Politikere åbner for at ændre restriktive danske abortregler

Fra begge sider i Folketinget efterspørges en debat om grænsen for, hvornår man kan få foretaget en abort.
Foto: Enhedslisten
Pernille Skipper
Før sommerferien vedtog den amerikanske højesteret, at ændre den beslutning, som i mere end 50 år har givet amerikanske kvinder ret til fri abort.

Det er ikke forfatningen, men delstaterne selv som må finde ud af om de vil tillade abort og under hvilke vilkår, besluttede domstolen.

Debatten om abort i USA har også gjort spørgsmålet aktuelt i Danmark, hvor flere partier nu åbner for en diskussion om de danske abortregler, med en grænse på 12 uger, som hører til blandt Europas mere restriktive.

Politikerne er dog mere end almindeligt afdæmpede, når de lufter tanken:

"I lyset af den store diskussion, der er på verdensplan, giver det bestemt mening, at vi tager en snak om, hvorvidt den danske abortgrænse er der, hvor den skal være," siger Pernille Skipper, der er Enhedslistens ligestillingsordfører, til Jyllands-Posten.

Også på den borgerlige side er der interesse for at diskutere de danske abortregler.

"Danmark er et af de mest restriktive lande, når det gælder abortgrænsen på 12 uger - lad os få de aktuelle sundhedsfaglige og etiske argumenter debatteret efter næsten 50 år med den samme lovgivning," skriver Venstres ligestillingsordfører Maja Torp på Facebook.

Begge partier vil dog ikke lægge sig fast på en bestemt grænse, men vil i første omgang sende spørgsmålet videre til diskussion i Etisk Råd.

Strammere end vores nabolande

I Danmark er grænsen i dag på 12 uger, men det er der altså flere partier som gerne vil have en debat om.

Ser man på de lande, som vi normalt sammenligner os med, så er grænsen 24 uger i Holland og 18 uger i Sverige.

I Norge er grænsen også 12 uger, men kan udvides hvor det bliver godkendt af et såkaldt abort-udvalg.

Kun i tre lande i Europa er abort forbudt: Polen, Malta og Liechtenstein.

Skal foretages så tidligt som muligt

Det er langt fra alle partier, der ønsker ændringer af den nuværende abortlovgivning.

Tankerne om ændre abort-grænsen får en blank afvisning fra De Konservative.

"Vi konservative har intet ønske om at ændre på abortgrænsen. Vi bakker op om den frie abort, er bekymrede over udviklingen i USA. Men aborter skal foretages så tidligt som muligt. De fleste der i dag søger efter uge 12, på grund af sygdom f.eks., får tilladelse," skriver politisk ordfører Mette Abildgaard på Twitter.

Socialdemokratiets sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff har ikke ønsket at kommentere spørgsmålet over for Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvis ikke debatten om dette for nylig var blusset op i efterhånden grotesk splittede USA, ville der slet ikke have været nogen snak om det herhjemme, og det er næsten i sig selv grund nok til, at der ikke burde være det. Vi er trods alt ikke USA. Heldigvis.

Tilbage i 70'erne var Danmark absolut førende i verden med frisind og abortlovgivning. Hvorfor er der med et noget glat med det? Bare fordi der findes andre lande, som tillader abort indtil 18. måned behøver vi så absolut at styrte bagefter? Hvis man ikke opdager man er gravid efter 12 uger, hvorfor skulle man så gøre det efter 18 uger? 12 uger er helt ok. Det har det været i 50 år. Og det har fungeret udmærket. Og hvad bliver det næste? 22 uger eller 26 eller 35?

Nej, det sker når de bliver 20 år, kommer ind i militæret og bliver sendt i krig, det kan man dø af.

"I lyset af den store diskussion, der er på verdensplan, giver det bestemt mening, at vi tager en snak om, hvorvidt den danske abortgrænse er der, hvor den skal være," siger Pernille Skipper, der er Enhedslistens ligestillingsordfører, til Jyllands-Posten.

Her plejer Danmark i alle andre spørgsmål at skulle være verdensførende. Det gælder især klimaet og biodiversiteten!

Nu skal Danmark så styres af verdenen udenfor!

Interessant vending i Enhedslistens politik!

