Annonce

Danske Bank fyrer endnu en direktør: Politikere udtrykker vrede

Den skandaleramt bank må endnu en gang sige farvel til chef efter sag. Politikere udtrykker vrede, men er ikke længere overraskede.
Den skandaleramte finansgigant Danske Bank skiller sig endnu en gang af med en topchef efter en dårlig sag. Det drejer sig om chefen for bankens danske afdeling, Jesper Nielsen, der indtil for nylig fungerede som midlertidig administrerende direktør i banken.

”En grim sag”, men ikke overraskende ”Grådighedens Apostle” lyder det fra politikere på Christiansborg.

Fyringen af Jesper Nielsen sker efter en sag, hvor banken har ydet dårlig rådgivning til 87.000 kunder om  Investeringsproduktet Flexinvest Fri.

I en fondsbørsmeddelelse forklarer bestyrelsesformand, Karsten Dybvad, at Jesper Nielsen var blandt de ansvarlige direktører, der ikke i tilstrækkelig grad har taget hensyn til bankens kunder i forbindelse med Flexinvest Fri.

”Jesper Nielsen har gjort en betydelig indsats i banken gennem mange år, senest som midlertidig administrerende direktør, hvilket vi takker ham for. Men i den konkrete sag var han på daværende tidspunkt en af de ansvarlige bankdirektører,” lyder det fra bestyrelsesformanden.

Jesper Nielsen var indtil den 1. juni vikarierende adm. direktør i banken. Et job som han overtog efter Thomas Borgen, der måtte træde tilbage efter sagen om hvidvask i bankens estiske filial.

Topjobbet i Danske Bank indehaves på nuværende tidspunkt af hollandske Chris Vogelzang, der kommer fra den hollandske storbank ABN AMRO.

Finanstilsynet: En meget alvorlig sag

Konkret drejer sagen sig om, at et stort antal kunder har fået forkert rådgivning om at investere i varianter af porteføljeplejeproduktet Flexinvest Fri.

På det tidspunkt hvor banken solgte produktet, forventede den, at kundernes afkasts efter gebyrer ville være mindre end renten på nul procent på indlånskonti. Og det er en overtrædelse af investorbeskyttelsesreglerne, fortæller Finanstilsynet, der kalder det en meget alvorlig sag.

”På baggrund af de foreliggende oplysninger er der tale om en meget alvorlig sag. Når borgerne henvender sig i et finansielt institut, skal de kunne have tillid til, at de kun bliver præsenteret for produkter, som er egnede til dem. Det er en grundlæggende forudsætning for et velfungerende finansielt system. Det er klart, at denne sag og sagerne på andre områder de seneste år ikke fremmer tilliden til det finansielle system. Derfor vil vi naturligvis forfølge sagen til bunds,” siger Finanstilsynets direktør Jesper Berg i en pressemeddelelse.

Finanstilsynet forventer at træffe afgørelse i sagen i sensommeren.

Minister: Skal overholde loven

Fyringen af Jesper Nielsen giver genlyd på Christiansborg, hvor politikerne fra både højre- og venstrefløj er både vrede og forundrede over, at Danske Bank endnu en gang står med en dårlig sag.

Fungerende erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) kalder det en ”grim sag” og fortæller at både Finanstilsynet og bagmandspolitiet forfølger muligheden for at straffe banken.

”Der kan ikke være to holdninger til at bankerne skal overholde loven. Derfor kører sagen sin gang, og Finanstilsynet og bagmandspolitiet forfølger muligheden for at straffe banken. Jeg har her til formiddag orienteret den finansielle forligskreds i Folketinget om de skridt, som bliver taget”, skriver fungerende erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) blandt andet på Facebook.

placeholder

Forventeligt fra Grådighedens apostle

Også SF’s finansordfører Lisbeth Bach Poulsen kalder det en ”vild udvikling” og spekulerer i, om der er andre af bankens kunder, som også kan have fået forkert rådgivning.

 

placeholder

Socialdemokratiets Europaordfører Peter Hummelgaard skriver på Twitter, at han ikke er overrasket over, at Danske Bank endnu en gang ender i en sag:

”Slet ikke når det kommer til Danske Bank. Grådighedens apostle. Men kreativiteten mangler da ikke noget, når man sælger et produkt som er skabt til, at kunderne skal tabe penge på,” skriver han på Twitter.

placeholder

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet