Annonce

Venstres formand i kovending: Ikke et ord om mink

Jakob Ellemann-Jensens eks-spindoktor: En Venstre-ledet regering ville også have aflivet samtlige mink
Venstre har hen over natten i al ubemærkethed ændret sin retorik markant.

I ugevis har Venstre og Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, ved enhver tænkelig lejlighed hamret løs mod regeringen i sagen om aflivning af samtlige mink i Danmark.

Regeringen har smadret “et helt erhverv”. Og uden lovhjemmel. Regeringen har begået “grundlovsbrud”. Al kommunikation fra Venstre siden mandag den  9. november har udelukkende handlet om dét. Og kun dét.

Pludselig er det ledende oppositionsparti slået ind på en ny stil i en del af sin kommunikation

Men onsdag vendte Venstre på en tallerken. Pludselig ville partiet igen godt indgå i coronaforlig med regeringen. Pludselig er det ledende oppositionsparti slået ind på en ny stil i en del af sin kommunikation. Mest tydeligt dokumenteret i Venstres nyhedsbrev sendt ud til partiets medlemmer og særligt interesserede sent onsdag aften.

placeholder

 

Her nævner Venstre, at regeringen og en række partier onsdag har indgået en aftale, “der skal være med til at holde hånden under Danmark i den nuværende coronakrise”.

Her henviser Venstre til aftalen mellem regeringen, dets støttepartier De Radikale, SF og Enhedslisten, samt Venstre og De Konservative om frigivelse af de sidste to ugers indefrosne feriemidler.

Vi holder hånden under Danmark

I nyhedsbrevet til Venstres medlemmer og andre særligt interesserede skriver Ellemann under overskriften “Resultat i dag: Vi holder hånden under Danmark”, at Venstre gerne havde set, at aftalen, der med forskellige initiativer skal sparke yderligere gang i dansk økonomi, også havde indeholdt en forbedret boligjob-ordning, men ellers er Venstre meget tilfredse med aftalen:

“Venstre fik dog presset igennem, at også de to sidste ferieuger skal udbetales. Sammen med de andre blå partier har vi i lang tid kæmpet indædt for dette. Det er nemlig danskerne selv, der skal bestemme, hvad de opsparede midler skal bruges til, og det gør de bedst, når de selv kan råde over pengene. Vi så her i efteråret, hvordan udbetalingen af de første tre ugers feriepenge satte gang i forbruget og øgede beskæftigelsen, og det er forventeligt, at samme mønster vil gentage sig, når de sidste to uger kommer til udbetaling engang i foråret,” skriver Ellemann.

Mink nævnt nul gange i V-nyhedsbrev

Venstres formand fortsætter i sit nyhedsbrev med at rose aftalen for også at tilgodese eksportområdet:

“På eksportområdet vil de 1,7 mia. kr. fordelt over de kommende tre år kunne være med til at imødekomme konkrete ønsker fra eksporterhvervene og understøtte virksomhederne under coronakrisen. Det er helt essentielt, at vi holder gang i eksporten, da det i høj grad er med til at holde hjulene i gang herhjemme.”

Ellemann nævner derefter i sit nyhedsbrev, at der er “lys for enden af tunnelen med udsigt til vaccinernes komme“:

Vi skal passe på Danmark og på hinanden. Dagens aftale er et godt skridt på denne vej

“Heldigvis begynder vi at kunne skimte et lys for enden af tunnelen med udsigt til vaccinernes komme. Indtil det sker, skal vi holde epidemien nede gennem omfattende test og restriktioner, hvor det er nødvendigt. Og så skal vi holde hånden under økonomien, så flest mulige virksomheder og arbejdspladser kommer ud på den anden side. Vi skal passe på Danmark og på hinanden. Dagens aftale er et godt skridt på denne vej,” skriver Ellemann.

Venstre og Jakob Ellemann-Jensen nævner i sit nyhedsbrev dermed ikke et ord om mink i V-nyhedsbrevet. Og Venstre er nu pludselig synligt stolte af at have indgået et corona-forlig med regeringen.

Irriteret Ellemann på stengangen

Ved præsentationen af aftalen på stengangen i Finansministeriet onsdag eftermiddag lagde Ellemann også ud med udelukkende at tale om selve aftalen om frigivelse af de resterende feriemidler.

Kun et spørgsmål fra en journalist tvang en tydeligvis irriteret Ellemann til at slå fast for rullende tv-kameraer, at Venstre skam stadigvæk mente, at regeringens håndtering af mink-sagen på alle måder var håbløs.

Hvorfor Venstre pludselig laver en turnaround ved at tale om alt andet end mink i en del af sin kommunikation, kan man kun gisne om.

Kommentator på Politiken, Kristian Madsen, har et bud.

