Alligevel dør op mod 300 mennesker hvert år af asbestrelaterede sygdomme, og ifølge Kræftens Bekæmpelse stiger antallet.
De fleste ved at der kan være asbest i gamle eternittage. Men hvem ved, at der også kan være asbest i vægge, lofter, gulvbelægning og rørisolering?
Det er på høje tid, at vi får lavet en plan for et asbestfrit Danmark og sørger for at få asbesten ud af vore huse.
Mange tusinde huse indeholder asbest. Men vi har ikke præcis viden om, hvilke huse, der indeholder asbest.
Vi skal via kommunerne have en registrering af alle huse, og der skal fremover angives i tilstandsrapporten ved salg af huse angives, om der er asbest i huset.
Ofte indkapsles asbesten, når man finder det i et hus under renovering eller ombygning. Det duer ikke. Huset skal asbestrenoveres og asbesten skal helt ud af huset.
Derfor skal Arbejdstilsynet have flere og dygtigere folk til at gribe ind, når firmaer snyder på vægten.
Arbejdet skal laves af professionelle firmaer, der har forstand på at gøre det uden at de ansatte indånder asbesten.
Alt for mange udfører arbejdet uden at have forstand på det. Derfor skal vi have en autorisationsordning af de firmaer, der udfører asbestrenovering og de ansatte skal have en grundig uddannelse.
Kontrollen med firmaerne er ikke grundig nok. Derfor skal Arbejdstilsynet have flere og dygtigere folk til at gribe ind, når firmaer snyder på vægten.
Det er naturligvis ikke gratis at asbestrenovere et hus. Her kunne man med fordel indrette håndværkerfradraget sådan, at det kan bruges til at undersøge, om der er asbest i huset og også, hvis huset skal asbestsameres.
Det koster smerte og afsavn, og nogle gange livet at blive ramt af en asbestrelateret sygdom, ofte i form af en kræftsygdom. Og det koster hundrede af millioner af kroner at behandle sygdommene.
Dette og meget andet diskuterede vi forleden på en konference, som Blik- og Rørarbejdernes Fagforening gennemførte på Christiansborg forleden.
Det medfører, at jeg nu indkalder bl.a. beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard til et samråd, hvor han vil blive bedt om at tage stilling til, hvad vi kan gøre for at sikre et Danmark uden asbest.
Vi har ikke råd til at lade stå til. Vores mål skal være et Danmark uden asbest.
Kommentarer
Det er jo fint at Christian Juhl og Enhedslisten tager fat i problemet med asbest, som blev udfaset af Dansk Eternit i 1988 til brug i tagplader, men hvorfor først nu? Nu kan de fleste asbest relaterede dødsfald henvises til dem som fremstillede produkterne og dem som efterfølgende arbejdede med materialerne. 300 dødsfald som kan relateres til asbest er mange, men i sidste uge blev det i medierne oplyst at der i Danmark er ca. 13.000 dødsfald om året som skyldes rygning. Nu må vi forvente at Christian Juhl og Enhedslisten vil kæmpe for et totalt forbud mod rygning og fremstilling af tobak i Danmark, eller er der for mange "storrygere" i partiet til at det bliver aktuelt? og hvis man kombinere rygning med indånding af asbeststøv kan det virkelig blive fatalt.