Annonce

Gartneri slår alarm: Vi mangler i den grad lærlinge

Gartneriet ByGrowers bliver i stedet reddet af praktikanter, der kommer helt fra Vietnam - adgangsbilletten til Danmark er langt fra billig
Foto: Colourbox
Danske gartnerier skriger på lærlinge. Men det er næsten umuligt at få fat i nye lærlinge.

Et af de gartnerier, der mærker problemet, er ByGrowers på Fyn.

Gartneriet er godkendt til 36 lærlinge, men har i øjeblikket kun tre lærlinge samt en voksenlærling.

Vi leder med lys og lygte efter lærlinge

“Vi leder med lys og lygte efter lærlinge. Vi kan ikke få nogen. Det er sådan set vores største problem. Der er bare ikke så mange lærlinge inden for vores erhverv,” siger salgsdirektør og ejer Nicolai Abildgaard, til Netavisen Pio.

Han forklarer, at gartneriet bliver reddet af praktikanter fra 3. lande, først og fremmest Vietnam:

“Vi bliver reddet af praktikanter fra 3. lande. Langt de fleste kommer i dag fra Vietnam. Vi har tilladelse til 36 praktikanter. Betalingsmæssigt står en lærling og en praktikant stort set i det samme. Kunne vi få lærlinge, ville vi foretrække det.”

25.000 kroner til agenter med mere

Men adgangsbilletten til en praktikplads i Danmark er langt fra billig.

Fagbladet 3F har således talt med en ung vietnameser, der har betalt i alt 25.000 kroner til agenter for at få sin praktikplads hos ByGrowers.

Halvdelen af beløbet har vietnameseren betalt til en agent i Danmark. Pengene er, ifølge vietnameseren, et gebyr for at få aftalen med gartneriet på plads.

Vedkommende har betalt et lignende beløb til et vietnamesisk agentbureau. Beløbet dækker betaling for visum, flybillet til København og et gebyr til bureauet.

I alt har vietnameseren haft udgifter for 25.000 kroner - før han kunne starte op hos ByGrowers 

“Grov udnyttelse”

“Jeg synes, at der er tale om grov udnyttelse af unge mennesker, som kommer til Danmark fra et fattigere land. Det er ulækkert og fuldstændig utilstedeligt, og gartneriet burde straks sætte en stopper for denne udnyttelsesindustri,” siger næstformand hos 3F Odense GOPS, Line Bjørndal, til Fagbladet 3F.

Nicolai Abildgaard vil ikke over for Netavisen Pio forholde sig til om de omkring 25.000 kroner er en rimelig betaling eller ej. Men han understreger, at en del af betalingen havner hos de danske myndigheder:

Af de 25.000 går de 5.000 kroner til SIRI’s sagsbehandling

“Af de 25.000 går de 5.000 kroner til SIRI’s sagsbehandling. Andre 2.500 kroner er betaling for sagsbehandling hos den danske ambassade i Vietnam. Andre 6.000 kroner går til flybilletten. Det skal lige med,” understreger Abildgaard over for Netavisen Pio.

Abildgaard medgiver, at den praktikant-formidler han samarbejder med koster omkring 2.000 kroner mere end andre formidlere:

“Men til gengæld har min formidler styr på papirerne. Og sørger for en ordentlig screening af folk.”

Vietnam, Indien og Uganda

Det fremgår af tal fra Styrelsen for International Rekruttering og Integration, SIRI, at de fleste praktikanter til danske landbrug og gartnerier i dag kommer fra Vietnam, Indien og Uganda.

I 2023 kom 473 praktikanter fra Vietnam, 232 fra Indien og 224 fra Uganda.

Tidligere kom langt de fleste praktikanter fra Ukraine. I 2022 gav SIRI arbejds- og opholdstilladelse til 674 ukrainske praktikanter. Det tal faldt til kun 40 i 2023.

ByGrowers beskæftiger i højsæsonen omkring 200 personer. Tidligere fik ByGrowers sine praktikanter fra først og fremmest Ukraine:

“Men det ebbede ud under coronakrisen - og siden angreb Rusland jo Ukraine. Så nu har vi ikke længere ukrainere,” forklarer Abildgaard.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvis der ikke er danskere der vil være gartnere, så må gartnerier flytte til lande hvor man gerne vil være gartnere, vi skal ikke opretholde erhverv ved hjælp af underbetalte fremmedarbejdere, for det er i sig selv grunde til at danskere ikke vil være gartnere, arbejdet er for dårligt betalt og har for dårlige arbejdsforhold.
Det samme bør gælde for landbruget, kan det ikke passes af dansk arbejdskraft, skal naturen have landet tilbage, til glæde for befolkningen der hellere vil have natur, end landbrugsørken.

Jørgen Fabrin, Og du undvære selvfølgelig gerne flæskesteg og and til jul, når bare Danmark får genetableret naturen på de nuværende landbrugsmarker. Så mangler der kun at naturstyrelsens eksperter kan blive enige om hvordan naturen skal se ud, det må jo endelig ikke ende med at planterne i den "naturlige" natur får lov til at brede sig som "naturen" selv vil, nej lyngarealer afbrændes jævnligt og store dyr udsættes til at holde "naturen" i ave.
Så mangler vi bare at de ansatte i naturstyrelsen samt i klima- og miljøministeriet bliver aflønnet af overskuddet fra naturarealerne, så er det helt perfekt, nul "gylle".

"praktikanter"

Det lyder som nogen der arbejder tæt på gratis. En god gammeldaws menneskeudbytning.

Vietnammesere skal være hjertelig velkommen til at arbejde i Danmark. Men til overenskomst løn- og arbejdsforhold, samt alle deres udgifter til at komme her betalt af arbejdsgiveren. Der har allerede været eksempler nok fra landbruget om økonomisk udbytning af udlændige som godtroende kommer til Danmark for at tjene til livets ophold for så at ende i slaverilignende forhold.