På Twitter skriver han, at Venstres aggressive linje over for regeringen ikke har givet bonus til Venstre i meningsmålingerne. Snarere tværtimod.

Nå, for pokker, der var ingen appetit på et bondeoprør med udgangspunkt i Bæredygtigt Landbrug hos vælgerne

“Nå, for pokker, der var ingen appetit på et bondeoprør med udgangspunkt i Bæredygtigt Landbrug hos vælgerne,“ skriver Kristian Madsen mandag i en kommentar til ugens Voxmeter-måling, der kun giver Venstre 19,7 procent af stemmerne, hvis der var valg i dag.

Med Bæredygtigt Landbrug henviser Kristian Madsen til organisationen af samme navn, som er en protestbevægelse, der mener at brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer skal køre en langt mere aggressiv linje i forsvaret af landbrugets interesser.

placeholder

 

19,7 procent til Venstre er et fald i forhold til ugen før, hvor Venstre heller ikke scorede prangende, men dog vandt en tilslutning blandt vælgerne på 20,3 procent af stemmerne.

Til sammenligning fik Venstre ved Folketingsvalget 23,4 procent af vælgerne.

Med mandagens Voxmeter-måling står Venstre til kun 36 mandater - mod partiets nuværende 43 mandater.

Med mandagens Voxmeter-måling står Venstre til kun 36 mandater - mod partiets nuværende 43 mandater

Omvendt kunne Socialdemokratiet mandag notere sig en en fremgang i forhold til ugen før på en procent - fra 29,2 procent til nu 30,2 procent.

Dermed er Socialdemokratiet tilbage på niveauet fra marts, hvor Socialdemokratiet vandt ekstra tilslutning for sin håndtering af coronakrisen og nedlukningen af Danmark.

Målt i forhold til valgresultatet ved valgresultatet i juni sidste år er de 30,2 procent en fremgang på 4,3 procent.

Hvis der var valg nu står Socialdemokratiet, ifølge Voxmeter, til 55 mandater. Mod 48 ved valget sidste år.

Tidl. V-spindoktor: Venstre ville have gjort det samme

I Deadline på DR2 fik seerne tirsdag aften endnu et indblik i, hvad der kan ligge bag, at Venstre ændrer i sin retorik og for - i al fald for en stund - at forlade den meget aggressive mink-retorik til fordel for i sin kommunikation at lægge vægt på, at Venstre indgår i et økonomisk corona-forlig med regeringen.

I en debat mellem politisk kommentator Anne Sofie Allarp, chefredaktør på Altinget, Jacob Nielsen og politisk kommentator ved Kristeligt Dagblad og Kontrast, Jesper Kraft, fremhævede sidstnævnte, at hvis Venstre havde haft regeringsmagten havde også denne regering sørget for at få samtlige mink i Danmark aflivet:

Og fra det øjeblik er de minkfarme dødsdømt

“(...) Fordi det er jo et spørgsmål om, at der kommer en risikovurdering fra Statens Serum Institut, der siger, at fortsat minkavl udgør en betydelig risiko for folkesundheden. Og fra det øjeblik er de minkfarme dødsdømt. Og det ville de være uanset om det var Socialdemokratiet, der sidder der, eller om det er en Venstre-regering, der sad der.” (Jesper Kraft-udtalelsen falder i DR 2's Deadline tirsdag aften 27 minutter og 48 sekunder inde i indslaget)

Jesper Kraft var indtil sidst i juni særlig rådgiver for Venstres  formand, Jakob Ellemann-Jensen.

Sagt på en anden måde: Når Venstre med stor kraft og harmdirrende angriber S-regeringen for at have “ødelagt et helt erhverv” - ja, så ville Venstre, hvis de havde haft regeringsmagten - ifølge V-formandens nærmeste rådgiver indtil i sommer - have gjort nøjagtig det samme: Nemlig sørget for at samtlige mink i Danmark blev aflivet. Af hensyn til folkesundheden.   

 

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Selvfølgelig, de ville bare ikke bryde grundloven for at i en magtarrogance nedlægge er helt erhverv!
Og avlsdyr skulle selvfølgelig ikke være aflivet!

Mette Frederiksen bør gå af!!

Jamen Jens Peder, hvor er du klog. Jeg kan næsten ikke vente på dine kloge ord. Du må da mindst have taget en 7. kl udvidet eksamen. Godt være du skulle bruge 2-3 år for at klare det, men alligevel flot.

Hans har du haft en traumatisk barndom?
Du virker intolerant og patetisk!

Hvorfor i alverden skulle Mette gå af ? Regning var åbenbart heller ikke en del af din 7kl. eksamen. Hun har den suverænt største opbakning i befolkningen, glemte du at læse artiklen, inden du skulle af med din galde ?

