Annonce

Kommentator om faldende opbakning til SVM: “Selvfølgelig er det ikke en gratis omgang”

”Det er klart, at på et tidspunkt måtte der komme en rimelig kraftig modreaktion mod dannelsen af SVM-regeringen,” mener politisk kommentator Hans Engell.
Foto: Netavisen Pio/Josephine Dahl
Hans Engell, tidligere minister, politisk kommentator
For politisk kommentator, tidligere minister Hans Engell er det politisk logik, at SVM-regeringen aktuelt oplever en faldende vælgertilslutning.

“Det er helt klart, at på et tidspunkt måtte der komme en rimelig kraftig modreaktion mod dannelsen af SVM-regeringen,” siger Hans Engell til Netavisen Pio, og forklarer hvorfor:

“Det siger sig selv, at selvfølgelig er det ikke en gratis omgang, at Mette Frederiksen vælger at gå sammen med to af de gamle hovedmodstandere. Og for Venstre har det jo også været rigtig, rigtig dyrt efter at have forlangt rigsret, krævet hjul og stejle til Mette Frederiksen og hele den der meget skarpe retorik, at man så vælger at gå sammen i en regering.”

krævet hjul og stejle til Mette Frederiksen og hele den der meget skarpe retorik

“Hertil kommer jo at regeringen ikke har åbnet regeringsperioden med et væld af super populære forslag, der gør, at vælgerne - uanset om de er røde eller blå - synes, at det her er fantastisk.”

SVM stjal en fridag

Ifølge Hans Engell vil der går et stykke tid inden blå og røde vælgere rigtig får noget at glæde sig over:

“De blå vælgere sidder ikke og vælter sig i skattelettelser, de røde vælgere måtte se, at man stjal en fridag. At man uden videre brugte flertallet til det. Der har ikke været forslag, som belønnes bredt af vælgerne.”

“Sagen er jo den, at regeringens forslag i den kommende tid vil jo være nogle, som kommer til at gøre ondt, og som formentlig kommer til at skabe yderligere modvilje. Det bliver ikke jo ikke nogen gratis omgang, når for eksempel SU’en skal skæres ned, og man skal i gang med seniorpension og andet.”

Frederiksen, Løkke og Ellemann: Samme analyse

På den baggrund burde det ikke undre nogen, at meningsmålingerne er sløje set med SVM-briller:

“Så derfor er der ikke noget mærkeligt i, at meningsmålingerne er vigende og svage. Svaret på det er, at Mette Frederiksen, Lars Løkke og Jakob Ellemann har foretaget nøjagtig den samme analyse af dansk politik. Deres analyse siger, at landet ikke kan regeres af hverken ren blå side eller til ren rød side.”

“Det kan godt være, at der hos mange af de røde vælgere er en stor skuffelse over, at man ikke valgte et regeringssamarbejde til den røde side, men sagen er jo bare den, at Mette Frederiksen ikke ville være kommet igennem med en brøkdel af det reformprogram, som hun nu har lagt frem, hvis hun havde satset på den røde vej.”

SF i samarbejdshumør

Alligevel ser Hans Engell for sig, at ikke mindst SF vil satse en del på, at komme med i en række forestående forlig:

“Det er jo ikke sådan, at det røde Danmark er koblet fuldstændig af. Vi oplever et SF i virkeligt samarbejdshumør. Vi kommer til at se et SF, som deltager i en lang række forlig: SU- og pensionsforlig, finanslov og andet. Jeg tror SF’erne er meget indstillet på, at nu sidder regeringen, den kan ikke væltes, den er en flertalsregering, og så gælder det om at få så mange politiske resultater hentet hjem som muligt.”

De Radikale kører zigzag

“Enhedslisten kører mere forsigtigt. Mere kritisk, mere i opposition. Og De Radikale har simpelthen ikke fundet deres egne ben. Det er tydeligt, at De Radikale kører zigzag. Nogen gange er de med, andre gange ikke. De problemer ville have været tifold, hvis De Radikale havde været med i en regering.”

