Annonce

FH-formand: Ny trepart skal skaffe flere velfærdsarbejdere

Arbejdsmarkedets parter må sammen løse rekrutteringsudfordringerne på velfærdsuddannelserne, mener Fagbevægelsens Hovedorganisation: "Vi har som samfund en kæmpe udfordring"
Hvis der fortsat skal være mennesker til at tage sig af det stigende antal børn og ældre i fremtiden, får vi brug for flere pædagoger, lærere, sosu’er og sygeplejersker.

Men udviklingen går den stik modsatte vej. Færre søger ind på professionsuddannelserne, ligesom flere andre uddannelser også mangler ansøgere.

Derfor opfordrer Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) nu til, at regeringen indkalder dem, KL og Danske Regioner til trepartsforhandlinger for at sikre bedre kvalitet i og rekruttering til professionsuddannelserne.

”Mange stillinger kan allerede nu ikke besættes. Samtidig kommer der væsentlig flere børn og ældre i de kommende år kombineret med mindre ungdomsårgange," siger FH-formand Lizette Risgaard i en pressemeddelelse.

"Derfor vil vi nu helt konkret opfordre regeringen til at indkalde til trepartsforhandlinger. Vi har som samfund en kæmpe udfordring, og der er ikke nogen snuptagsløsninger. Derfor er det vigtigt, at alle parter er lydhøre over for alle gode løsningsforslag,” siger hun.

Lizette Risgaard siger i samme ombæring at der skal findes flere penge til erhvervsskolerne i kølvandet på den kritik, som en række elev- og lærlingeorgansiationer har rejst under paraplyen "Lærlingeoprøret".

Minister: Ingen tvivl om udfordringen

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) anerkender udfordringen, men understreger at regeringen allerede har sat gang i flere initiativer til at løse problemerne, som FH rejser.

"Der er ingen tvivl om, at vi står med en udfordring, når det gælder om at skaffe de nødvendige hænder til at sikre, at vi også i fremtiden kan levere en velfærd, som vi kan være stolte af," siger beskæftigelsesministeren i en kommentar til Netavisen Pio og fortsætter:

"Regeringen har sat gang i flere tiltag for både at fastholde medarbejdere og få flere til at søge den vej, når de vælger uddannelse, men vi er ikke i mål,"

Lizette Risgaard skal dog ikke rydde mødekalenderen lige med det samme.

"Jeg vil gerne kvittere for, at FH gerne vil bidrage til at løse de udfordringer, som vi står over for. Jeg vil samtidig understrege, at det er et område, som regeringen har stort fokus på for at finde gode, langsigtede løsninger," siger Peter Hummelgaard.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Måske burde nogen også bruge lidt tid på at luge ud i den jungle af uddannelser, som universiteterne udbyder, hvoraf en stor del tydeligvis ikke er rettet mod noget, som samfundet på nogen måde efterspørger.

Hvis man i stedet for at give folk SU for at uddanne sig til arbejdsløshed og/eller ufaglært arbejde, kunne man måske få bare nogle af dem til at uddanne sig til noget mere praktisk og brugbart, mens andre måske med det samme kunne tage det job på cafeen eller hotellet, de alligevel ender med at få efter endt uddannelse, og på den måde gøre gavn tidligere end ellers.

Thor, du rammer skiven.
Desuden er det vanvittigt at vi har 5 universiteter der udbyder mange af de samme uddannelser:

Københavns Universitet
Aarhus Universitet
Syddansk Universitet
Roskilde Universitet
Aalborg Universitet

Der må kunne spares ved sammenlægninger: mindre administrativt personale, færre professorer, ...

Kære Thor,denne gang er jeg enig med dig.