JPN. Det ville være en lise for sjælen hvis du "ville gå af", eller stå ved hvem fanden du er, men som den kujon du er, kommer du med dine dødssyge kommentarer til alt hvad der ikke er "blåt". Er du hjernevasket !

Alle undtagen venstrefolk ved det ikke drejer sig om grundlovsbrud, men om en fejl begået af Fødevareminister!
Jakob Ellemann har skrevet at venstre bakkede regeringen op i aflivningen af ALLE mink, men så blev han tæsket på plads af minkavlernes formand, og vendte derefter på en tallerken!

Du har jo formodentlig læst denne artikel:
https://piopio.dk/tidl-vicedirektoer-i-styrelse-der-var-lovhjemmel-til-a....

Så der er nok en grund til at lille Ellemann trækker følehornene til sig

Den 26. november skrev Berlingske Tidende:
Flere tusind danskere er blevet smittet med coronavirus, som udspringer fra minkfarme. Op imod 100 kan være blevet så syge, at de har været nødt til at indlægges til behandling på hospitalet, og der har sandsynligvis også været dødsfald, som kan kædes sammen med de særlige coronamutationer, der er opstået i tilknytning til den omfattende minkproduktion i især Nordjylland.
Det fremgår af en opgørelse over minkskandalens sundhedsmæssige konsekvenser, som Berlingske har lavet på baggrund af tal fra Statens Serum Institut og Region Nordjylland, og som udløser kritik og frustrationer blandt eksperter og patientorganisationer.

Kristian Madsen har helt ret: venstre har bare læst skriften på væggen, dvs. Meningsmålingerne, der fortæller, at den store borgerlige fælles offensiv til dato har slået helt fejl.

Fesværre betyder det ikke, at de stopper kalkunjagten. Det vidner dagens samråd jo om.

Er det regeringens grundlovsbrud du kalder kalkunjagt?

Sørgeligt at vi har en usympatisk statsminister som nægter at tage ansvar for hendes handlinger!

JPN. Sørgeligt at du ikke vil vedstå hvem du er, det er sku usympatisk, gad vide om du er halvt Struds . Vores statsminister har ansvarsfuldt stået ved samtlige beslutninger som hun har haft ansvaret for.

Venstre mangler en formand Ellerman er den rigtige

Venstre mangler en formand Ellerman er den rigtige

Vrøvl bliver ikke rigtigt af at blive gentaget ...

Netop. Løhde og Gertzen,grumme personr. Men det fik mig op af stolen at høre Ellemann bekymrer sig om de ufaglærte, det var noget helt nyt, det har de aldrig gjort før, hvor kom den lige fra?? Botaniserer han i S politiken. Det gjorde Fogh med gevinst i sin tid, måske prøver de igen den strategi.

Spot on

Helle det er da de borgerlige som tænker er på de ufaglærte!

Socialdemokraterne har ikke gjort noget som helst for de danske arbejdere!

Udover at hæve deres skattebetaling!

Jesper Kraft undlader at sige, at SSI's påstand, at mink skulle være farlige, ikke passer.
Hele den uskønne, modbydelige bagtanke er, at Mette Frederiksen skal levere dummebøderne til Enhedslisten for at stå midlertidigt foran 'Det hvide Hus' og sige "Jeg, som statsminister'.
Som hun straks leverede flere muslimer til De Radikale.
Enhedslisten krævede minkavl forbudt i Danmark . 19.december 2018 med ikrafttræden 1.april 2019.
Hendes beskidte, korrupte opførsel er aftalt i forståelsesforhandlingen.
For hendes forfængelighed. 'Skide være med mennesker.'
Sådan var hun også som Beskæftligelsesminister' .

Der er ingen stemmer i mink i København. Måske knap nok i det socialdemokratiske Holstebro. Langs vestkysten og i Nordjylland står Venstre i forvejen stærk. Måske borgmester Ulrik Wilbek kan blive valgt i folketinget på sagen, så kun Lars Løkke kan profilere sig på minksagen. Og han er jo i Caribien. Hvor meget minkavlerne får, bestemmes i EU. Og Venstre er jo en stor tilhænger af EU. Ellemann Jensen familiens vugge. Det er ikke nemt at være minkavler i Danmark. Og det selv om miljøminister, justitsminister, forsvarsminister og til sidst statsministeren må trække sig.

Minkavlerne må rykke til Kina hvor de kan få lysten styret omkring minkavl.

