Annonce

Danmarks F-16-donation vil foregå gradvist

Ukraine modtager de sidste af 19 danske kampfly i 2025: “Vi ved, at jeres frihed er vores frihed,” sagde statsminister Mette Frederiksen (S), da hun annoncerede den danske donation over for Ukraines præsident
Foto: Statsministeriet/Stine Tisvilde
Volodymyr Zelenskyj og Mette Frederiksen i dansk F-16-kamfly på Skrydstrup Flyvestation
Danmark donerer 19 F-16-kampfly til Ukraine. Af samme grund er det ukrainske præsidentpar, Volodymyr Zelenskyj og Olena Zelenska, i Danmark søndag og mandag for at takke for donationen.

Men Ukraine modtager ikke de 19 danske F-16-fly med det samme.

De første seks kampfly vil først tilgå Ukraine omkring nytår. Nemlig når de første ukrainske piloter er færdiguddannede i at beflyve de danske F-16-fly, og når Ukraine har fået etableret de nødvendige landfaciliteter til at modtage de danske kampfly.

De næste otte kampfly følger i 2024, og derefter fem i 2025.

Donationen sker gradvist i takt med at Danmark modtager sine nyindkøbte F-35-kampfly.

70 ukrainske piloter og militærfolk er pt. i færd med at blive trænet op i at betjene de 19 danske F-16-fly.

Det oplyser Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

Holland donerer andre op til 42 F-16-kampfly til Ukraine.

"Du er ansigtet på godt mod ondt. Ret mod uret"

Under et pressemøde i Skrydstrup Lufthavn søndag understregede statsminister Mette Frederiksen(S), at Danmark glæder sig over at kunne være et af de to lande, der først donerer kampfly til Ukraine.

“Vi ved, at jeres frihed er vores frihed. Vi ved også, at I har brug for mere. Det er derfor, vi annoncerer, at vi donerer 19 F-16-kampfly.”

Mette Frederiksen føjede til, at Danmark er stolt over at kunne byde det ukrainske præsidentpar velkommen i Danmark:

“Du er ansigtet på godt mod ondt. Ret mod uret,” sagde hun direkte henvendt til Volodymyr Zelenskyj.

Han kvitterede ved at udtrykke stor taknemmelighed for den danske kamply-donation:

“Jeg er meget taknemmelig. Tak til jer. 19 F-16-fly er en meget slagkraftig støtte for os.”

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Med den langsomme levering må man sandelig håbe at krigen slutter længe før, end sidste levering finder sted.

En dansk historiker kaldte engang i en præcis beskrivende sætning “Danmark er en brugsforening”!

Billedet med Zelenskij og Mette siddende i et F16 fly viser at den nye moderne sætning hedder “Danmark er en genbrugsbutik”!

Mette viser vejen!

Genbrug er Vestens redning, demokratiets redning og klimaets redning!

Men først og fremmest er genbrug Danmarks redning!

Hver gang en brugsforening lukkes i et mindre bysamfund opstår en genbrugsbutik!

Og når Danmark Den 1. oktober 2023 modtager Forsvaret officielt de første fire F-35 kampfly på Flyvestation Skrydstrup. Det første F-35, der skal til Danmark, er nu leveret i USA. Det syvende danske F-35 kampfly er netop modtaget på Luke Air Force Base i Arizona og har succesfuldt gennemført sin første flyvning.

Hvad skal der blive af de gamle danske F-16 jagerfly?

Skal de ende på en genbrugs-strand i Indien? Eller?

Mette Frederiksens genbrugsregering forærer i dag til gengæld for et stor fællesskabs-reklame-show i København hele 19 udtjente kampfly til Ukraine.

- Russia will lose this war! I’m sure we will win!

Truth is on our side!

Common victory of democracy!

After the victory we will come to you! Yes, we will come to you!

Sit together and we’ll say: SKÅL!

Handlen er i hus!

Turen på genbrugspladsen blev sparet!

Nye alliancer indenrigspolitisk som udenrigspolitisk!

En ægte Mette Frederiksen dag!

Genbrugs-Danmark fungerer!

Erhvervslivet var rigt repræsenteret!

Hvem der styrer det gamle F-16-fly i fremtiden, bliver interessant at følge!

Mette sidder indtil videre bag Zelenskyj!

Smilet er den korteste afstand imellem to mennesker!

Zelensky (på spørgsmål om hans tur til Danmark): I want to meet you eye to eye!

Selv dronningen kom hjem fra sin ferie i Frankrig for at se Zelenskyj “eye to eye” sammen med kronprinsparret!

Den danske dronning som om en vis Putin udtalte år tilbage:

- Jeg kan huske, at jeg tænkte, han ikke var behagelig. Jeg har aldrig set så kolde øjne i mit liv, siger hun.

Mette Frederiksen har vist sin ven frem for hele Danmark! “Eye to eye”

Og vi vil sige skål!

Fred i vor tid!

Brugsforeningen er blevet til genbrugsforeningen!

Om Ukraine nogensinde får en genforeningsfest på sin almanak som den danske 15. juni, ja, det kan kun gode venner gætte om!

“Jeg takker Danmark!”

Zelenskyj har takket Danmark og danskere mere end nogen anden i de sidste 23 år!

- We are waiting for your investment!

Noget for noget!

Genbrug er nøgleordet for det moderne Danmark!

Genbrug af statsministre og genbrug af alt andet!

Den brede regering viser vejen!

Danmark er trygt og godt, andre kæmper vores kamp med det vi ikke selv mere kan bruge!

Friheden reddes med genbrug!

Thanks to all of you!

Life is a value!

People matters!

-SKÅL!

Aksel Jensen, jeg tror jeg forstår dig dennegang, selvom også dette indlæg er noget tvetydigt. Som de fleste digtere, er du nok en splittet natur, der om morgenen tænker at vi skulle sende hele den danske hær ned og hjælpe Ukraine, og om aftenen har du måske den modsatte opfattelse? Hvor mon de 23 år kommer fra. Måske du tænker på Faust's pagt med djævelen, der udløb efter 24 år?
Venlig hilsen

Robert F Kennedy jr Demokratisk præsidentkandidat tordner ( i følge et andet dansk medie ) mod beslutningen om at Danmark leverer disse fly til Ukraine -

Nu er denne Kennedy en temmelig kontroversiel personlighed med ret så rabiate holdninger og diverse konspirationsteorier -
Derfor kan det heller ikke undre at Trump hylder ham -selv om han er demokrat - Selv russerne bruger ham som en nyttig idiot og udnytter hans udtalelser i deres propaganda mod vesten og den danske fly donation -

Så mon ikke den danske regering kan tage det helt roligt trods det verbale udfald fra den kant -

En lang række højtstående amerikanere har siden 2014 gjort opmærksom på, at Rusland ville betragte ukrainsk nato-medlemskab som en krigserklæring. Læs f. eks. Mearsheimer og der var også den daværende forsvarsminister. Men man betragtede det som et uacceptabelt standpunkt selv om USA tidligere havde udtalt at man ikke ville finde sig i at have sovjetiske angrebsvåben på Cuba. Man troede nok ikke på, at Rusland ville gøre alvor af truslerne, eller man troede, at USA var stærkt nok til en sådan krig. Nu trækker man den unge Kennedy frem, som om han var den eneste, og således bevise, at sådanne synespunkter grænser til vanvid.

Den unge Kennedy, hvad mener du ? Manden er 67 år. mangeårig konspirationsteoretiker, vaccine modstander og modstander af sund fornuft.

Jeg mente ikke andet med "unge Kennedy" end at jeg ikke kender personen og at han er ung set fra min aldersklasse, dvs over 80. Jeg tror man citerer ham, fordi han kan delegitimere de mere fornuftige forsøg på at analysere årsagerne til krigen.

Jeg læste her om en person der kaldes Kennedy Jr., og sidstnævnte forkortelse står jo for junior, hvilket jeg har oversat til "den unge". Og det er han også i forhold til hans navnefælle, formentlig hans farfar. Sproglige formaliteter. Anderledes vigtigt er det, at der i USA findes personligheder fra det akademiske miljø, såsom Mearsheimer, der i årevis har påvist at USA bevidst har tirret Rusland. Specielt mener Mearsheimer at Maidanbevægelsen var et coup og altså udemokratisk.

