Debat: Europa har brug for sammenhold ikke forbehold

Pas på den antieuropæiske spin-maskine, der kører for fuld skrue, mener socialdemokratisk studenterorganisation.
Foto: Forsvarsgalleriet, Kristian Vinther Brøndum
Dragoner på øvelse
Valgkampen om afskaffelsen af Danmarks forsvarsforbehold er så småt ved at gå i gang, og man kan allerede nu konstatere, at argumenterne på nej-siden er tyndere end nogensinde før.

Det handler mere om udenomssnak og processuelle udfordringer, som i værste fald er kritisable, og i bedste fald ligegyldige.

Tiden har længe været moden til at afskaffe forbeholdet på det sikkerhedspolitiske samarbejde i EU, men særligt efter Ruslands vanvittige krig i Ukraine, kan vi se, hvorfor et stærkt og forenet Europa er vigtig.

Nærmest grotesk

Første meningsmåling så da også ud til, at Danskerne var klar til at afskaffe forbeholdet. Men som ugerne er gået, er det forspring blevet mindre, og nu ligner det, at afstemningen i sidste ende kan gå hen og blive endda meget tæt.

Derfor opfordrer vi i Frit Forum til at deltage i debatten, bliv klogere, stem ja, og pas på den anti-europæiske spin-maskine, som igen kører på fuld skrue.

Hvis man træder et skridt tilbage og observerer den måde debatten ruller, så er det faktisk nærmest grotesk. Nej-siden kan finde på at sige, at hvis vi afskaffer forbeholdet, så får vi en europæisk hær, der uden videre kan sende danske soldater lang pokker i vold rundt omkring i verden.

Bestemt ikke ligegyldig

Steder hen, hvor Danmark ingen interesser har. Det passer selvfølgelig ikke, og når man så forklarer, at det er et mellemstatsligt samarbejde, og det dermed de facto ikke lade sig gøre, så er automatreaktionen: Hvorfor skal vi så overhovedet stemme om det? Er det ikke ligegyldigt?

Og nej. Afstemningen er bestemt ikke ligegyldig.

Den handler om at vise despoter rundt omkring i verden – særligt Putin, at EU holder sammen.

At EU er en selvstændig magtfaktor i det geopolitiske spil – og den af slagsen, som tør værne om frihed og demokrati.

Med et dansk forbehold, vil vi ikke kunne hjælpe til med denne genopbygning.

Dertil kommer de faktiske missioner, hvor det sikkerhedspolitiske samarbejde i EU faktisk er med til at gøre en forskel.

Tænk på et scenarie, hvor krigen i Ukraine er slut. Tilbage står et land, fuldstændig sønderbombet og i ruiner. I den situation er det ikke utænkeligt, at EU vil få et mandat til at bistå genopbygningen – lidt på samme vis, som EU gjorde det efter Balkankrigene i 1990’erne. Med et dansk forbehold, vil vi ikke kunne hjælpe til med denne genopbygning.

Nok er dette scenarie hypotetisk, men det er ikke urealistisk – og ansvaret for Danmarks usolidariske tilgang i denne situation vil ligge hos nej-siden.

Ikke bind for øjnene

Det virker kliché at skulle kommentere på debatten, men det forekommer os fuldstændig uholdbart at det er på den baggrund, at vi skal træffe et så vigtigt valg for vores land og vores fælles fremtid.

Selv hvis vi får et ja, så er baggrunden stadig kedelig. Det nytter ikke noget at vi tager verdens bedste beslutning, men vi tager den med bind for øjnene. Vi har allesammen et ansvar for demokratiet. Derfor er det positive, at vi stadig kan nå at vende skuden. Det kan vi altid glæde os over.

Så lad os få aflivet myterne om fælles EU-hær, og at Danmark mister sin selvstændighed, og i stedet snakke om indholdet. Så lad os gentage budskabet, som vi startede med: deltag gerne ihærdigt i debatten, bliv klogere, stem ja, og pas på den antieuropæiske spin-maskine.

Jakob Schrøder læser Statskundskab på Københavns Universitet og er formand for den socialdemokratiske studenterorganisation Frit Forum.

Mads Casper Petersen studerer statskundskab på Aarhus Universitet og er international sekretær i Frit Forum.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Nå ja. EU mod resten af verden. Sådan er det jo. Særligt, når klimaforandring og natur ressourcer knaphed vil skabe 100 millioner af flygtninge i en nær fremtid og natur ressourcer ikke længere er noget vi bare kan købe, men igen må tilkæmpe os militært for at kunne fortsætte det gode liv med forbrug og højt BNP med vækst potentiale.

Men bare rolig. Det vil være masser af voldsomme krige for fremtiden. Nok til alle. Også os. Forbehold eller ej.

For at nogen kan være rige, må mange være fattige. For at nogen kan have såkaldt frihed, må de mange leve som slaver.

Sådan er den kapitalistiske kristendom.