Nej!! ikke kina, der straffer man økonomiske forbrydelser og skattesnyd med en kugle, som familien får regningen for.
Jørgen Andersen

Kære alle sammen
Nu har støvet så småt begyndt at lægge sig efter den besked vores statsminister meldte ud den 4. november. Selv siger både hun og justitsministeren at det ikke var en ordre, men bare en opfordring. Godt så. På “opfordring” gik næsten alle minkavlere igang med at aflive deres dyr, deres stolthed, deres historie og deres livsgrundlag. Det er der mange, der i dette forum synes var en god ide.
Der er og var, bred tilslutning til at aflivning i stor stil var nødvendig. Så langt så godt er der faktisk enighed over hele linjen 😊
Nu kommer vi så til detaljerne. For det første har det længe været klart at der ikke var lovhjemmel til denne beslutning. Regeringen trak politi og militær ind i opgaven (fordi de ville have af det skulle gå så hurtigt). De har dermed trukket store veksler på politiets troværdighed i befolkningen. Er det Danmarks politi eller det regeringens politi ? Den samme tvivl gælder alle andre statslige styrelser. Er det faglige eller politiske beslutninger der ligger til grund inden for sundhed, inden for forsvaret, inden for undervisning? Dette bare for at nævne tre store områder hvor der med den nuværende regerings centralisering af magt i Statsministeriet forsvinder handlekraft og selvstændig fagligt funderede beslutninger fra fag-ministerierne og til Statsministeriet. Mette Frederiksen er med andre ord den statsleder, der siden enevældens afslutning i 1848 har haft den største magt over staten. Ret vildt, ikke?
Nu viser det sig så at ikke kun var der ikke lovhjemmel til denne beslutning den 4 november til minkavlerne. Der var heller ikke nogen faglig begrundelse. Det har vi sådan set hele tiden vidst. Vi fik allerede tidligt i november at vide, at der ikke var grund til at være bange for cluster 5, at der ikke var nogen grund til at være bange for mink som en trussel mod en kommende vaccine, og at cluster 5 allerede var uddød. Det betyder ikke at det var forkert at aflive mink, men det betyder at der ikke var nogen grund til at have så travlt! Hvis regeringen havde fulgt god demokratisk skik og ladet oppositionen se disse faglige dementier af Statens Serum Institut, altså ladet være med at agere enevældigt, men havde inddraget oppositionen, som man jo selvfølgelig skal hvis man reelt gerne vil samle et land - og ikke bare regere hen over hovederne på flertallet (husk, det er en mindretalsregering vi har 😊), ja, så ville denne fejl være blevet opdaget i tide, folketinget kunne have givet sig selv mere tid og aflivningen kunne være foregået mindre panisk. I Finland og Sverige har de for eksempel ikke nedlagt hele erhvervet, men bare lagt det “ i dvale” det vil sige reduceret bestanden til et absolut minimum. Vi havde dermed alle sparet os selv for en det meste af udgiften på 18,8 milliarder kroner. Minkerhvervet ville være blevet reduceret, men ikke nedlagt og alle de mange sparede milliarder ville kunne bruges i velfærdssamfundets tjeneste. Som det er nu har vi alle mistet en masse penge - for ingenting. Beløbet er netop så højt fordi man har insisteret på aflivning af ALLE mink (og ikke bare en kæmpe reduktion kombineret med sikkerhedsforanstaltninger) Og vi har også mistet fremtidige indtægter fra et erhverv der altid har bevæget sig op og ned, men altid er kommet igen, netop fordi de danske mink var absolut de allerbedste i hele verden. Nogen synes ikke vi skal have mink overhovedet. Jeg synes erhvervet fortjener en smuk nekrolog for at producere bæredygtigt (ja, foderet er lavet af affald, hentet fra slagterier og fiskeindustri) og også for et enestående sammenhold. Tænk sig at de ved egen kraft og egen indsats havde avlet sig frem til de allerbedste og allerroligste dyr 😌. Det er jo en andelsbevægelse, skal vi huske. De har betalt milliarder og atter milliarder i skat til os andre gennem årene. Nu er det slut og den socialdemokratiske regering har pådraget sig en regning til erstatning samt manglende indtægter i al fremtid. For mig er der ingen tvivl om hvad jeg skal råde mine børn til: Bliv offentligt ansat, eller næstbedst - bliv lønmodtager. Det er her du er sikret på alle leder og kanter. Her er der tryghed og gode vilkår. Start ikke din egen forretning fordi du bliver sat til at yde uden at nyde. Det må være konklusionen efter denne coronakrise.
Og med hensyn til mink. Ja, så overlever erhvervet selfølgelig blot i andre lande. Her vil dyrene selvfølgelig også blive smittet og her vil nøjagtig de samme mutationer kunne udvikle sig. Blot unden den faglige viden og veterinære opsyn vi trods alt kan mønstre her i landet. Så hvad har vi egentlig opnået globalt set? Ingenting for mig at se. Jeg håber at vores folkestyre kommer til at fungere bedre fremover. At Mette Frederiksen opgiver sin småtotalitære ledelsesstil og bliver en sand demokrat. Ikke flere billeder af makrel-madder tak!