Efter næste valg kan regeringen udvide med SF

På den baggrund bider, vurderer Hans Engell, regeringen tænderne sammen:

“Derfor bider regeringen tænderne sammen og siger: Vi har tænkt os at sidde hele valgperioden ud. Vi vil bedømmes på de samlede resultater i hele valgperioden. Og ikke del-resultater.”

Hans Engell mener, at regeringen på et tidspunkt må skifte gear og folde en politik ud, der for alvor er vælgere i:

“Regeringen kan ikke i det lange løb leve af, at der er respekt for, at den tager fat om nogle af de ømme ting. Regeringen er selvfølgelig også nødt til på et tidspunkt at folde en politik ud, som der er nogle vælgere i.”

“Lad os sige, at regeringen går hen og bliver en succes, så kan man jo ikke udelukke, at den fortsætter en ny periode. Det kan man bestemt ikke udelukke. Mister regeringen sit flertal, så kan regeringen udvide med andre. Man kan ikke udelukke, at regeringen vil tage SF - måske De Radikale - med ind i regeringen.”

Opsang til ministre

Hans Engell mener, at regeringen er særdeles heldig med oppositionen:

“Regeringen har en opposition, der er så ualmindelig svag. Nye Borgerlige, der er ved at nedsmelte, De Konservative, der siden valget har været fuldstændig bovlamme. Pape har været totalt usynlig. Det er som om, de er groggy efter den her valgkamp. Dansk Folkeparti, som kun langsomt er ved at krybe frem. Vanopslagh, der står til en kæmpe fremgang. Problemet er jo bare, at der ikke rigtig er nogen, som ser ham som et samlende punkt i et borgerlig regeringssamarbejde.”

Hans Engell vurderer, at regeringen kunne have stået bedre, hvis flere ministre var synlige:

Der er alt for mange ministre, der er alt for usynlige

“Der er alt for mange ministre, der er alt for usynlige. Der er brug for, at ministerholdet kommer på banen. Danskerne kender højst fem-seks af regeringens ministre. Der er mange ministre, der skal se at komme op i gear.”

Ingen fortryder

Dårlige meningsmålinger eller ej, så mener Engell ikke, at nogen af de tre partier i regeringen - Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne - har fortrudt SVM-projektet:

“Mit indtryk er meget klart, at det ikke er sådan, at der er nogen i de tre partier - SVM - der fortryder dét regeringssamarbejde, de er gået ind i.”

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Kommentar:

Jeg er helt enig i Hans Engell holdning, at SVM-Regeringen, stjal en fridag fra borgerne, og i den henséende krummede jeg tæer, da Beskæftigelsministeren udtalte: "Vi beder bare danskerne om at arbejde én dag mere" intet er mere usandt, da SVM-Regeringen påtvang danskerne at arbejde én dag mere, det er dog en forskel, skal jeg hilse og sige, så Hans Engell's ord - De stjal en fridag, er helt rammende...

Tager man Seniorpensionen, så er fagbevægelsen allerede i dag ude med léen, og kritiserer SVM-Regeringen for, at de også vil forringe Seniorpensionen og, at Mette Frederiksen løber fra en aftale fra 2020...

Når det så er sagt, kan Hans Engell jo sagtens have en pointe i, at får Regeringen succes, kan den "måske" genvælges, hvis regeringen altså stiller op igen, som en SVM-Regering ?...

Jeg er også ening med Hans Engell i, at oppositionen er lammet, og jeg må sige, at SVM-Regeringen vil selvfølgelig i den henséende, arbejde ud fra deres politiske holdning, med deres demokratiske flertal, uanset; hvad oppositionen mener, når Lovforslag fremlægges fra regeringen fremadrettet...

Men det bliver interessant at følge SVM-Regeringen fremover og; om de kan køre hele valgperioden ud i fordragelighed, det har vi vælgerer så tilgode...

God aften,

Erling Drews...

