Annonce

Den danske mand blev kvinde

Anmeldelse: Et flot portræt af den danske mand som fik verdens første kønsskifteoperation. Og den kvinde han samtidig sagde farvel til.
København 1926: Den talentfulde unge danske landskabsmaler Einar Wegener fra Vejle bliver, lidt ved et tilfælde, sat som stand-in model i dametøj, da malerens - hans kone Gerda -model udebliver. Og det møde med dametøj tænder en ild i den unge Wegener, som bliver starten på beslutningen om at få foretaget verdens første kønsskifteoperation og skifte identitet som Einar ud med Lili Elbe.

Hovedrollen som Einar Wegener/Lili Elbe spilles af engelske Eddie Redmayne, som er kendt for rollen som Stephen Hawking i 'Teorien om Alting', og det gør han aldeles fremragende, både som den søgende mand og som mere og mere selvsikker, feminin kvinde.

Svenske Alicia Vikander er dog endnu bedre i rollen som den forstående kone, Gerda Wegener, som langsomt må sige farvel til den mand hun elsker, jo mere han bliver Lili og jo mere han søger at leve et liv, som selvstændig kvinde. At hun kun er nomineret til en Oscar er fuldt fortjent, men at det kun er som bedste kvindelige birolle virker helt underligt, for det er hendes historie der bliver fortalt og hun er mindst lige så meget med som Redmayne.

Mangler modstand
Filmen er en meget smuk og flot fortalt kærlighedshistorie om to mennesker, der langsomt glider fra hinanden. Men det er alligevel lidt overraskende, hvor lidt det omgivende samfund i virkeligheden forarges over Einars forvandling til kvinde. Bortset fra en enkelt episode med nogle mænd i en park, så virker det som om ingen så meget som forbavses over at se en mand i dametøj. Måske var det københavnske og parisiske kunstnermiljø i mellemkrigstiden bare meget tolerante.

Det er en mangel, at der ikke er nogle rigtige modstandere i filmen. Lægerne er en smule uforstående overfor Einar/Lilis problem og vil indlægge ham på psykiatrisk klinik på Sankt Hans, men så tager han bare til Paris og finder en læge, der vil hjælpe ham.

Det er den talentfulde instruktør Tom Hooper, der er bedst kendt for 'Kongens Store Tale' og tv-miniserien om den amerikaske præsident 'John Adams', der har instrueret og det er der kommet en ganske seværdig film ud af, selvom den nok ikke ville været blevet dårligere af at være blevet klippet lidt skarpere og gjort lidt kortere.

På trods af, at filmen handler om danskere er der kun danskere med i birollerne og som statister. Den mest kendte dansker der er med er Claus Bue, der er meget overbevisende i rollen som "mand i vinduet".

København som baggrundstapet - og "Vejle"
Meget af filmen er som sagt optaget i København, hvor man vil kunne genkende Nyhavn, Børsen og Det Kongelige Teater, men politisk (og arkitektonisk) interesserede vil eksempelvis også bemærke, at venteværelset på hospitalet i Dresden, hvor kønsskifteoperationen bliver foretaget, mistænkeligt meget ligner bagtrappen på Københavns Rådhus.

Filmens store emotionelle klimaks til sidst, hvor Gerda og vennen Hans Axgil tager tilbage til fødebyen Vejle, fik dog hele biografen til at bryde ud i stor latter. Måske fordi Tom Hooper havde været i Vejle og har konstateret, at Vejle Fjord ikke ligner alverden, er den scene optaget i Norge, hvilket betyder at der er store bjerge i baggrunden.

Men det fjerner nu ikke indtrykket af, at det er en meget fin film.

Den Danske Pige. Instruktør: Tom Hooper. Medvirkende: Eddie Redmayne, Alicia Vikander, Matthias Schoenarts, Amber Heard, Ben Whishaw. Har haft premiere.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet