Skandale vokser: Tre nøglemedarbejdere stod til trecifrede millionbonusser

Energiselskab nægter at udbetale omstridte million-bonusser. Mener aftalerne er indgået ulovligt. Nu er medarbejderne suspenderet.
Foto: Energi Danmark
Energi Danmarks nye hovedsæde i Aarhus
Skandalen omkring gigantiske bonusser til nøglemedarbejdere i energibranchen vokser.

Det er kommet frem, at to nøglemedarbejdere i energi-engrosvirksomheden Energi Danmark, der er ejet af Andel Energi og NRGi, stod til at få udbetalt bonus på henholdsvis 300 og 250 millioner kroner.

Men nu viser det sig, at også en tredje medarbejder stod til at få udbetalt en trecifret millionbonus.

Det oplyser Energi Danmark i en pressemeddelelse.

Energi Danmark oplyser samtidig, at de mener at aftalen om bonus uden loft er indgået ulovligt, og derfor vil de tre medarbejdere heller ikke få udbetalt de trecifrede millionbonusser.

“Energi Danmark har søndag den 26. marts meddelt de tre nøglemedarbejdere, der har indgået en kollektiv bonusaftale med den daværende adm. direktør uden bestyrelsens viden, at aftalen er ugyldig,” skriver Energi Danmark i pressemeddelelsen.

Medarbejdere suspenderet

Det fremgår samtidig, at Energi Danmark har suspenderet de tre nøglemedarbejdere:

medarbejderne er foreløbigt suspenderet

“Energi Danmark havde håbet at kunne indgå en aftale med de tre nøglemedarbejdere. Det er pt. desværre ikke lykkedes, og medarbejderne er foreløbigt suspenderet,”  skriver selskabet og tilføjer:

“Energi Danmark har foretaget en grundig afdækning af sagen og har ikke mindst forsøgt at føre en konstruktiv dialog med de tre nøglemedarbejdere, der har indgået en kollektiv aftale med den forhenværende adm. direktør uden bestyrelsens viden.

Ugyldig aftale om bonus uden loft

Energi Danmark mener, at aftalen om bonus uden loft er “ugyldig”:

bonusaftalen uden loft for de tre medarbejdere er ugyldig

“Vi har stor forståelse for, at bonusordninger vækker opmærksomhed i en tid med energikrise og store prisudsving, og det er i den forbindelse vigtigt for os at understrege, at bonusaftalen uden loft for de tre medarbejdere er ugyldig.”

“Der er tale om en aktiekøbsaftale, der er indgået uden bestyrelsens viden og under omstændigheder, som gør den ugyldig. Ingen ansatte i Energi Danmark får udbetalt hverken to- eller trecifrede millionbeløb i bonus for 2022. Vi har heller ikke afsat penge i regnskabet til det,” siger bestyrelsesformand i Energi Danmark Jesper Hjulmand og næstformand Jacob Vittrup.

Får kun udbetalt “etcifrede” millionbonusser

Energi Danmark har meddelt de tre medarbejdere, at deres aftale fra august 2021 er ugyldig, og at deres bonus for både 2022 og fremadrettet vil blive normaliseret. Og ingen af dem vil modtage “bonusudbetaling for 2022, der overstiger et etcifret millionbeløb”.

ingen af dem vil modtage bonusudbetaling for 2022, der overstiger et etcifret millionbeløb

Hvis de tre nøglemedarbejdere er uenige, så henviser Energi Danmark de tre medarbejdere til at forfølge “bonuskravet via en retssag”.

Energiselskabet oplyser også, at “de tre medarbejdere søndag den 26. marts 2023 blevet suspenderet, hvilket betyder, at medarbejderne foreløbig ikke skal møde på arbejde”:

”Vi havde håbet på, at vi kunne nå i mål med en aftale med de tre medarbejdere i god ro og orden. Desværre er dialogen stoppet. Det ændrer dog ikke på, at bonusaftalen uden loft for de tre medarbejdere er ugyldig, og at Energi Danmark vil fastholde dette synspunkt – også hvis der skulle blive et retsligt efterspil,” siger bestyrelsesformand i Energi Danmark Jesper Hjulmand og næstformand Jacob Vittrup.

Når Energi Danmark erklærer aftalen ugyldig, sker det, ifølge selskabet, på baggrund af en advokatundersøgelse.

SF ønsker forbud mod bonusaftaler uden loft

Virksomheder, der handler med el, skal ikke kunne lave bonusaftaler uden loft.

Det mener SF, der ønsker lovgivning på området:

“Vi bliver nødt til at stille krav om, at bonusser ikke tager på himmelflugt. Elpriserne kommer fremadrettet til at svinge mere og mere, og det bliver en branche, hvor der kan tjenes rigtig mange penge,” siger Signe Munk, SFs klima- og energiordfører, til Ritzau ifølge Avisen Danmark.

Sagen om bonusordningerne er også kommet op på regeringsniveau, hvor klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) i sidste uge bad energibranchen om en redegørelse i sagen.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"ingen ansatte i Energi Danmark får udbetalt hverken to- eller trecifrede millionbeløb i bonus"

Selv 1-cifrede millionbeløb er da vanvittigt store summer, som forhåbentlig heller ingen får i bonus. Vel?

Hvilke kompetencer har disse medarbejdere? Hvad er det, de kan, som andre mennesker ikke kan, og som gør at de skal forgyldes for deres arbejde? Er de exceptionelt dygtige ingeniører? Så sygtige, at de er uerstattelige?

Eller hvad?

Overskudet er krigsudbytte og skal tilfalde staten.

Overskudet er krigsudbytte og skal tilfalde staten.

Navn på vedkommende adm. direktør ??

Navnet er Jørgen Holm Westergaard og han har været direktør i Energi Danmark i 23 år til han blev "fyret" i september 2022.

https://www.kommunikationsforum.dk/artikler/Adm--direktoer-stopper-efter...

"Efter 23 år i spidsen for Energi Danmark forlod Jørgen Holm Westergaard sin stilling i februar"
håber de 23 år bliver kulegravet - måske er der mere der burde komme frem - og måske er han (erstatnins-) ansvarlig
.

Du har ret, jeg beklager at jeg har fået byttet om på Lars Aagaard, som var direktør for Dansk Energi og som fratrådte i sep. 2022 og Jørgen Holm Westergaard, som var direktør for Energi Danmark og som fratrådte i feb. 2023.

Bør alle kunder hos disse el leverandører der ejer energi Danmark ikke overveje at skifte leverandør. Jeg overvejer!

Tænk, Energi Danmarks bestyrelse og direktion opfører sig som gullashbaroner? Det er jo ikke kun de tre ansatte, der havde udsigt til store fortjenester, men også forsyningsselskaberne, som i mine øjne er større udbyttere end de tre. Ærgerligt, at staten/kommunerne ikke ejer aktier/andele i forsyningsselskaberne, så vi forbrugere ville være bedre beskyttede mod urimelige priser. For det gør staten/kommunerne vel ikke?

300.000.000 kr. i bonus!

Det er da meget normal i USA som Danmark nu skal efterligne med det Nye Socialdemokrati. Og bare rolig. C holdet betaler. I det Nye Danmark bliver de svage nemlig bedt om at betale for de stærkes tilværelse. Fra den danske model med de bredeste skuldre skal bære den største last har Nye Socialdemokrati lavet en såkaldt ko-vending til den amerikanske model, hvor de smalleste skuldre bære det hele, mens de bredeste ligger ved stranden efter en tidlig tilbage trækning og nyder pensionist tilværelsen.

Rasmus så meget pladder på så kort tid, der er gået en “god” digter tabt i dig!

Som vores Mette sagde det i december 2022 "Der venter nok nogen en overraskelse". Det fik hun da ret i.

Annonce