Annonce

Danske politikere om Trump-notat: Fake News

En rapport fra Det Hvide Hus påstår at den nordiske udgave af socialismen sænker levestandarden.
På nogle områder er fattige amerikanere bedre stillet end en gennemsnitlig borger i Danmark, Sverige og Finland.

Det er en af de opsigtsvækkende konklusioner fra Præsident Trumps ”Councel of Economic Advisors” nye rapport om ’The Opportunity Costs of Socialism’ hvilket nok bedst oversættes som ’Socialismens pris for muligheder’.

I rapporten advarer præsident Trumps økonomiske rådgivere kraftigt mod at indføre 'en socialistisk samfundsmodel', både den som man har forsøgt i Cuba, Sovjetunionen og seneste i Venezuela og den som man har i de nordiske lande.

Rapporten er en del af den amerikanske valgkamp, og handler udelukkende om at give præsident Trump og hans partifæller nogle argumenter i kampen mod den sundhedsplan, Medicare 4 All, som en lang række demokrater og senator Bernie Sanders, som i dag er uafhængig, har gjort til et centralt emne op til det amerikanske midtvejsvalg i næste uge.

Pickup-trucks langt dyrere i Danmark

I den 72 sider lange rapport bliver Danmark og de øvrige nordiske lande nævnt en snes gange, hvor vores høje indkomstsskatter og afgifter på biler særligt bliver brugt som et eksempel på alt for høje leveomkostninger. Og så bor amerikanerne åbenbart i større huse end vi gør i Skandinavien.

”Selvom de nogle gange bliver fremhævet som de mere relevante succeshistorier, når det kommer til socialisme, så understøtter erfaringerne fra de nordiske lande (Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island, red.) konklusionen om, at socialisme sænker levestandarden,” står der blandt andet i rapporten, der dog også flere steder nævner, at det er svært at kategorisere de nordiske lande som socialistiske, og at forskellen mellem USA og Skandinavien mange steder er til at overse.

Hvad der nok ikke kommer bag på nogen, så er biler billigere end i Danmark, hvilket rapporten fremhæver, men det er lidt morsomme er, at man gerne vil sammenligne med amerikanske pick-up trucks, formentlig en Ford af mærket F150, som er den mest solgte bil i USA.

Den slags biler sælges slet ikke i Europa, og derfor har man lavet sammenligningen med en mindre bil. Det skyldes ifølge rapporten at bilen er svær ”at parkere” i Skandinavien.

Løkke: Klar til konkurrence

Rapporten fik dog flere danske politikere til at reagere.

”Jeg deltager til enhver tid i en konkurrence med amerikanerne om hvem, der har den bedste samfundsmodel: Danmark eller USA? For jeg ved, at Danmark ville vinde HVER gang. Modsat USA har vi nemlig i Danmark fundet en god balance mellem frihed og fællesskab,” skrev statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på Facebook.

Også socialdemokraten Dan Jørgensen, der tidligere på året fik et viralt hit, da han gik i rette med en tv-vært fra den amerikanske tv-station Fox News Business, kommenterede nogle af Trump-rapportens påstande i en video på Facebook.

Og ligesom sidst, så blev videoen delt af førnævnte Bernie Sanders.

placeholder

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet