

Messi og Zlatan er begge naturtalenter, der gik deres egne veje!

De findes også i politik!

Annonce