Når abort modstanden i USA har været stigende skyldes det netop det sene tidspunkt som flere og flere amerikanske kvinder vælger at få foretaget abort på!

Biodiversiteten når det gælder menneskeliv er således ikke eksisterende.

Og et tåleligt klima imellem abort-tilhængere og abort-modstandere synes at forsvinde som regn over Californien.

I Danmark har fornuften for længst sejret i abortspørgsmålet!

Egoisme og sund fornuft har i årtier holdt hinanden i skak og de psykiske traumer i forbindelse med abort har for længst været erkendt i Skandinavien og holdt diskussionen om fri abort til sommerseminarer for selvudråbte feminister.

Men nu er der folketingsvalg og Enhedslisten mangler tilsyneladende en platform!

Og tror at den danske trumpistiske højrefløj lader sig provokere!

Utroligt at danskere er så meget klogere end amerikanere!

Inflation, sygehus, offentlige lønninger, mink!

Alle tabersager for venstrefløjen!

Vi prøver med fri abort!

Hus forbi!

Ikke engang en hjemløs ville hoppe på den galej!

Kære Aksel,hvad er du mener med taber sager? Er det: inflation, offentlige lønninger,sygehuse,mink eller fri abort?
Det ville være en god idé at, Uddybe din argumentation. Så vi ikke indforståede kan følge med.
Mvh Flemming

Hvad er en selvudnævnt feminist?

Jeg håber da at de fleste danskere er feminister uanset køn.
-------

"Feminisme er en betegnelse for en række politiske bevægelser, ideologier og sociale bevægelser, som har det fælles mål at definere, etablere og opnå politiske, økonomiske, personlige og sociale rettigheder for kvinder, der er ligestillet med mænds."
https://da.wikipedia.org/wiki/Feminisme

Andet og mere er der ikke i det. At der findes rabiate kvindesagsforkæmpere er et faktum, men det er et mindretal, det er det ovenstående de fleste går ind for og ikke mere end det.
------

"Selvom der ved lov blev indført ligeløn i Danmark i 1976, blev det dog hurtigt klart, at mænd og kvinder langtfra fik det samme med hjem i lønposen. I slutningen af 1970'erne var løngabet på omkring 20 %, hvilket endnu engang fik kvindesagsforkæmperne på banen."
https://danmarkshistorien.dk/vis/materiale/kampen-for-ligeloen-1951-til-nu

"1978: Lov om ligestilling af kvinder og mænd med hensyn til beskæftigelse vedtages. Ligestillingsrådet lovfæstes."
https://www.dst.dk/da/Statistik/nyheder-analyser-publ/bagtal/2012/2012-0...

Har vi ligeløn og lige muligheder i Danmark? Nej, endnu ikke på trods af, at den første ligelønslov blev vedtaget langt tidligere;

"Hvornår kom den første danske ligelønslov?
Ligestillingspolitik er en politik, der har til formål at skabe ligestilling mellem kvinder og mænd. Allerede i 1919 vedtoges i Danmark den første Ligelønslov, og i 1921 fik kvinder lige adgang til alle offentlige embeder, undtagen militære embeder samt præstegerningen, der først blev åbnet for kvinder i 1948."
https://denstoredanske.lex.dk/ligestilling

Man kan redde for tidligt fødte der er født efter 24. graviditetsuge. Så en grænse burde moralsk set ligge et stykke under det. Om det skal være 12. eller 18. uge der skal være grænsen, det må andre afgøre. Men det ville være moralsk og etik uspiseligt hvis man foretager aborter tæt på eller samme tid som man kunne redde barnet. Der må aldrig blive et overlap, for så er det man kan tale om drab på et levedygtigt barn, også selvom barnet skal leve de første uger/måneder i en kuvøse.

Man kan ikke smøre et stykke brød på begge sider, for så får man fedtede fingre.

Spørgsmålet er vel, om tab af et barn i 24. uger er en for tidlig fødsel eller en sen spontan abort? Vi har sat naturens orden ud af funktion. Vi vil det hele og tænker sjældent på konsekvenserne.

Ms Flutterby, du har helt ret i vi har sat naturens orden ud af funktion, når for tidligt fødte børn bliver lagt i respirator i stedet for at død en "naturlig død, som ville ske, hvis man ikke havde opfundet respiratoren.

Annonce