Danskerne: Hellere velfærd end skattelettelser

Danskerne vil hellere have bedre velfærd end lavere skatter, viser ny meningsmåling. Danskerne er særligt afvisende over for topskattelettelser.
Regeringens længe ventede 2025-plan er på trapperne. Statsminister Lars Løkke Rasmussen har bebudet, at han vil løfte lidt af sløret for planen på sin Facebook-profil mandag aften klokken 20, mens den økonomiske plan i sin helhed bliver fremlagt tirsdag klokken 10.

Det forventes, at regeringens udspil vil indeholde en række skattelettelser. Det var et af kardinalpunkterne for Venstre i folketingsvalgkampen, at skatten skulle sænkes i bunden. Samtidig har Liberal Alliance krævet, at topskatten skal sænkes fra 15 til 10 % - ellers vil det borgerlige parti vælte den borgerlige regering.

Velfærd står højest på ønskelisten
Men de borgerliges ønske om skattelettelser runger ikke ligefrem som et ekko i vælgerdalen – tværtimod. En meningsmåling foretaget af Wilke for Jyllands-Posten søndag viser, at et stort flertal af danskerne hellere vil have forbedringer af velfærden end skattelettelser.

Når danskerne bliver spurgt, hvad det økonomiske råderum frem til 2025 skal bruges på, svarer blot 9,3 % af danskerne, at råderummet skal bruges på at sænke skatten. Hele 48,1 % svarer, at pengene skal bruges på at styrke velfærden. En tredjedel af vælgerne ønsker, at pengene skal bruges på en blanding af velfærd og skattelettelser.

Nej tak til topskattelettelser, senere pension og dårligere SU
Mens danskerne deler sig i to lige store lejre på spørgsmålet om, hvorvidt skatten på arbejde generelt skal sænkes, er danskerne meget afvisende over for at sænke topskatten. Hele 58 % af danskerne er modstandere af, at topskatten sænkes fra 15 til 10 %, mens under en tredjedel bakker op om forslaget.

Særlig slem bliver læsningen for regeringen, når danskerne skal tage stilling til nogle af de forslag, regeringen kan fremsætte for at øge det økonomiske råderum. 71,7 % af danskerne afviser at hæve grænsen for, hvornår vi danskere kan gå på pension, og hele 78,9 % af danskerne afviser at skære i SU’en.

Regeringen får altså svært ved at finde opbakning til deres politik hos danskerne. Spørgsmålet er nu, om danskerne får sig en god eller en dårlig overraskelse, når regeringen præsenterer deres udspil til en 2025-plan. Vi bliver klogere tirsdag klokken 10.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


placeholder

Annonce