Coronakrisen spidser til: SAS fyrer 5000

Knap 2000 danske arbejdspladser bliver nedlagt.
Luftfartsselskabet SAS fyrer op til 5000 medarbejdere som følge af coronakrisen. Heraf er de 1700 danske medarbejdere.

Det skriver SAS i en pressemeddelelse.

"Covid-19 har tvunget SAS til at se ind i en ny og hidtil uset virkelighed, der ikke kun vil vare de kommende måneder, men også i de kommende år," udtaler SAS' administrerende direktør, Rickard Gustafsson, i meddelelsen til fondsbørsen og uddyber:

"Vi er nødt til at tilpasse vores omkostninger til de nuværende omstændigheder. Derfor er vi beklageligvis tvunget til at tilpasse vores arbejdsstyrke til den lavere efterspørgsel på rejser."

Vi er nødt til at tilpasse vores omkostninger til de nuværende omstændigheder.

SAS har samlet set cirka 13.000 medarbejdere, inklusiv deltidsansatte. Heraf er de 11.000 i øjeblikket midlertidigt hjemsendt på grund af coronakrisen.

Sverige er det land, der bliver hårdest ramt af de 5000 fyringer, mens Danmark og Norge i nævnte rækkefølge bliver mindre ramt af nedskæringerne. 1900 svenske medarbejdere bliver fyret, mens 1300 norske medarbejdere bliver afskediget.

Skal aftales med fagforeninger

Om det ender med 5000 fyringer er ikke sikkert, men de ansatte i SAS har i gennemsnit et opsigelsesvarsel på seks måneder og fordi situationen for fremtiden fortsat er usikker, gør man det på den måde, skriver selskabet.

SAS vil nu sammen med fagforeningerne og andre forsøge at finde en løsning, der gør, at så  få mennesker som muligt rammes.

“Vi vil nu arbejde intensivt sammen med fagforeningsrepræsentanter og andre, for at identificere løsninger, så så få mennesker som muligt påvirkes. Derudover er vi fortsat være parate til hurtigt at sætte gang i aktiviteten igen og reducere antallet af berørte stillinger, hvis efterspørgslen stiger hurtigere,” siger Rickard Gustafsson.

Minister: Alt for at redde SAS

En af de andre, som Gustafsson nævner, er den danske stat, der i dag ejer knap 15 procent af aktierne i SAS.

En repræsentant fra regeringen, beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), skriver i et opdatering på Facebook, at staten vil gøre “hvad end der skal til” for, at flyselskabet kommer igennem krisen.

SAS er en hjørnesten i dansk infrastruktur og økonomi

“Først og fremmest er det trist for de mange mennesker, som bliver direkte ramt, men det er også bekymrende for hele Danmark. Det vidner om situationens alvor. Coronakrisen rammer alle lande og visse brancher er særligt hårdt påvirket,” skriver han og fortsætter:

“Regeringen følger udviklingen tæt og overvejer konkrete initiativer. Der er ingen tvivl om, at SAS er en hjørnesten i dansk infrastruktur og økonomi. Den danske stat er en langsigtet og ansvarlig medejer og vi vil gøre, hvad end der er nødvendigt for, at SAS kommer igennem krisen og fortsat er operationel i fremtiden.”

Flyselskaberne i hele verden er voldsomt ramt af coronakrisen, som har betydet, at grænserne er lukkede og ingen tager på ferie.


Virgin Australia gik konkurs i sidste uge og tirsdag morgen kom det frem, at tyske Lufthansa har fået en redningspakke fra den tyske regering på i omegnen af 9 milliarder euro.






David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Svend,Thomas,og Avid Nielsen,er en og samme person

Annonce