Maidan oprøret var et frihedselskende folks opgør med en præsident der ikke leverede på det som han havde lovet sit folk - Dette opgør fik til sidst præsidenten til at stikke halen mellem benene og flygte i eksil til Rusland -

Et dokumentarprogram ‘Winther on fire’ fortæller om dagene i februar 2014 hvor det ukrainske folk rejste sig i protest mod den russiske dominans over deres nationale selvstændighed - Jeg mener at have set programmet på Streaming tjenesten Netflix -

Jørn, jeg tror du skrev at Kennedy Jr. er modstander af sund fornuft. Nu har jeg læst en stor del af wikiartiklen om ham, og jeg ser, at han er KATOLIK, hvilket jo forklarer en hel del, men hvilket ikke forhindrer, at han kan have ret i nogle væsentlige spørgsmål angående krigen i Ukraine. Og det er jo emnet vi diskuterer her.

Jeg ved godt, Jørn, at man i Vesten betragter Maidanbevægelsen som udtryk for hele det ukrainske folks ønsker. Jeg læser Vestlige medier og propaganda hver dag. Men CIA og Bidenfamilien var ikke passive i Kiev. Valget af Zelensky viste derimod, at der i befolkningen var et stort flertal, der ønskede at leve i fred med Rusland og med Ukraines russisk-orienterede minoritet. Det var Zelenskys program da han blev valgt, men stærke kræfter tvang ham i en anden retning. Nemlig at russisk sprog, kultur og personlig nationalitet, skal fjernes fra Ukraines landområde. - om nødvendigt med magt og etnisk diskrimination. Den nuværende magtelite i Ukraine er tilhængere af Stepan Bandera.

Magteliten i Ukraine er tilhængere af Banderas

Det var akkurat samme argumentation der lød fra Kreml da Rusland valgte at angribe en selvstændig nation som Ukraine ( 2022 ),- Magteliten er tilhængere af Banderas og skulle afnazificeres - Banderas blev i øvrigt myrdet i 1959 - (1909-1959)

VI taler om en mand der har været død i over 60 år og hvis fascistiske ideologi og tanker havde deres udspring i et Ukraine der var underlagt det daværende Sovjetregime jerngreb om befokningen - Den store sult katastrofe Holodomor er bare et af den tids eksempler på de vilkår som Stalintidens brutalitet og fejlslagne kollektivisering af landbruget førte med sig -

Som jeg ser det - så er det ønsket om en Ukrainsk national selvstændighed -og kun det- som det nuværende Ukrainske regime har fælles med Banderas -

https://www.mearsheimer.com/wp-content/uploads/2019/06/Why-the-Ukraine-C...
En tre år gammel artikel af Mearsheimer, som jeg er temmelig enig med.

Jeg har været på rejse, men nu svarer jeg på Jørns sidste indlæg.
Selvfølgelig skal man være forstående for at folk der levede for 100 år siden ikke kunne tænke som os. Og jeg er enig med dig i, at Stalin ikke fortjener at vi rejser statuer for ham. Ledende statsmænd har ofte en forbryders tankegang og moral, idet de handler i et miljø hvor der stort set hersker lovløshed. Men Bandera var ikke bare modstander af kommunismen, han gjorde også kål på tusinder af polakker, der levede indenfor Ukraines grænser. Og nu rejser styret statuer for ham!
At Ukraine vil være en nation, det skal vi ikke bebrejde dem, men at de vil udrydde de mange ungarere, polakker og russere som har boet i generationer indenfor de nuværende grænser - det er grunden til Ruslands angreb. Situationen minder meget om vores og Prøjsens kamp om Slesvig-Holsten.

