Dan Jørgensen inviterer partier til drøftelse af energiprisernes himmelflugt

Klimaministeren er klar til at diskutere, hvordan Folketinget kan hjælpe borgere, der er ramt af kraftige stigninger i el- og varmeregninger.
Regeringen har inviteret Folketingets partier til en drøftelse af, hvordan politikerne kan hjælpe danskere, som er ramt af voldsomt stigende energiregninger.

Priserne på naturgas, elektricitet og vandkraft er de seneste måneder steget til tæt på en tredobling, hvilket har kunnet ses på almindelige borgeres energiregninger.

Husejere, der får varme fra et gasfyr, har eksempelvis oplevet en stigning i varmeregningen på flere tusind kroner månedligt. Ekstraregningen har skabt bekymring for, at folk kan blive tvunget til at gå fra hus og hjem.

Tirsdag i næste uge mødes klima- og energiminister Dan Jørgensen så med Folketingets partier, for at få partiernes ideer på bordet.

Rusland har skruet ned for leverancerne af naturgas

”Regeringen ser med stor alvor på de stigende energipriser, som vi med voksende bekymring har fulgt helt tæt. Folketingets partier er indkaldt til en drøftelse på tirsdag i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet. Her vil vi med et åbent sind drøfte alle gode forslag med de øvrige partier,” lyder det i en skriftlig kommentar fra Dan Jørgensen.

Mindre produktion og højere efterspørgsel

Der er flere årsag til energiprisernes himmelflugt. Mindre vind og mindre regnvejr har lagt pres på produktionen af elektricitet fra vindmøller og vandkraft. Samtidig har Rusland skruet ned for leverancerne af naturgas. Endelig er genstarten af verdensøkonomien efter corona-pandemien gået over al forventning, hvilket har boostet den globale efterspørgsel på energi yderligere.

Flere politiske partier har efterlyst initiativer fra regeringen til at afbøde konsekvenser af de stigende priser.

Torsdag skrev Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, et brev til finansminister Nicolai Wammen (S), hvor han opfordrede regeringen til at indkalde til forhandlinger.

Venstre har blandt andet foreslået at sænke afgiften på el

Ellemann-Jensen har desuden i et Facebook-opslag henvist til regeringens beregninger, som viser, at det for en almindelig børnefamilie med et gasfyr kan betyde en ekstra-regning på 1.400 kr. om måneden for varme i fyringssæsonen.

Venstre har blandt andet foreslået at sænke afgiften på el og afsætte 50 millioner kroner til varmehjælp til pensionister.

placeholder

 

Kort før nytår afsatte regeringen 100 millioner kroner til en varmepakke, der skulle bruges til kommunernes øgede udgifter.

Regeringens støttepartier SF og Enhedslisten ser ifølge Politiken gerne, at der bliver givet støtte til at varme de danske hjem op.

”Det er ikke alle familier, hvor pengepungen kan holde til store uventede udsving i varmeregningen - også selv om det kan være kortvarigt, siger SF’s klima- og energiordfører, Signe Munk til avisen.

Mai Villadsen, politisk ordfører for Enhedslisten, skriver på Twitter, at det er på tide, at regeringen indkalder til forhandlinger om energipriserne.

placeholder

 

”Enhedslisten har råbt op siden starten af november, og mange familier, pensionister og udsatte grupper er allerede enormt pressede,” siger Mai Villadsen.

Henrik Rasch er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

De stigende priser på energi skyldes ikke så meget at russerne har ”lukket” for gassen som det skyldes energi forsyningerne i EU de seneste årringe er blevet privatiseret. Priser på el og gas stiger voldsomt. Den almindelige borger må til lommerne og betale den pris markedet gennem energi børser dikterer. De ekstra mange milliarder af kroner forbrugerne betaler ryger direkte i lommerne på rige spekulanter, som tjener kassen på andres ulykke.

Det samme gælder stigende fødevare priser. Lige nu produceres der så mange svin i det danske landbrug så slagterierne ganske enkelt ikke kan følge med. Hele 360.000 svin har der håbet sig op i landbrugets stalde. Alligevel koster et halv kilo hakket grisekød 35 kroner. Landmanden for ca. 4,10 kroner for et halvt kilo lige nu. Spekulanter på fødevare børser tjener kassen. Det samme andre fødevare. Producenter, altså landmændene og deres ansatte, tjener ikke mere. De stigende priser vi almindelige forbrugere må betale lander direkte i lommerne på de aller rigeste. Der er ingen fødevare krise eller energi krise. Men rygter om sammenbrud af forsyningskæder har skabt et rum for spekulation hos verdens rigeste, som lige nu tjener penge som aldrig før. Penge som du og jeg må betale.