.
Problemet med EU, er EU selv. Europa Unionen er selv blevet for magtsyge i deres egen selvfede elite-grådighed, og deres diktatorisk måde at føre sig frem på, hvor de vil magt-bestemme over andre lande og landes befolkninger. Mange danskere har logisk nok ingen tillid til EU, og tager naturligt nok forbehold for ALT, hvad der efterhånden kommer fra EU-magten. EU og pengegriske EU-tilbedere er pisse ligeglade med nationale følelser og meninger, som et lands befolkning har. EU respektere ikke befolkningen i europas lande. De har kun fokus på eliten, penge og magt magt magt. EU i Bruxelles elite vil i griskhed magtbestemme alt efterhånden, og sniger f...... eu-regler ind ad bagdøren til danskerne, konstant. EU vil smadre de nordiske velfærdssamfundmodeller, gøre danskerne fattigere i livsvilkår, og EU er godt i gang med ødelæggelserne. EU (og Radikale) vil åbne grænserne og sluserne for hele verdens befolkninger. EU beskytter derfor ikke en gang imod islam-invasionen, der forpester Europa med muslimers macho-kultur og vanvidsreligion, fordi Allah-gude-magt-ideologien ikke vil forene sig under vestlige eller danske værdier. Islam er udemokratisk ideologi med egne religiøse love, kontrol og gude-regler, som kun vil skabe større og større konflikter. Ligesåvel som Putin-ideologi er udemokratisk, som kun kan finde ud af at bruge vold og våben i magtssindsyge.

NEJ TAK TIL MERE EU-DIKTATUR
Det kan godt være at Anders Fogh og nu Jeppe Kofod m.fl. på Borgen styres af de magtfulde fra USA eller fra EU. Det kan godt være at Mette F. har en "svaghed" for fransk Macron, der gerne vil styre EU, og nu også noget EU-militær.
Men... EU-magten har misbrugt deres magt og overskredet danskernes grænse, for længe længe siden, og utallige af gange. Danskere stoler ikke en bønne på EU, og kan ikke se, at...
Læs resten af min kommentar i tidligere artikel:
https://piopio.dk/kofod-lover-ny-afstemning-hvis-der-kommer-en-eu-haer

Husk at stemme NEJ den 1. juni.!

Overhør TV2´s kampagne.

NEJ NEJ NEJ

B R E A K I N G
Idet nogle frygter en genopblussen af coronaen i begyndelsen af sommeren og man derfor gerne vil opfordre borgerne til at holde respektfuld afstand til hinanden, er det nu bestemt, at alle, der vil stemme ja til at ophæve forsvarsforbeholdet, skal møde op på afstemningsstederne torsdag d. 2. juni 2022.
---
Eller noget.

Danske politikkere er igen i gang med at love, at en tilslutning til et EU projekt ikke vil forringe vores selvstændighed.
DEN løgn har vi hørt adskillige gange, og nu er tilliden til politikkerne væk.
"Unionen er stendød" !!!!! Det er tilliden også.

Vi så det i 1992 og 1993.
Siger danskere nej tak til en yderligere afgivelse af suverænitet, er der mulighed for endnu en afstemning.
Så glidebaneeffekten er til fulde bevist af dem, der ikke kan få EUnion nok.

Forbeholdene ved afstemningen i 1993 var jo en slags garanti for, at danskerne ikke skulle trækkes ind i mere EU, end de havde lyst.

Den garanti prøver man igen at høvle mere eller mindre væk.

Ligesom
Afstemning om EUro, hvor Danmark ved et NEJ ville gå fallit i løbet af 0 komma 5.
Afstemning om afskaffelse af retsforbeholdet, hvor Danmark ved et NEJ vil blive oversvømmet af pædofile.

Trods et rimeligt stort folkeligt NEJ TAK ved begge disse afstemninger, er ingen af tilhængernes skrækscenarier vel indtruffet.

Danmark kan klare sig uden EUroen. Og vist ikke så værst endda
Danske myndigheder har endnu ikke rapporteret om en stigende og ukontrollabel indvandring af pædofile.

Og nu trues der med, at Danmark med et NEJ TAK vil være nødt til at holde sig fra fællesmilitære operationer (specialoperationer?) rundt omkring i verden. Men den slags operationer kan sagtens laves i FN- eller NATO-regi. Dertil behøver vi ikke endnu et EU-organ. Man kan vel ikke ligefrem påstå, at Danmark har holdt sig væk fra krige og militære (special-)operationer siden 1993, vel?

Danmark har bare fundet nogle andre krigs-legekammerater.

God værkstedshumor midt i en krig. Ukrainske land spænder traktoren for russiske kampvogne og drøner af sted med dem til genbrug i den ukrainske hær :-)

https://www.youtube.com/watch?v=yMtP7OipYJg

Den krig vinder russerne ALDRIG.

Skal en EUnions-hær lave andet end hjælpe Frankrig med at holde styr på (tidligere) kolonier?
Skal en EUnions-hær mon så også hjælpe Danmark med at holde styr på tidligere kolonier (f.eks. Island)?

