Indfør sociale klausuler i bankudbud

Når staten sender sin bankforretninger i udbud, bør der indføres en social klausul om en gebyrfri Nemkonto, således at borgerne ikke bliver pålagt en ekstra skat.
Hvis Danske Banks kreative gebyrpolitik breder sig, kan vi snart stå i en situation, hvor alle banker opkræver dette gebyr. Gebyret på en Nemkonto kommer på den måde til at virke som en ekstraskat eller afgift.

Danske Bank har besluttet at indføre gebyr for at have en konto i banken. Gebyret er et fattigmandsgebyr, der kun betales af kunder med få penge. De velhavende får lov at slippe gratis, og det har naturligvis skabt en del debat og kritik.

Alle danskere er nemlig tvunget til at have en Nemkonto. Nemkontoen bruges til udbetaling af ydelser, som børnepenge og understøttelse, men også hvis borgeren skal have sine egne penge tilbage, eksempelvis hvis man får penge tilbage i skat.

LÆS OGSÅ: Hver dag er en Skift Bank Dag

Mange kunder har valgt at skifte bank efter Danske Banks udmelding, men det kan vise sig ikke at være nok.  Hvis Danske Banks kreative gebyrpolitik breder sig, kan vi snart stå i en situation, hvor alle banker opkræver dette gebyr. Gebyret på en Nemkonto kommer på den måde til at virke som en ekstraskat eller afgift, fordi nogle borgere ikke har noget valg og ikke kan undgå betalingen. Forskellen er blot, at pengene ikke går til fællesskabet, men til bankens aktionærer, for hvem et overskud på 2,3 mia. i første halvår 2012 åbenbart ikke var nok.

Når staten næste gang sender sine bankforretninger i udbud, bør de stille krav om, at alle tilbudsgivere tilbyder deres kunder en gebyrfri Nemkonto.

LÆS OGSÅ: Realkredittens ’cashcow’

Som kommunalpolitiker bliver jeg ekstra ærgerlig over Danske Banks gebyrkreativitet, for min kommune kan ikke opsige vores konto i banken til fordel for en bank med bedre moral og rating. Danske Bank har nemlig vundet et udbud med staten, og derfor skal alle danske kommuner have konti i Danske Bank for at kunne håndtere de forskellige pengestrømme, der går mellem staten og kommunerne – for eksempel udbetalingen af A-skat, udligning og betaling til sociale ydelser til borgerne.

Løsningen bør ligge lige for: Når staten næste gang sender sine bankforretninger i udbud, bør de stille krav om, at alle tilbudsgivere tilbyder deres kunder en gebyrfri Nemkonto. I kommunerne er vi efterhånden vant til sociale klausuler, og det er oplagt, at regeringen, der bakker op om sociale klausuler, også vil bakke op om, at udbud af bankforretning også skal indeholde sociale klausuler i form af gebyrfri Nemkonto til alle kunder.

LÆS OGSÅ: En vidunderlig tjener, men en forfærdelig herre

Statens bankforretninger skal udbydes allerede i september 2013, og det vil således være smart allerede nu at varsle potentielle tilbudsgivere – herunder Danske Bank – om at man vil indføre sådan en klausul i udbudsmaterialet. Så de kan gøre op med sig selv, om staten er så god en kunde, at det er værd at hæve moralen – og sænke gebyrerne – for at kunne beholde den.


placeholder

Annonce