Kapitalismen og dets markedsmekanismer er udelukkende skruet sammen til at gøre de rigeste endnu rigere. En procent af verdens rigeste ejer 85 procent af alle værdier. Vil du virkelig knokle røven ud af bukserne for det?

Det er på tide med et opgør med den enorme skærve fordeling af værdierne vi alle sammen dagligt skaber.

Og som om det ikke er nok, så skaber de 10 procent rigeste i verden hele 50 procent af den forurening der skabes i verden gennem deres enorme overfuldslivsstil de fører på din og dine børns bekostning. Det vil med andre ord sige de har hovedansvaret gennem deres livsstil, at verdens klima er sendt til tælling og dermed dine børns og kommende generationers fremtid.

Den blå svindel og manipulation med befolkningen fortsætter.

"Den blå svindel"

Kurt, altså, du er ved at være trættende. Eller også er du let at ophidse.

hans, jeg har svaret dig her:
Kurt Jensen - 14 januar, 2022 - 19:13 - #18818
hans, er Jeppe Lindholm seriøs, når han i en uendelighed gentager "det blå svindlerhold"?
Det virker nærmest som JL er besat af en tvangstanke.

Når JL holder med "det blå svindlerhold" så holder jeg op med den etbenede.

---------
nej jeg er ikke let at ophidse
men kunne du ikke gå i rette med Jeppe Lindholm i stedet for?

Synes det er djævelsk, at man som os, har skiftet fra oliefyr til 100% el her i huset. Vi købte for snart 2 år siden 2 varmepumper og 1 el-vandvarmer, for at blive 100% grønne. Hvad vi IKKE vidste dengang, var at el skulle stige som den nu har gjort pga private udbydere af el, der styrer el-priserne. Vi er gået fra ca 12.000 kr/kvartal til nu 19.000 kr/kvartal.
De siger det er pga Norge ikke har kunne producere nok el i forår og sommer og at russerne har ladet gasprisen stige. Synes sQ det er forfærdeligt, at vi skal være afhængig af udlandet, der kan sidde og "dreje på de rigtige nøgler" for at holde priserne høje. Noget der også undre én er alle de vindmøller der ofte står stille her i DK... trods det vejret har været gunstigt. Siger det kun pga iagttagelser her på Thyholm, hvor jeg selv bor og er spækket med vindmøller. Er klar over de fleste i DK er ejet af udenlandske investorer, så de får nærmest penge for at de står stille, så jeg i et tv-program på TV-midtvest for 1 års tid siden.
Synes regeringen skulle sænke afgiften på el.

Angel, det er skræmmende historie vi hører om i nyhedsmedierne.

Ja, sænk afgifterne (der er rigelligt af dem). Statens nettoprovenu må ikke bliver større pga de stigende elpriser.

12.000 kr. pr. kvartal er et astronomisk beløb ift det vi betaler. Jeg undlader at skrive det for ikke at gøre dig endnu mere ked af det.
For mange år siden var flere varmeværker der skiftede til fyring med gas, og de fik vist lovning på at prisen på gas var sammenlignelig med andre energikilder.

Danmark skal ikke købe CO2 kvoter i udlandet men bruge pengene til opsætning af flere vindmøller. Hvorfor har man ikke fulgt den politik for længe længe siden???

Privatisering af forsyningsvirksomheder er da bare super. Prøv bare at spørge Goldman & Sachs, som stak over 12.000.000.000 kr. i lommen på 2 år ved at afkøbe den danske stat for 18.000.000.000 kr. Dong Energy aktier i 2017. Jo, privatisering er godt. For spekulanter. Bare ikke for den danske befolkning eller andre befolkninger i verden for den sags skyld.

Der er INGEN privat virksomhed, som kan konkurrerer med effektivitet, kvalitet og økonomi med det offentlige på forsynings- og serviceydelser. INGEN. Det drejer sig udelukkende om ideologi og principper, samt ønsket om at skabe en rig overklasse serviceret og betalt af en fattig slave underklasse, som bevæger det blå svindlerhold - Intet andet.

Middelklassen, som er det bærende lag i alle velhavende samfund, skrumper ind år efter år. Efterhånden, som kæmpe store multinationale koncerner sætter sig mere og mere på indtjeningen, digital disruption gennem industrialisering 2.0 ved automatisering af såvel rutine arbejde som mere komplekse opgaver, samt udvikling af kunstig intelligens vil beskære middelklassen betydeligt og dele befolkningen op i en elitær rig overklasse og en fattig underklasse. Væk er den stabiliserende og bærende middelklasse.

Det blå svindlerhold fortsætter med deres ødelæggelser af det gode liv for alle i det danske samfund.

Annonce