Tænk at danske skatteslaver stadig finder sig i, at det er dem der igen skal piskes, samtidig med at de dovne vandrere fra MENAPT forgyldes ude i de muslimske bosættelsesområder, såkaldte "almennyttige" ghettoer, hvor parkeringspladserne ligner Europas største BMW-forhandler.

Jeg kan godt forstå, at de ikke søgte asyl undervejs i Ungarn, Polen og Tjekkiet. Vi er for blåøjede.

Nå!

Det var voldtægt de begik mod det danske folk
ingen blev spurgt ingen dialog overhovedt

Men det bliver heller ikke glemt
det vil blive husket i mange mange år

Det spændende er ikke regeringens fald!

Det spændende er hvem der tager over?

Frøken Smillas fornemmelse for sne?

Frøken Danmarks fornemmelse for danskerne?

Hvad hedder hun? Hvor findes hun? Og har hun det fysiske og psykiske niveau som er nødvendigt?

Og har hun selv børn og familie? Så familien Danmark kommer i højsædet!

En statsminister der ser danskerne, hører på danskerne og har overskuddet i hverdagen til at træffe beslutninger, der går ud over frygten for Putin, pandemier og klimaet!

Når koen og kalven er borte er der kun ammende kvinder til at brødføde en vigende dansk befolkning!

I Balling brugs fås en liter økologisk Thise fortsat til 8 kr literen!

Irma pigen er snart død og borte!

Selv de rige blev for fattige til dansk natur og kultur!

Ingen vil betale prisen!

Vi vil hellere rejse og føre krig imod Putin!

Vejen tilbage til kold krig og Vietnam-demonstrationer!

Dengang vi havde noget at stå sammen om! Noget at forsvare!

Genopbygning er dansk industris kerneydelser!

De nærmeste naboer kommer i første række, hvis mobiltelefonen og i-paden kan forlades for en stund!

Selvfølgelig er det ikke en gratis omgang!

Kun dem i overhalingsbanen har forsikring Danmark råd til at give en velfærdsforsikring!

SVØM-selv regeringen opsiger alle aftaler med de fattigste!

Vi er i krig!

De rige er endnu engang alle i samme båd!

Og Mette Frederiksen rejser til alverdens lande med krigsbudskabet!

Vi er eksperter i genopbygning!

Der er brug for alle hænder!

Og penge i skidtet!

For de danske internationale selskaber!

Dem med alle de store bogstavsforkortelser!

Selv Thise må snart gå over til det konventionelle!

IRMA-pigen er snart borte!

Hvad hedder Danmarks næste statsminister?

Det gælder om at have et godt forhold til fortidens fjender!

Løsningen kommer sikkert fra Sønderjylland, der ved hvordan man i 100 år lever fredeligt med en gammel fjende!

Nordjyder kan ikke engang blive enige om en tredje Limfjordsforbindelse!

Fjerritslev-pigen og Aalborg-pigen er yt!

Pelsen er for længst solgt for højest bydende på Røde Kors genbrugscenter i Hobro!

Og den går på omgang i de Borgerlige kredse!

Indsamlings-Danmark tager sig af de fattigste og deres børn.

Alt imens statsministeren besøger slavernes pyramider!

Der er fortsat meget at hente!

Modreaktionen imod faraoerne er aldrig beskrevet i danske universitetets Afrika-studier!

20% af Europas flygtninge kommer fortsat fra Egypten!

Fru Frederiksen søger arbejdskraft og arbejdsudbud!

Og selv H.C. Andersen så connection stork og Ægypten!

Og når det kommer til moderskabet tror Mette fortsat på storken!

End ikke jordemødre forstod Danmarks anden kvindelige statsminister at forsørge landet der flyder i mælk og honning med!

Lost!

Fra en loser til Lose!

Fra 60.837 stemmer til 147.485 stemmer!

Den sønderjyske model bliver den nye danske model!

Også for Putin!

Forhandling, ordentlighed og løsningsorienteret!

Hans Engell er en klog mand, som ville gøre det godt som statsminister det ville være et plus for Danmark.
Desværre kan dette ikke lade sig gøre.