Skal en EUnions-hær mon så også hjælpe med til at holde Færøerne, der jo ikke er medlem af EUnionen, på plads, når de ikke gør med deres fisk, som EUnionen ellers vil diktere? Selv om EUnionen incl. Københavns-Eunionen jo selv først via boykot fik tvunget Færøerne til at finde andre aftagere af deres fiskeeksport?

Nej Leif. En EU hær skal være klar, når Donald Trump igen bliver USA's præsident i 2024 og melder USA ud af NATO og efterlader EU på perronen. På den måde kan USA undgå en ødelæggende atom krig med Rusland, som vil smadre USA fuldstændig. Den opgave bliver så overladt til EU alene - At blive smadret af russiske atomvåben. Og hvem vil egentlig lige savne os? Vi kan ikke noget andre ikke også kan. Vi besidder stort set ingen naturlige ressourcer. Den eneste grund til nogen gider komme her er penge. Men dem er der rigtig mange af i store dele af resten af verden efterhånden. Der vil derimod være en konkurrent mindre i fremtidens verden, hvor alle ressourcer vil blive en mangelvare som der vil blive ført krige om. Og ALLE har til mål at udkonkurrere de andre.

Så igen. Hvem vil savne os?

"Så lad os få aflivet myterne om fælles EU-hær, og at Danmark mister sin selvstændighed"
Ja, og unionen er stendød, og vi har overhovedet ikke mistet noget af vores selvstændighed, vel.
Vi har fået nok af EU-spin gennem de sidste mange år, men det aner de unge selvfølgelig intet om, de kæfter bare op for at komme frem i det politiske system. Rygklappere uden erfaring.
EU ønsker sig en angrebshær. Stem nej til mere EU.

Bekymrende at et par der studerer statskundskab kan påstå, at Danmark ikke kan hjælpe med at genopbygge Ukraine, hvis vi ikke afskaffer forbeholdet.
Magen til vrøvl må da betyde dumpekarakter.

Pas på den Anti-EUROpæisk spin-maskine ???

Det lyder lidt, som dengang at man sagde der var nogle
der ikke var stue-rene og før det,når det galdt flygtninge-mægde
så var man rassist.

Jeg er ikke et spin, men en person der følger med i hvad der sker i
samfundet og i politik, i ind og udlandet sådan ca.

Og hvad jeg har lært er. at NATO kan vi takke for den fred vi har i dag.
og det har gået godt,så jeg ser det som et svækket NATO
hvis nu også EU skal bruge MERE tid på militært anligner
som de allerede gør. Men Men Men
EU er et enormet stort politisk samarbejde som der af og til
ikke kan blive egnig, bla har EU to kontore bruxel og strasburg
hvor de rejser frem og tilbage frem og tilbage.

Det ser jeg som et problem, hvis også vi skal have mere militær snak

Og glem ikke at dengang vi stemte os ind i EF der var det kun handel
det handled om, og siden er der kommet mere og mere til
osv osv ,og det er også ok.

MEN jeg mener at EU skal lade NATO klare sikkerhed og forsvar
som de har gjordt godt entil dato

JEG ER IKKE SPIN, MEN EN DANSK STATSBORGER DER HAR DENNE MENING

Ja til forsat medlemsskab af EU men
NEJ til afskafelse af Danmarks forbehold i EU om forsvarssamarbejde

Og NATO skal nok klare det forsvarsmæssige
og snart er Svrige og Finland også medlem af NATO

Mennesket har en god side og en ond side. De to sider er i konstant konflikt med hinanden. Og i kamp om at styre mennesket. De to sider vil bestå så længe menneskeheden er. Menneskets onde side tror sammenhold er at forenes
og danne trop med et arsenal af bomber. Hvordan kan nogen tro at våben er vejen ? Våben bliver ALDRIG vejen.
Skal verdens lande evindeligt eksistere i en konkurrence om hvem der har flest våben,og dermed TRUE sig til herredømmet over resten af kloden ? NEJ naturligvis er det ikke den vej nogen skal gå.Det opnår ingen nogetsomhelst konstruktivt ved.

At stemme NEJ 1Juni er IKKE at være såkaldt "Usolidarisk". Et NEJ er at være FOREGANGSMAND for FRED,og tilhænger af FRED. Lad EUROPA være FOREGANGSLANDE for FREDELIGT SAMMENHOLD som VÆRN mod enhver krig og våben. SAMMENHOLD uden våben.
Et JA 1 Juni betyder et JA til våben og krig som middel. STEM NEJ I FREDENS ÅND,OG FOR FREMME AF FRED. Et klart NEJ.

OG DET ER DET EU SKAL BRUGE TIDEN PÅ

plus selføgelig sarmarbejdshandel klimamål osv

NATO FORSVARE NATOLANDE

EU arbejder for at det aldrig bliver nødvendigt

EU har for meget magt på nærmest alle områder. Og skal ikke have mere.

Mærkeligt at tv 2 i Go Morgen Danmark sætter en person til
at fortælle om EU-forbeholdet
både for ja og nej sidenens argumenter

Og ved nej siden oplyste hun ikke det vigtigst argument
At vi har nok i at have NATO, derfor nej til ophævelse af EU forbehold

Annonce