Mio Nielsen -
Velkommen tilbage på debattråden - Lad mig rette dig i en misforståelse det er ikke Jørn , men Nielsen som har skrevet de indlæg du har reageret på -

Og så tilbage til emnet - jeg har ikke kendskab til at der foregår eller er et ønske om folkedrab på andre minoriteter i Ukraine - Derimod er det rigtigt at der har været sammenstød mellem pro russiske seperatister og etniske ukrainere i de områder som Rusland i agression overfor en selvstændig nation som Ukraine indtog i 2014 -Krim og Donbass regionen -
Rusland vil ikke erkende den nationale Ukrainske selvstændighed som landet opnåede i 1992 - ved opløsningen af Sovjetunionen -

Apropos det med at rejse statuer af fortidige personer - Jeg ved ikke hvad du siger til at Rusland fornyelig har mindet Stalin med en buste opstillet i Volgograd det tidligere Stalingrad - En historisk beviselig diktator og massemorder med meget på sin samvittighed - som jeg ser det er det forsøg fra russisk side på at legalisere og omskrive historien - J

Hej Nielsen!
Jeg fortryder udtrykket "udrydde" i mit sidste indlæg. Jeg tror de ukrainske nationalister selv ville sige, at de ønsker at de russiske og ungarske befolkningsgrupper "ændrer mentalitet" og bliver ukrainsk-sindede. Men de har da også slået en del ihjel, for eksempel massakren i Odessa. Hvad angår de polske, så blev et stort antal polakker fysisk elimineret af Banderas organisation under sidste verdenskrig - og dér var udtrykket "udrydde" på sin plads.
En buste af Stalin i Volgograd, ville efter min mening være en dumhed, medmindre den står i et museum dedikeret krigen. Men Bandera har ikke bare en buste i sin hjemby, der er nyopstillede monumenter til hans ære i praktisk taget alle byer i Ukraine, så jeg tror, man kan sige, at staten har gjort ham til nationalhelt nr. 1. Meget ærligt af dem! Det er ikke svært at få polakker og ukrainere og andre tidligere sovjetborgere til at indrømme, at de HADER russere, og ikke kan holde ud at høre et russisk ord eller se på en russisk bog. Flere af mine venner fra Polen lider af den samme patologi - altså racisme.

Mio Nielsen
Tak for svar - Apropos busten af Stalin så er den opsat i feb 23 på 80 års dagen for det blodige slag ved Stalingrad der endte med en russisk sejr over de tyske angribere - Så man kan måske nok finde argumenter for den historiske relevans til statuen -

Det som jeg væmmes ved er at Putin i en tale i forbindelse med offentliggørelse af busten - I ren propaganda for at retfærdiggøre sine egne agressioner mod Ukraine - drager parallel til de tyske våbendonationer til Ukraine i dag - og så den tyske agression mod Rusland under 2 verdenskrig -

Massakren i Odessa - jeg går ud fra at du hentyder til episoderne fra maj 2014 hvor anti majdan tilhængere blev overfaldet og flere med dødelig udfald -af nationalistiske ukrainske højre facister -:som i et større antal havde sat sig selv stævne udelukkende for at udøve vold på uskyldige som var imod den nationale ukrainsk selvstændighed -

Ikke for at retfærdiggøre det som skete i Odessa 2014 - men kun for at vise at der også findes en anden side hvor den prorussiske regering under majdan opstanden 2013 med stor brutalitet slog ned på demonstranterne - heriblandt var der også ukrainske nationalistiske højre facister , men også mange andre som ikke sympatiserede med højre facismen - Men bare ønskede et regimeskifte med en ny regering der ikke blev styret fra Kreml -

Dette indlæg bliver det sidste fra min hånd i denne omgang -jeg vil gerne takke for en behagelig meningsudveksling - Selv om vi ikke har været enige om alt - så håber jeg at vi kan enes om at det er en ulykkelig situation ukraine / Rusland befinder sig i - Og at Putins agressioner og gangstermetoder skal stoppes her og nu -

OK. jeg har læst dit sidste indlæg omhyggeligt og erforstående for at dialoger ikke skal fortsætte i evighed. Venlig hilsen

Men din sidste sætning giver mig indtryk af at du tror, at vi er ret enige om det vigtigste. Og det er ikke tilfældet.